»

Toshiba ponovno želi združiti HD DVD in Blu-ray

Reuters - Predsednik uprave Toshibe, Atsutoshi Nishida, je na srečanju z delničarji naznanil, da si želijo združiti oba omenjena standarda. Tovrstni dogovori med glavnima rivaloma (Sony in Matsushita z Blu-ray tehnologijo na drugi strani), so do sedaj vedno propadli.Verjetno je obnovljeno željo vzpodbudila Samsungova najava prejšnjega tedna. Procesorje, ki bodo znali prebaviti oba formata, razvija tudi Zoran Corp., ki nam je že znan iz sveta Divx predvajalnikov. Poleg tega je druga stran že naredila "mehki prestop". Sony in NEC sta ustanovila skupno podjetje iz področja optičnih diskov, ki Sonyu omogoča izdelavo naprav s podporo obema standardoma.

Dodatna motivacija k dogovoru je seveda tudi slaba prodaja obeh formatov. Kar je nekako napovedal tudi Chris Crotty, analist podjetja iSuppli Corp.: "Vojna formatov se bo končala v pat poziciji".

41 komentarjev

Radeon X1300 za vodilo PCIe x1

HIS Radeon X1300 PCIe x1

Slo-Tech - HIS je predstavil grafično kartico Radeon X1300 za vodilo PCIe x1. Nizkoprofilna grafična kartica podpira do 512 MB pomnilnika s pomočjo tehnologije HyperMemory, Shader Model 3.0 ter tehnologijo AVIVO ter ima Dual Link DVI priključek. Po besedah proizvajalca omenjena kartica predstavlja rešitev za vse s potrebo po več zaslonih, saj pri sočasni uporabi primarne grafične kartice ter n-kosov Radeona X1300 na PCIe x1 lahko na svoj računalnik lahko priključimo n x 2 + 2 monitorja.

Za hlajenje grafičnega procesorja skrbi HIS-ov iFan z glasnostjo pod 20 db, čeprav bi na kartici takega kalibra pričakovali pasivno hlajenje.

Več o novi grafični kartici v HIS-ovem poročilu za javnost.

22 komentarjev

Samsung podvojil flash spomin

EETimes - Pri Samsungu pravijo, da so skupaj spravil 2GB na en sam t.i. OneNAND flash čip, s pomočjo 60nm tehnologije. To pomeni, da jim je preskok iz 70nm tehnologije na 60 uspel v pičlih 4 mesecih. Podvojitev se ni zgodila samo v smislu kapacitete, temveč tudi v smislu pretoka količine podatkov, ki sedaj dosega 17 MB/s. V povezavi osmih čipov lahko hitrost zapisa doseže že 136 MB/s.
Enako razveseljivo je, da je na tržišču cena flash spomina padla za 50%. Zato Gartnerjeva napoved, da bo naslednji iPod Nano v velikosti 10-12 GB ni tako drzna. Flash spomin bo začel prevladovati tudi v ostalih multimedijskih napravah.

Dovolj razveseljivi bodo že bolj dostopni čistokrvni in hibridni NAND flash diski.

13 komentarjev

Nova anketa: uporaba tehnologij za zmanjševanje porabe na namiznih računalnikih

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali si na takšen ali drugačen način lastite prenosni računalnik. Da ga ne potrebujete in ga tudi v prihodnje ne boste kupili (in ne uporabljate npr. službenega), se je odločilo 45% glasujočih. V tem trenutku pa si ga že lasti oziroma uporablja 31% glasujočih. Zavidljiv odstotek pa namerava prenosni računalnik kupiti v prihodnosti, teh je slaba petina.

Prenosni računalnik:
ne bom ga kupil, ker ga ne potrebujem27%
(272)
sem ga že kupil/dobil sem ga kot darilo25%
(251)
kupil ga bom v bližnji prihodnosti23%
(237)
ne bom ga kupil, ker so še vedno predragi18%
(184)
ne bom ga kupil, ker uporabljam službenega7%
(67)
Skupaj glasov: 1011


Tokrat vas sprašujemo, ali uporabljate tehnologijo, ki zmanjšuje porabo računalnika in prispeva k njegovemu tišjemu delovanju. Gre za tehnologijo, ki je bila na namizne računalnike prenesena iz prenosnih. AMD jo imenuje Cool'n'Quiet, Intel pa E.I.S.T.

V primeru (relativne) neobremenjenosti procesorja, npr. ko pišemo v...

19 komentarjev