»

Označevanje nadzornih kamer v centru Ljubljane

Kiberpipa - Vas zanima, kje in kdaj vas vse posnamejo vidne in nevidne kamere? No, mogoče bo vsaj za center Ljubljane to kmalu jasno. okviru festivala Break 2.2 bo od 18. 6. do 22. 6. med 17.00 in 20.00 v Kiberpipi na Kersnikovi 6 potekala delavnica iSEE, na kateri bodo udeleženci označevali nadzorne kamere v centru Ljubljane. Delavnica bo potekala pod vodstvom članov Institute for Applied Autonomy.

iSee je spletna aplikacija, ki označuje lokacije videonadzornih sistemov televizije zaprtega kroga (CCTV) v urbanih okoljih. Z iSee uporabnik lahko najde poti, ki se tem kameram izognejo - "poti najmanjšega nadzora", kar mu omogoča, da hodi po svojem mestu brez strahu, da bi ga zakonsko neurejeni varnostni monitorji ujeli na trak.

Več o delavnici lahko izveste tukaj, nanjo pa se lahko prijavite na tem naslovu, kako pa zadeva deluje v New Yorku, lahko preizkusite tukaj. Veliko zabave.

42 komentarjev

Zgodba Jerovšek Computers se nadaljuje

Finance - Nekaj zgodovine: stečajni postopek podjetja Jerovšek Computers kot enega od velikih prodajalcev računalniške opreme v Sloveniji se je začel že leta 2001. Upniki so prijavili terjatve v vrednosti dobrih 545 milijonov tolarjev, vendar bodo dobili le "napitnino" (63 milijonov tolarjev). Največ izgube je podjetje pridelalo v letu 2000, ko so zaradi uvedbe DDVja pričakovali največji obseg prodaje. Recesija v računalniški industriji jih je presenetila, zato je izguba še naraščala in tudi prodaja nove poslovne zgradbe (330 milijnovov tolarjev) ni podjetja rešila iz rdečih številk. Letu 2001 je izgubi v vrednosti več kot dveh milijonov evrov sledila uvedba prisilne poravnave in stečaj družbe.

Stečajni upravitelj pa tokrat ni pozabil niti na Matjaža Jerovška, kateremu grozi kazenska ovadba. V postopku prisilne poravnave so bile namreč zaloge podjetja ocenjene na okoli 400 milijonov tolarjev, nekaj mesecev pozneje pa so znašale le še 80 milijonov tolarjev. Jerovšek, sicer začuden nad...

31 komentarjev

Slovenska reakcija na mobilno afero Ericsson

vir: Finance
Finance - Pri Mobitelu najprej zavračajo obvestilo Ericssona iz leta 2000, ko se je slednji "pohvalil" z dobavo opreme za UMTS. Takrat naj bi šlo le za podpis pisma o nameri za dobavo testnega sistema UMTS. Zaradi zamude pri dobavi sistema pa je Mobitel odstopil od pisma o nameri. Mobitelov šef, Anton Majzelj, tudi pojasnjuje, da dobro ve, kaj je takrat podpisoval v pogodbi in da ga ne zanima, s čim se Ericsson hvali dandanes. Ericssonovo opremo v vrednosti milijon evrov so na Mobitelu izbrali brez razpisa, ki po zakonu ni potreben. Kljub vsemu z Ericssonom še vedno dobro sodelujejo.

Mobitel torej zanika kakršnekoli nepoštene posle, prvi mož nadzornega sveta Mobitela, sicer šef SiOLa Miran Kramberger pa dodaja, da gre za medsebojno obračunavanje med mobilnimi operaterji v vse ostrejši svetovni konkurenci. Kot zanimivost naj še...

6 komentarjev

Telekom odprl pot konkurenci?

Finance - Telekom Slovenije je danes objavil ponudbo o razvezanem dostopu do kabelskega voda in kolokaciji. Namenjena je za vse operaterje, ki so v skladu z veljavno zakonodajo upravičeni opravljati telekomunikacijske storitve in jih bodo opravljali po razvezanih dostopovnih kabelskih vodih in pripadajoči infrastrukturi Telekoma. Pri Voljatelu jo že pozdravljajo, v podjetju In.life kot enemu od možnih ponudnikov pa pravijo, da je Telekomova ponudba nad evropskih povprečjem in kot taka pomeni 30 odstokov pribitka na njihove storitve. Ali bo ponudba dejansko pripomogla k hitri in učinkoviti konkurenčnosti na našem trgu, pa bomo še pisali. Znane so namreč polemike o cenah in pogojih storitev za ponudnike ADSL priključkov. Izvorne novice: Prva ter druga.

1 komentar

Umetnost navijanja -- Je to za vas?

