»

AGP 8x prihaja

X-Bit Labs - Sis predstavlja svoje novo čipovje SiS648 že od marca. Čipovje, ki naj bi podpiralo AGP8x, bodo predstavili na prihajajočem Computex-u. Prav tako so VIA Technologies napovedali svoje novo čipovje P4X333 z 8x AGPjem. Prav tako tudi nVidia s svojim nforcem2 ter AMD z 8xxx. Kdo bo najhitrejši in kdo bo prevladal? Klik!

2 komentarja

WXSP:AE

Vnunet - [povedano na dolgo in takisto zelo slovensko: Windows XP Service Pack 1: Avgusta Enkrat]

Microsoft kani konec maja (hmm, saj smo že skoraj junija!) izbranim beta-preskuševalcem™ izročiti prvi servisni paketek za trenutno najaktualnejši namizni operacijski sistem. Kot pa sem že pisal, bo šlo pri tem za več kot le skupek do takrat izadnih popravkov: šlo bo za prvi Microsoftov nov "operacijski izdelek", s čimer je primoran vanj vključiti nekaj določb iz poravnav, ki jih je/ni sklenil z ameriškimi državicami. Najpomembnejša je ta, da bodo sedaj OEM partnerji lahko Microsoftove vdelane programe, torej Outlook, Messenger in podobno, skrili (ne odstranili!) ter tako naredili računalnik prepoznavnejši ter "manj MS". Popravek nas ima doleteti enkrat konec avgusta.

3 komentarji

E3

The Tech Zone - Kot vsi vemo, je E3 eden izmed najbolj pričakovanih sejmov, kjer si lahko obiskovalci ogledajo (in preizkusijo) kar nekaj najnovejših iger. Da pa ne bi ves čas strmeli le v monitorje in ostale ekrane, vam podajam tale naslov, na katerem naj bi se nahajalo kar 180 slik z omenjenega sejma. In o kakih slikah govorim? Upam, da vam bo tale, ki jo bom prilepil, povedala dovolj.

Saj veste, slika pove več kot tisoč besed [;)]. Le spočijte si oči.

9 komentarjev

Klez.H je car.

Vnunet - Po podatkih MessageLabs-a se SirCam iz prestola najbolj razširjenea virusa umika zadnje čase verjetno najbolj razvpitemu, Klezu. Statistiki se lahko zahvalijo dejstvu, da tudi H-ta različica sledi za seboj zakriva oz. spreminja svojo obliko (sporočilo), okužba pa se zgodi na vsakih 300 mailov. Klik!

3 komentarji

Predstavitev sistema za sintezo slovenskega govora

Lugos - Kiberpipa, četrtek 30.5 ob 19:00 Jure Leskovec bo predstavil sistem za sintezo slovenskega govora Govorec. Govorec je računalniški program, ki na vhodu sprejme besedilo v slovenskem jeziku in ga preko zvočnikov naglas prebere. Sistem je bil razvit na Inštitutu Jožef Stefan. Najprej si bomo ogledali osnovne probleme in postopke, ki jih je potrebno rešiti pri sintezi govora. Vsakega od štirih korakov, ki nastopijo pri sintezi govora, si bomo posebej ogledali: razčlemba besedila, pretvorba črk v glasove (foneme), nastavljanje govornih parametrov in naglaševanje ter združevanje osnovnih govornih enot. Na koncu bo sledilo še nekaj besed o Microsoftovem Speech APIju, s katerim je združljiv Govorec, ter obvezno poslušanje govora Govorca ter nekaterih tujih sintetizatorjev govora. Prosojnice za predavanje lahko najdete na http://ai.ijs.si/jure/mat/govorec-cyber...

13 komentarjev