»

Android tudi za C in C++

Ars Technica - Google je izdal nativni razvijalski toolkit za Android, ki bo omogočil programiranje aplikacij zanj tudi v popularnih jezikih C in C++. Poleg tega so izdali še okolje za skripte, ki podpira Python in Lua. Doslej je bil Android večidel omejen na Javo, ki je tekla na Googlovem virtualnem stroju Dalvik Java, ki je bila ob izidu tudi edina podprta možnost. No, to se kani spremeniti z v torek najavljenim Android Native Development Kit (NDK).

Omeniti velja, da bo ta še vedno imel nekaj omejitev, tako da Google ne priporoča njegove uporabe kot polno alternativo za Javo. Bo pa vsekakor zelo uporaben v delih, ki zahtevajo specifične C-jeve knjižice. Že prej ta mesec je Google izdal Android Scripting Environment, ki omogoča pisanje enostavnih aplikacij v jezikih Python in Lua. Več o tem.

33 komentarjev

Prenosnik s krokodiljo kožo

Vaio P

vir: engadget
engadget - Za vse petičneže, ki imajo pod palcem nekoliko preveč in želijo, da to ve tudi njihova širša okolica, je Sony izdal posebno verzijo svojih prenosnikov Vaio P. Nova "Signature Collection" serija v nakladi 1000 izvodov ponuja posebne prenosnike, ki imajo poleg običajnega 1,86 GHz-procesorja Atom Z540, četrt terabajtnega SSD-ja ohišje prevlečeno s krokodiljo kožo, kar vas bo veljalo dva tisoč dolarjev.

30 komentarjev

Trdoživ iPhone 3GS

engadget - Za nekatere Applove izdelke ne bi pričakovali, da bodo prav trdoživi, vsaj po težavah s pokanjem ohišij (problem belih MacBookov, opazno tudi na prvotnih belih iPhoneih), dovzetnostjo praskam (težava pri prvem iPod Nanu) in obarvanju belega iPhonea 3GS. A prav iPhone 3GS je, kljub pregrevanju in obarvanju, precej trdoživa naprava, kot je izkusil eden od navdušenih prvih uporabnikov. Med snemanjem videoposnetka prijateljev v bazenu, katerega namen je bil demonstrirati to novo pridobljeno funkcijo tretjega operacijskega sistema iPhonea, mu je le-ta padel v bazen. V dokaz je seveda prav videoposnetek, ki se pod vodo ni prekinil in kasnejše navdušenje lastnika. O trenutnem stanju aparata ni podatkov, a očitno je ostal pri življenju vsaj...

79 komentarjev

nVidia pripravlja prenosnik Tegra

Expreview.com - Čeprav bo ena izmed prvih naprav na trgu, v kateri bo počival nVidiin sistem na čipu, Tegra, Microsoftov Zune HD, lahko računamo tudi na prenosnike s Tegra čipovjem. Napovedala jih je kar nVidia, ki jih bo izdelovala sama. Trenutni predstavitveni modeli za operacijski sistem uporabljajo Windows CE, a nVidia pravi, da bodo ob izidu uporabniki na namizju pozdravili Googlov Android. Izid se bo zgodil tik pred Črnim Petkom, torej pred ameriškim Zahvalnim dnem, ki bo letos 26. novembra (Črni petek pa 27. novembra). Poleg procesorja z ARM arhitekturo in nVidiinega mobilnega grafičnega čipa bo v mini prenosniku z diagonalo zaslona 8,9 palca moč najti tudi Wi-Fi povezljivost ter UMTS modem, manjkati pa seveda ne sme webcam....

6 komentarjev

Misija Ulikses gre h koncu

Ulikses

vir: NASA
Slo-Tech - Misijo Ulikses sta NASA in Evropska vesoljska agencija začeli oktobra 1990, torej pred davnimi 18 leti. Takrat so v vesolje izstrelili orbiterja, ki je naprej švignil mimo Jupitra, nato pa ja pričel krožiti okrog Sonca z afelijem petih astronomskih enot. Z dvema iz berilijevega bakra grajenima antenama opremljeno plovilo je zbiralo podatke o izbruhih gama žarkov, o Sončevih južnem in severnem polu, kometu Hyakutake, katerega rep je slučajno preletelo leta 1996, Jupitru ter kometih McNaught-Hartley in McNaught. Življenjsko dobo misije so podaljšali štirikrat, nazadnje prav do marca 2009.

Sedaj se misija počasi dokončno zaključuje. Zadnji načrtovani kontakt s plovilom bo 30. junija 2009,...

20 komentarjev

Leto 2009 še ni leto SSDjev

X-Bit Labs - Kljub porastu zmogljivosti, kapacitet in zanesljivosti, vedno večim modelom in nižjim cenam SSDji še niso tako zelo popularni, kot bi bili prepričani nekateri. Tako je leto 2009 še daleč od leta prodora SSDjev, saj bo njihova penetracija pri prenosnikih, katerim se verjetno najlepše podajo, do konca leta le med 1 in 1,5 %. Tudi pri netbookih, ki so v začetku imeli izključno flash pomnilnik, situacija ni preveč rožnata, saj jih ima SSDje le še približno 10 %, ostalih 90 % pa uporablja cenejše mehanske diske, večinoma v velikosti 160 GB.

Obema procentoma zagotovo botruje cena, saj je še vedno visoka (kljub slabšim zmogljivostim in nižjim kapacitetam sploh za cenovno ugodne netbooke), a ni edini razlog za nizko zaželenost. Sama cena ni nujno toliko višja od mehanskih pogonov, zato pa je cena na gigabajt, ki pomeni majhne kapacitete. Uporabniki, sploh tisti, katerim je prenosnik glavni in edini sistem, hočejo več kot 32 oz. 64 GB prostora, kolikor ga nudijo najcenejši pogoni. Trenutno...

16 komentarjev