»

Kako so lovili Swartza po MIT-ovem kampusu

Ars Technica - Prejšnji teden smo poročali o vloženi obtožnici zoper Aarona Swartza, ki je z računalniškega omrežja MIT-a prenesel pet milijonov znanstvenih člankov iz baze JSTOR, zaradi česar mu grozi 35 let zapor in milijon dolarjev globe. Obtožen je vloma in nepooblaščenega dostopa do računalniškega sistema. Do 9. septembra, ko se bo postopek nadaljeval, v sodnih dvoranah sprememb ne pričakujemo, je pa zanimiva zgodba, kako so tatu sploh ujeli.

Policija v kampusu MIT-a je bila 4. januarja obveščena, da je v sobi 004T z omrežno opremo v omaro postavljen neznan prenosni računalnik s priključenim zunanjim trdim diskom. Policist je ob 10.30 zaplenil prenosni računalnik, ga preiskal za prstne odtise in ga nato postavil nazaj, le da je...

31 komentarjev

Obsežen napad na južnokorejski portal

vir: BBC
BBC - Južnokorejsko podjetje SK Communications, ki skrbi za tretji najpriljubljenejši portal v državi Nate, ki ima 33 milijonov obiskovalcev, in socialno omrežje Cyworld, ki ima 25 milijonov uporabnikov, je danes potrdilo, da sta bili strani napadeni. Napadalci so pridobili dostop do strani, tako da so odtujili osebne podatke 35 milijonov uporabnikov (to je skoraj dve tretjini korejskega prebivalstva).

Odtujeni so bili podatki o telefonskih številkah, eletronskih naslovih, imenih in šifrirani podatki (gesla). Napad že preiskuje korejska policija, za pomoč pa bodo verjetno prosili tudi kitajsko, saj je napad izviral iz kitajskih IP-naslovov.

Aprila so domnevno severnokorejski napadalci...

6 komentarjev

Izšel KDE 4.7

KDE - Pol leta po izidu prejšnje verzije je po načrtih izšla nova verzija grafičnega okolja KDE, ki nosi številko 4.7. Na voljo sta obe verziji, tako Plasma Desktop kot tudi Plasma Netbook Workspaces. Novosti moremo kot po navadi razvrstiti v tri skupine: nove funkcionalnosti, izboljšani stabilnost in hitrost ter popravki hroščev.

Vrača se aplikacija Kontact, prenovljen je Dolphin (upravitelj datotek), izboljšan je Marble (virtualni zemljevid), Gwenview podpira hkratno ogledovanje dveh slik druge ob drugi, Okular omogoča pregledovanje mape v stripovskem načinu. Upravitelj oken KWin, ki ima novo možnost senčenja oken, sedaj izkorišča tudi strojno opremo za OpenGL ES, kar bo prišlo prav predvsem mobilnih uporabnikom, medtem ko je v Plasma Workspaces precej dodelana...

142 komentarjev

Naprodaj tretji Humble Indie Bundle

Slo-Tech - Po veliki popularnosti predhodnikov smo dobili še tretji (na nek način četrti) Humble Indie Bundle. Uradno gre za Humble Indie Bundle 3, a ja bil kot tretji predstavljen Humble Frozenbyte Bundle, ki je vključeval le igre neodvisnega finskega razvijalca Frozenbyte. V uradni tretji izvedenki paketa iger neodvisnih razvijalcev je vse po starem. Po ceni, ki jo določite sami, kupite pet iger, kjer so tokrat na voljo Crayon Physics Deluxe , Cogs, VVVVVV, Hammerfight in And Yet It Moves. Izmed peterice so kar trije prvič na voljo za Linux in OS X, to so Crayon Physics Deluxe, VVVVVV in Hammerfight, Cogs pa je novost le za Linuxaše - tako so vse igre na voljo za vse tri velike namizne platforme. Plačilo se lahko po želji razdeli med razvijalce...

51 komentarjev

Nintendo z izgubo, pocenil ročno konzolo 3DS

CNet - Nintedo se je odločil za odločnejše korake v boju zoper slabo prodajo ročne konzole 3DS, med katere sodi občutna pocenitev. Tako so se odločili, da se z 12. avgustom njena cena z 250 dolarjev zniža na 170 dolarjev. Sprva so poročali le o pocenitvi na Japonskem, a je sedaj jasno, da se bo zgodila po celem svetu hkrati. Hkrati bodo prvi kupci dobili še brezplačen paket 20 iger. Na ta način želijo pospešiti prodajo in povečati svoj tržni delež do konca leta, ko pričakujejo vrsto novih naslovov za 3DS. V ZDA naj bi bilo doslej prodanih 830.000 enot 3DS.

Poteza Nintenda niti ni presenetljiva, saj so prvikrat po letu 2003 zabeležili izgubo....

22 komentarjev

Groupon bo z javno ponudbo delnic še malo počakal

Mashable - Kot smo že poročali, se je Groupon namesto prodaje kateremu od velikanov - resno se je zanimal zlasti Google - odločil za financiranje svoje rasti z izdajo delnic širni javnosti (IPO). Zbrati želijo med 750 in 1000 milijonov dolarjev v zameno za manjši del podjetja, kar naj bi jih cenilo na okoli 30 milijard dolarjev (za primerjavo - Facebook cenijo na 100 milijard).

Junija so vložili potrebno prijavo pri regulatorju (SEC oz. naša AVP), kar bi po običajnem urniku pomenilo izdajo nekje v začetku avgusta. Vendar SEC še ni bil pripravljen izdati zelene luči, zato bo javna ponudba delnic odložena vsaj do srede septembra. Posredi so nestandardni računovodski standardi, s katerimi Groupon meri zdravje in dobičkonosnost svojega podjetja....

3 komentarji

Kitajska okrepila nadzor wi-fi kavarn

Dopustniki na Kitajskem se redno pritožujejo nad blokado priljubljenih zahodnih storitev; nič drugače pa ni tudi za državljane same.

vir: Guardian
Guardian - Pekingška policija je lastnikom internetnih kavarn in drugih javnih krajev s ponudbo brezžičnega interneta (wi-fi) naročila nakup in namestitev posebnega nadzornega programa, ki bo oblastem omogočil identifikacijo laptoperjev in mobilnih uporabnikov ter sledenje njihovega spletnega počćetja. Oprema stane 20.000 yuanov (dobra dva tisočaka evrov) in je obvezna, kazen za nespoštovanje pa je prav tako 20.000 yuanov in izguba licence za operiranje javnega wi-fija. Odločitev za zdaj velja zgolj v centru Peginga, so pa oblasti že napovedale širitev na celotno državo.

Kitajska že dlje časa slovi kot država z najbolj razdelano cenzuro in samocenzuro interneta (slednje velja zlasti za upravitelje spletnih portalov), po valu...

19 komentarjev