»

AMD Sempron je tu

več strani - Končno smo ga dočakali. V vsej svoji mogočnosti se je v obliki testov prikradel na nekatere računalniške strani. AMD Sempron (ponekod so ga na šaljiv način imenovali kar Sempr0n) je AMD poslal na trg z razlogom, da bi v nižjem cenovnem razredu pomedel z Intelovim Celeronom D. "Novi Duron" je zanimiv, ker je relativno poceni in je na voljo s primerki od 2200+ do 3100+ (po AMD-jevem PR-u). Cene se gibljejo od 36 pa do 126 zelencev, na voljo pa je tudi v mobilni različici. V večini preskusov so AMD-jevo noviteto vzporedili z Intelovim adutom. Na...

29 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Koliko časa bo trajalo, da bo Linux prehitel Windows?
Nekoč, a ne še tako kmalu.36%
(342)
To se ne bo zgodilo nikoli!29%
(276)
Menim da kaj kmalu (v roku parih let).25%
(234)
Nimam pojma!11%
(100)
Skupaj glasov: 952


Pa sem nazaj z dopusta ... ne boste verjeli| kako lepo je videti zelena drevesa in travo v Sloveniji po tednu dni bolščanja v siva mesta in puščavsko pokrajino. Pa kar k anketi! Zanimiva porazdelitev odgovorov na anketo. Predvsem je veliko tistih, ki menijo, da Linux ne bo nikoli prehitel Windows, čeravno sem mislil, da bo to odgovor z najmanjšim odstotkom glasov.

Tokrat McGregorja med drugim zanima tudi to, koliko vas poseduje LCD-zaslon in koliko CRT. Aja, še tole. Na Slo-Techu imamo dva članka o primerjavi LCD in CRT tehnologije, tako da ste vabljeni na osvežitev znanja - prvi del in drugi del.

26 komentarjev

64-bitni Windows preloženi

X-Bit Labs -

Včeraj je Microsoft objavil, da bodo 64-bitni operacijski sistemi Windows izšli šele leta 2005. Razlog za preložitev je dodatno testiranje, pravijo. Windows Server 2003 SP1 lahko pričakujemo na začetku prihodnjega leta, Windows XP pa še nekoliko kasneje, čeprav je Microsoft na začetku zagotavljal, da bomo vse različice videli konec lanskega leta oz. v začetku letošnjega. Klik!

52 komentarjev

Odprtokodni programi predstavljajo grožnjo varnosti?

Slashdot - Da - takega mnenja so pri podjetju Green Hills Software. Njihov direktor je namreč mnenja, da bi tuje vlade lahko v Linux vstavile razne hrošče s katerimi bi lahko prišli do ameriških tajnih podatkov.

Po njegovem mnenju je Linux klasičen trojanski konj - 'darilo' brezplačne programske opreme, ki ga lahko tuji sovražni elementi vtihotapijo v ameriške obrambne računalnike.

Morda je iz ameriške perspektive res sporno, da programsko opremo, ki jo bo uporabljala njihova vojska razvija nekdo iz Rusije ali Kitajske. Vendar bi po isti logiki lahko vsaka neameriška vlada povsem legitimno prepovedala uporabo operacijskega sistema Windows v svojih računalnikih. Poleg tega da gre za zaprt sistem, ga je razvilo podjetje v ameriški lasti, podjetje, ki je v preteklosti v svoje izdelke že na skrivaj vgradilo tehnologije nadzora, kot na primer GUID v Office 97.

Ali torej lahko neameriške vlade še zaupajo takemu podjetju?

26 komentarjev

'Kršitev' avtorskih pravic kot terorizem?

Slashdot - Avtor spletnega portala Stargate SG-1 Information Archive (SG1Archive.com), kjer se zbirajo ljubitelji TV nadaljevanke StarGate je na lastni koži izkusil kafkovski protiteroristični scenarij ameriške vlade.

Kljub temu, da njegovo spletišče ljubitelje spodbuja k nakupom originalnih DVDjev serije -povezave iz SG1Archive.com na Amazon.com so lastnikom serije prinesle preko 100.000 ameriških zelencev - sta se lastnik serije MGM in MPAA proti avtorju portala Adamu McGaugheyu odločila pri FBI vložiti prijavo zaradi kršitve avtorskih pravic.

S tem pa se je kafkovski proces proti McGaugheyu šele začel. Maja 2002 mu je FBI zasegel večjo količino računalniške opreme. FBI mu je ob zasegu podal pisno izjavo, da bo oprema vrnjena v roku 60 dni, vendar jo je s pomočjo odvetnika uspel nazaj dobiti šele po več kot osmih mesecih. Večina opreme je bila poškodovane ali celo popolnoma uničene.

McGaughey je v dokumentaciji FBI odkril precej napačnih podatkov. Med drugim so mu v FBI pripisali dve...

16 komentarjev

"Ubijalec Linuxa"

OSNews - Zakaj bi se nekdo na vse pretege trudil, da bi Linux zabrisal iz sveta? Le kdo bi bil tako zloben, da bi poskušal uničiti nekaj tako nedolžnega, kot je dobrotljivi in brezplačen operacijski sistem Linux? Le kdo bi bil tako neumen, da bi šel v vojno za prosto programje in obenem zahteval, da zanj plačate?

O tem, kako je sin kmetovalca postal najbolj osovražen človek na področju visoke tehnologije in pri tem zamenjal celo Billa Gatesa, o poštni pošiljki z živimi črvi v njegovem poštnem nabiralniku, o tem, kako so ga zapustili najboljši prijatelji, o pozivih na Fajt™, o grožnjah s smrtjo, o napadih hekerjev na strežnike njegovega podjetja in še čem, lahko preberete na šestih straneh časopisa Wired.

Dame in gospodje, Darl McBride, predsednik SCO!

9 komentarjev

Xandros Desktop 2.5

DistroWatch - Naslednik Corel Linuxa in nekdanji tesni sodelavec Linspira, tedanjega Lindowsa, Xandros Corporation, je predstavil novo različico svoje distribucije Linuxa za namizje, Xandros Desktop 2.5. Vsebuje CrossOver Office 3.0.1, ki omogoča uporabo nekaterih novih aplikacij za Windows, med drugim Lotus Notes 6.5.1, Microsoft Project 2000/2002 in Microsoft Outlook XP. Še vedno pa ostaja na stari veji jedra Linux, 2.4.24.

Že od samega začetka distribucija Xandros skuša biti čim bolj podobna okolju Windows, tako kar se ti tiče grafičnega uporabniškega vmesnika, kot tudi glede programske opreme. Ta je v veliki meri enaka kot v okolju Windows, novi programi pa so zelo podobni obstoječim v Microsoftovem okolju. Žal je podobnost ostala tudi na področju nabave distribucije, ki se je ne da dobiti brezplačno. Razen, če želite vaš obstoječi Xandros Desktop OS le nadgraditi. Klik!

0 komentarjev