PC Stats - Kot vsak pravi Slo-Techer ste tudi vi verjetno kdaj razmišljali o tem, da bi se lotili navijanja in iskanja skritih potencialov v svojem procesorju. Na PC Stats so spisali zanimiv članek o tem, zakaj je navijanje sploh koristno. Tega opravila se lotijo ponavadi kaki "trši" igralci iger ali pa tisti, ki bi radi iz procesorja iztisnili zadnji megaherc ali pa šli v kake ekstreme. V testno posteljico so posadili Pentiuma 4 2,66 GHz in iz njega poskušali iztisniti čim več. Test ni kako ekstremno navijanje, ampak le odgovor na vprašanje "Zakaj navijati?" in nekaj teorije o tem nadvse zahtevnem opravilu. Prišli so do zanimivih zaključkov. Priporočam branje članka vsem bodočim in navdušencem nad navijanjem. Več.

2 komentarja

Za kratek čas...

Google - Se še komu zdi rahlo ironično, da Google uvršča sebe šele na tretje mesto med iskalniki? Ne verjamete? Kliknite na to povezavo! To za marsikoga ni nevemkakšna novica, je pa vseeno zelo zabavno dejstvo. Kaj mislite? So ljudje pri Googlu šlampasti (ker po moje ne bi imeli veliko dela, da priredijo prvi zadetek) ali preprosto preveč pošteni, da bi posegali na tak način v delovanje njihovega iskalnega strojčka?

8 komentarjev

Nemčija za Linux, Slovenija za Microsoft

SiOL - Nemci so zaradi varčevanja, ki mu gotovo botruje tudi svetovna gospodarska recesija previdni na vseh nivojih državne in lokalne oblasti. Pred letom dni se je Nemška vlada odločila za večjo uporabo programske opreme z odprto kodo, danes pa slednjo uporablja že več deset tisoč uradniških računalnikov. V prihodnje bodo uporabljali Linux SuSE, čeprav v nekaterih delih države še niso rešili vprašanja, ali uporabljati Linux SuSE in pisarniški paket OpenOffice ali pa Windows s paketom Office. K boljšemu položaju Microsofta v Nemčiji ni pripomogel niti obisk enega od šefov ameriškega giganta -- Stevea Ballmerja.

Slovenska država pa se v tem času pripravlja na podpis krovne pogodbe EA (enterprise agreement) med državno upravo in Microsoftom. Po zagotovilih Centra vlade za informatiko ( CVI) smo si izborili boljše finančne pogoje kot v preteklosti, boljše pogoje za slovenske pogajalce kot v drugih državah pa potrujejo tudi pri Microsoftu. Posel dober, vsi zadovoljni, bi rekli? No, pa...

20 komentarjev

Test stiskalnih programov

Slo-Comp - Naši prijatelji na spletni strani Slo-Comp so spisali temeljit članek o stiskalnih programih. Vanj so zajeli programe, kot so WinZip, WinRAR in WinACE. Vsakega so opisali posebej, primerjali pa so jih tudi v stiskanju različnih datotek. V članku so se osredotočili predvsem na zmogljivost stiskanja posameznega programa in koliko časa porabi za krčenje datotek. Na koncu pa si lahko pogledate še nasvet, katerega izmed preizkušenih programov uporabiti. Stiskalniki!

12 komentarjev

GeForce FX 5900 Ultra

Hardware Zone - nVidia je s serijo FXov napovedovala veliko, a tudi paradni konj GeForceFX 5800 se ni mogel kosati z ATIjevim Radeonom 9800 PRO. V dokaz naj vam bo članek, ki je bil objavljen na Slo-Techu. Zaradi poloma svojih kartic je nVidia izdala novo grafično kartico pod imenom GeForceFX 5900 ultra. Le-ta naj bi se lahko uspešno kosala z ATIjevimi izdelki in nVidii povrnila prestol v grafični deželi. Če vas zanima, kaj nam ta kartica obeta, si oglejte test, ki je spisan na kar dvaindvajsetih straneh.

0 komentarjev

CritiCool Powerplant

Overclockers Cafe - Hrup je nezaželjen v našem življenju, še posebej pri računalniku, kjer vsak šum moti pri mirnem gledanju DVD-jev. To in izvrstne hladilne sposobnosti, so prisilile kar nekaj ljudi, da jim računalnik hladi voda. A tudi tu nastaja problem, saj moramo črpalko zagnati še preden prižgemo računalnik. Če le-tega ne storimo, lahko prav kmalu zavohamo zažgano plastiko, kar naznanja bridki konec procesorja. Da bi se izognili takim nezgodam, je podjetje CritiCool izdelalo rele, ki ob vklopu računalnika avtomatično prižge tudi črpalko. To, ali pa sprehod v trgovino s procesorji, vaša izbira [:D].

2 komentarja