»

Vdor v Merkurjev POS sistem?

RTV Slovenija - MMC RTV Slovenija poroča, da naj bi za zdaj še neznani storilci med 13. in 19. februarjem letos vdrli v POS sistem Merkurjeve trgovine na Primskovem v Kranju in pridobili podatke o več kreditnih oziroma plačilnih karticah strank, ki so s plastičnim denarjem plačevale v omenjeni trgovini.

Zlikovci naj bi s tako pridobljenimi podatki dvigovali gotovino na Nizozemskem. Podatkov o tem, koliko kupcev je bilo oškodovanih, trenutno še ni na voljo, znano pa naj bi bilo, da so bile zlorabljene kartice več izdajateljev, ti pa so o tem že obvestili prizadete stranke.

V anketi na najdi.si je kar 31% respondentov odgovorilo, da še nikdar niso kupovali prek interneta, saj se jim to ne zdi varno. Bodo taisti ljudje sedaj začeli panično zažigati kreditne kartice?

70 komentarjev

IBM pripravlja nov najhitrejši superračunalnik

Daily Tech - Kot smo poročali že lansko jesen, bo Los Alamos National Laboratory v New Mexicu v začetku leta 2008 sprejel v svoje prostore superračunalnik z imenom RoadRunner, ki ga trenutno načrtujejo pri IBMu. Novi rekorder in naslednik trenutno vodilnega Blue Gene-a bo opremljen s 32 tisoč procesorji (polovica Opteronov, polovica Cell-ov), njegova računska moč bo približno en petaflop (trilijon operacij na sekundo), zavzemal pa bo dobrih 1100 kvadratnih metrov prostora.

Pojavile so se nove informacije o prihajajočem IBM-ovem monstrumu, tako da lahko zainteresirani kopico podrobnosti o Cestnem dirkaču najdete v izvorni novici na Daily Tech-u.

20 komentarjev

Intel niža cene

DigiTimes - Glede na starejše uradne izjave podjetja Intel so bile okrog 22. aprila letos načrtovane spremembe (bolje rečeno padci) cen, a situacija se je spremenila, ko je pred dvema tednoma AMD precej pocenil lastne procesorje. Intel se je zato odločil, da bo ukrepal prej, kot je bilo predvideno, in za naslednje dni napovedal 5-10% nižje cene čipov nižjega in srednjega razreda (seriji 820 in 915 naj bi ponovem stali okrog 80 dolarjev).

Tabela še vedno svežih januarskih pocenitev in dodatne podrobnosti o tokratni potezi se nahajajo v izvorni novici na DigiTimes, o natančnih datumih in številkah bomo še poročali.

12 komentarjev

DirectX10 kartic za AGP le ne bo?

VR - Zone - Pred dnevi smo poročali o nameri nVidie za izdelavo grafične kartice s podporo DirectX10 za AGP vodilo. Vendar po poročanju VR-Zone, do tega ne bo prišlo, saj GeForci osme generacije enostavno naj ne bi omogočali uporabe AGP vodila.

Poleg tega izvorna novica govori tudi Grafičnih jedrih G84 in G86. Nvidia zaenkrat naj ne bi razkrila imen grafičnih kartic z omenjenimi jedri, naj bi pa imel G84 dve različici, ki bosta predstavljeni aprila, medtem ko bo G86 predstavljena mesec kasneje. Prava zmešnjava je nastala na področju širine pomnilniškega vodila, saj naj bi imel le-ta pri G86 128 bitov, pri G84 pa le 64 bitov. Glede na to, da nekateri viri govorijo tudi o 256 bitnem vodilu, bomo na prave vrednosti morali počakati do uradne predstavitve grafičnih kartic.

Več o tem na VR-Zone.

30 komentarjev

Modifikacija iPoda Mini

vir: Gizmodo
Gizmodo - Na Gizmodu poročajo o precej trivialni, a zato nič manj zanimivi modifikaciji sedaj že nekajkrat nadomeščenega iPod-a Mini. Za razliko od trenutno popularnih Nano izvedenk je imel Mini, če slučajno ne veste, malce več skupnega s starejšim bratom, pesmi je namreč shranjeval na Microdrive. To je majhen trdi disk, ki je bil v preteklosti, ko so bile spominske kartice še precej omejene s kapaciteto, edina opcija za shranjevanje večje količine podatkov na medij minimalnih dimenzij, a v zadnjem času je na tem področju prišlo do korenitih sprememb.Za nekaj deset zelencev lahko v vsaki računalniški trgovini nabavite CompactFlash kartice zavidljivih kapacitet, kar je naredil tudi pisec...

15 komentarjev

AMD 690

Daily Tech - Izšel je dolgo pričakovani nabor čipov iz serije 690, ki ga je AMD izdelal v navezi z ATijem. Gre za izdelek, ki podpira procesorje na podnožju AM2, od trenutno popularnih pa se najbolj razlikuje, kot bi zaradi vpletenosti ATija najbrž pričakovali, po grafični podpori.

Za premetavanje pikslov je odgovoren dobro znani X700, ki pa je doživel soliden facelifting. Dodali so mu namreč podporo za HDMI, na voljo sta 2 DVI izhoda (kar naj bi bil pri integriranih karticah pionirski dosežek), posebnost je tudi razširjena barvna paleta (do 1.06 milijarde barv), velja pa omeniti še podporo za sočasno uporabo dodatne PCIe grafične kartice, kar v končni fazi pomeni, da lahko na sistem priključimo štiri monitorje.

Nabor čipov je izšel v dveh inačicah, 690G in 690V, ki se ločita samo po integrirani grafiki (X1250 in X1200), pri čemer slednji manjkata DVI in HDMI izhoda, prav tako pa nima podpore za HDCP. Več tehničnih podrobnosti v izvorni novici na Daily Techu, teste pričakujte v kratkem.

...

7 komentarjev

Nov napad na domača omrežja: Drive-By Pharming

Schneier.com - Trije ameriški raziskovalci iz Symanteca ter Indiana University School of Informatics so razvili novo vrsto napada, poimenovano Drive-By Pharming.

Gre za napad, kjer napadalec preko posebej oblikovane spletne strani, ki vsebuje zlonamerno JavaScript kodo, skuša dostopiti do domačega brezžičnega ali navadnega usmerjevalnika. Zlonamerna JavaScript koda, ki se izvede ob obisku spletne strani, spremeni DNS nastavitve v usmerjevalniku, kar napadalcu omogoča nadzor nad uprabnikovo internetno povezavo. S pomočjo DNS preusmeritev namreč lahko napadalec uporabnike usmerja na lažne spletne strani oziroma pri SSL zaščitenih straneh izvaja napad s posrednikom (tim. man-in-the-middle napad).

Ključno za uspešnost napada je, da napadalec s svojo kodo uspešno dostopi do usmerjevalnika. Ker v praksi veliko domačih uporabnikov v usmerjevalnikih uporablja privzeta gesla, je verjetnost uspešnosti napada pravzaprav precej visoka.

Iz tega razloga je priporočljivo čimprej spremeniti privzeta...

33 komentarjev