»

Marca prihajata GeForce 7900GTX in GT

VR - Zone - Kot je znano, bo nVidia na letošnjem CeBitu predstavila svojo najnovejšo in najzmogljivejšo grafično kartico, ki temelji na najnovejšem, 90 nanometrskem čipu G71. Prvi dan CeBita, 9. marca, bo nVidia predstavila GeForce 7900GTX, s 512 MB spomina ter po ugibanjih sodeč 32 pixel cevovodov.

Po 20. marcu mu bo sledil še ''manjši brat'', GeForce 7900GT, ki se bo verjetno ponašal s 24 cevovodi in imel 256 MB pomnilnika. Model 7900GT bo verjetno predstavljen istočasno z modelom GeForce 7600GT. Ostale specifikacije obeh kartic še niso poznane, šušlja pa se o frekvenci jedra med 700 in 750 MHz ter frekvenci pomnilnika med 800 in 900 MHz.

Izvorna novica na VR-Zone.

50 komentarjev

GeForce 7800 GS AGP

Hartware.net - V gonilnikih za grafične kartice podjetja nVidia se je na seznamu podprtih kartic, v neuradni verziji 83.40, pojavila tudi različica 7800 GS na vodilu AGP:

NVIDIA_BR02.DEV_00F5.1 = "NVIDIA GeForce 7800 GS"
Da gre za AGP različico, naj bi vedeli po oznaki BR02, ki označuje vezje za pretvorbo signalov PCIe v AGP (bridge).

Kartica naj bi bila na voljo 2. februarja, z naslednjimi specifikacijami: GPU bo tiktakal na 350 MHz, pomnilnik s 256 bitno pasovno širino pa pri 1000 MHz (efektivno). Ostali podatki so na voljo na zgornjem naslovu, vendar pa ostajajo do uradne predstavitve samo ugibanja. Pri pričakovanju na predstavitev, ne smemo pozabiti, da je nVidia uradno zanikala obstoj 7800 GS za PCIe.

To bo najzmogljivejša izvedenka za AGP vodilo in bo prevzela krono 6800 GS, saj so zmogljivejše kartice, zgrajene okrog NV40, sila redke. 6800 Ultra že dolgo ne delajo več, medtem ko se 6800 GT še morda kje dobi.

Na izid bo gotovo vplival še ATi s svojo ponudbo v segmentu, ki počasi, a...

24 komentarjev

WinXP na 8 MHz in 20 MB

Slo-Tech - Na Winhistory.de so naredili zanimiv eksperiment, v katerem so poskušali najti tisto res minimalno konfiguracijo, na kateri se Okna XP še zaženejo. Microsoft uradno priporoča najmanj 233-megaherčen procesor in 64 megabajtov pomnilnika, fantje na Winhistory.de pa so dokazali, da Windows XP deluje tudi na dosti počasnejšem sistemu. Sestavljali so ga na 8 MHz underclockan Pentium Overdrive 83 MHz, 20 MB pomnilnika ter grafična kartica Vision964-PCI. Ob odvitem procesorju je bilo potrebno grafiko nastaviti na le 256 barv.


Če ste lastnik podobne konfiguracije in želite na svojem mlinčku poganjati Windows XP, boste morali imeti veliko potrpljenja. Na omenjenem sistemu se je namizje Oken...

37 komentarjev

Poezija roja

engadget - Verjetno poznate magnete v obliki črk za na hladilnik. Tudi to, da se iz njih da sestavljati besede, iz teh stavke in tako dalje, verjetno ni presunljivo dejstvo. Ampak kaj, če bi si magneti besede izmišljevali sami? Pojdimo še korak dlje, recimo, da bi se iz obstoječih postavitev učili o sintaktičnih pravilih vašega jezika in zavedali (v ohlapnem pomenu besede -- zaenkrat) drug drugega. Tako bi postala dogočasna stranice hladilnika Gorenje svet, v katerem živi roj.

Podobno je ob načrtovanju svojega izuma razmišljal Pierre Proske, le da je šel še korak dlje, dodal podrobnosti, kot je recimo brisanje spomina, in navrgel par bonbončkov (izmenjava podatkov med roji preko interneta ali lokalne mreže). Več podrobnosti bo znanih po tem, ko bo svoj projekt predstavil na Mednarodni konferenci o inteligentnih uporabniških vmesnikih konec meseca.

2 komentarja

Slabi prodajni rezultati

Reuters - Z vstopom v novo leto je prišel čas, ko podjetja in države pregledujejo svoje finančne dosežke ter se posvečajo posameznim slabim rezultatom. V ZDA so ugotovili, da je bila v letu 2005 gospodarska rast slabša kot v predhodnjih dveh.

Seveda to ni ustavilo optimizma delničarjev. Microsoftove delnice so tako zrasle za 4,7%, s čemer pri Microsoftu vseeno niso najbolj zadovoljni. Kljub zelo divjemu startu prodaje igralne konzole Xbox360, o čemer smo že poročali, so končni rezultati nekoliko manj navdušujoči. Zastavljeni cilj, prodati 4,5 do 5,5 milijona konzol do junija 2006, bo očitno težko doseči, saj so do sedaj prodali le milijon in pol. Hud izpad dohodkov Gatesu predstavlja tudi Azija, v Indiji in na Kitajskem se bodo po njegovem mnenju piratstva znebili šele čez deset let.

Podobno nezadovoljni so v podjetju Billovega prijatelja Steva. Appleova odločitev, da na trg pošljejo Mace z Intelovim procesorji, se za zdaj ni najbolje obnesla, tudi dvojna reklama v kateri se hvalijo,...

3 komentarji

Sony pokopal Aiba

golem.de - Najbrž se vsi spominjate prijaznega robotskega psička, ki ga je Sony lansiral na tržišče leta 1999 pod imenom Aibo in ga zatem še nekajkrat posodobil. No, nadaljnjih reinkarnacij ne bo, Sony se je ob četrtletnem pregledu poslovnih rezultatov odločil za milostno uspavanje. Predvidevam, da je to posledica vojn, ki jih ima koncern pred sabo (HD-DVD vs. Blu-ray, Xbox360 vs. PS3, DRM afera itd.), saj sicer Japonci naravnost ljubijo robote. Pri endgadget so (kruto, a resnično) zapisali, da nas neprimerno bolj žalosti ukinitev Aiba, kot to, da bodo pri Sonyu odpustili 10'000 ljudi.
Zadevica ni bila samo nadomestilo za domačega ljubljenčka, temveč tudi uporaben subjekt za raziskave, nogometne...

32 komentarjev