»

Anketa

Slo-Tech - Na vprašanje, na katero podjetje, ki izdeluje (je izdelovalo) grafične kartice, prisegajo, se je nabralo 1032 odgovorov. nVidia je pobrala skoraj polovico (43%), bivši gigant 3dfx je zasedel drugo mesto (22%), tesno mu je sledil ATI (19%). Dvanajst odstotkov glasujočih ni pristašev nobenega od taborov (šiš-kebap, ane ), samo 4% uporabnikov pa prisega na STM (ST Microtechnologies, avtorji procesorja Kyro). Nova anketa je bolj vesela. Novoletno obarvana, bi se lahko reklo.

8 komentarjev

Shuttle SV24

AnandTech - Kakor imamo na eni strani privržence prostornih, 'urejenih' ohišij, tako imamo na drugi strani one, ki bi iz nekih posebnih razlogov želeli AT namesto ATX ohišja (ker so jim znanci, ki hodijo na računalniški faks tako djali) pa take, ki bi kišto želeli kupiti in nanjo pozabiti -- recimo v Kiber kavarnah. Tako malo ohišje/računalo so si ogledali na Anandtechu ter ga povezali s samimi 'kompaktnimi' ter ne preveč poceni zadevicami (takih, ki jih verjetno ne bi dali v Cybercafe...). Rezultate si oglejte tukaj!

1 komentar

ATI-jeve oznake

Reactor Critical - Gotovo veste, da se je ATI odločil, da bo izdeloval številne izpeljanke Radeona8500, ki se bodo razlikovale samo po frekvenci grafičnega čipa. Pa kaj potem, pravite. Vse je v redu, problem nastane le, ko je treba kartice razločiti, saj so si na prvi pogled vse enake. In kako jih razločiti? Po posebni številki P/N:
  • RADEON 8500 (275 MHz): 1028571100

  • RADEON 8500 LE (250 MHz): 1028571200

  • RADEON 8500 LELE (230 MHz): 1028571500

Kartice se razlikujejo med sabo po predzadnjih dveh številkah. Višji kot sta ti dve številki, s počasnejšim taktom deluje kartica. Preden si kupite omiljenega Radeona8500, si zato raje oglejte številko P/N in se ne pustite preslepiti trgovcu. Več o tem si lahko preberete na Reactor Critical.

3 komentarji

Novi, še močnejši Morpheus

Short News - Snovalci priljubljenega servisa Morpheus so sporočili, da izdelujejo še boljšo verzijo tega programa za še bolj učinkovito izmenjavo glasbe in drugih datotek. Čeprav to ne bo naletelo ravno na odobravanje skupin za boj proti nelegalnemu razpečevanju glasbe in drugih datotek, pa bo Morpheusa zaradi samosvojega delovanja precej težko popolnoma "izključiti". Datum, ko bo posodobljena različica izšla, je zaenkrat še neznan.
Kot zanimivost naj povem, da programerji Morpheusa skrbijo tudi za soroden servis Kazaa, ki naj bi nehal obratovati zaradi groženj prej omenjenih skupin, vendar pa se izmenjava (zaenkrat) nemoteno nadaljuje.

3 komentarji

Playstation še vedno vodi

Short News - Kljub temu, da je Playstation 2 končno dobil pravo konkurenco v obliki X-boxa, Game Boy Advanca in Gamecuba, Sonyjeva konzola še vedno kraljuje po prodaji najbolj priljubljenih iger. Tako je izmed 20 najbolj prodajanih naslovov decembra, Playstationu 2 pripadalo 8, Playstationu 1 4, Game Boy Advancu 4, Gamecubu 2 in GB Colorju 1 naslov. Res pa je, da si je Sony medtem ustvaril kar dobro zaledje na tržišču, Microsoft in Nintendo pa si ga s svojimi novimi umotvori šele ustvarjata.

0 komentarjev

Izvorna koda Quake 2 objavljena!

Planet Quake - Morda že malce stara novica, vendar pa se bo med bralci Slo-techa zagotovo našel kdo, ki še ne ve, da se je Id končno usmilil tropov programerjev in jim ponudil celotno kodo nekdaj zelo popularne igre Quake 2. Vsi navdušenci, ki imate vsaj malo pojma o programiranju grafike, lahko kodo odslej brezskrbno spreminjate in vanjo vgrajujete nekatere novejše tehnologije, kot so npr. trueform. Kje dobiti izvorno kodo, pa izveste tukaj.

0 komentarjev

VIA ga spet biksa

The Register - Ko je VIA predstavila svoj najnovejši KT266A smo vsi mislili, da je težav konec in da so Viaši končno opustili tradicijo izdelovalca precej hroščatih naborov. Očitno smo se zmotili, kajti po nedavnih testih sodeč ima VIA spet probleme s svojimi nabori. Tokrat je bilo na udaru vodilo PCI, ki ga Viini nabori enostavno ne morejo izkoristiti, kolikor bi ga lahko. Za primer vzemimo ATA/133 IDE PCI krmilnik, ki ima teoretično prepustnost 127.2 Mbytes/s. Konkurenca lahko doseže prepustnost 95-117Mbytes/s, Viini nabori pa samo 63-78Mbytes/s. To se kar krepko pozna pri profesionalni uporabi, kjer je dobra prepustnost še kako pomembna. In ravno zaradi te nevšečnosti tecChannel, ki je test opravil, profesionalnim uporabnikom odsvetuje uporabo Viinih naborov. Podoben problem se pojavi tudi pri uporabi krmilnikov SCSI. Obširnejšo razložitev problema najdete na Registerju.

2 komentarja

Prvi obrisi novega KDE in GNOME namizja

The Register - Ljudje pravijo, da je dobra konkurenca vedno dobrodošla, saj podjetje ali, v tem primeru, razvijalce prisili, da se izmišljujejo vedno nove in nove stvari. Čeprav sta si namizji KDE in GNOME v sorodu, saj ju povezuje ista GPL licenca, programerji obeh namizij kar tekmujejo, kdo bo ponudil več. Tako sta pred kratkim obe skupini razvijalcev izpljunili svoje testne različice obeh namizij. Od njih sicer še ni preveč za pričakovati, saj sta vse prej kot končani, vendar pa lahko radovednežem povesta, kako bo vse skupaj vsaj približno izgledalo, ko bodo izšle polne različice. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev

Al Quaewindows

Newsbytes - Še ena kost anti-microsoftovski skupnosti: če gre verjeti Mohammadu Afroze Abdul Razzaku, ki so ga 2. oktobra aretirali v Bombayu, naj bi se nekaj bin Ladnovih strokovnjakom uspelo zaposliti pri Microsoftu, kjer so (zopet: 'naj bi') izvedli nekaj genetskega inženiringa na nastajajočem operacijskem sistemu (XP) ter vanj vgradili trojance, hrošče, varnostne luknje. Klik! Pravi hekerji.

9 komentarjev

Guru3D je mrtev!

Slo-Tech - Ravno na dni, ko Slo-tech praznuje svojo 2. obletnico, sem od Jst-ja dobil sporočilo, da je Guru3D prenehla z delovanjem. Tako je hardware scena po vsem svetu postala revnejša še za eno stran, ki je obiskovalce vedno znova razveseljevala in presenečala s svojimi odličnimi (in tudi dolgimi) testi grafičnih kartic. Šmrk .

6 komentarjev

Kako do skrite igre

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Za vse, ki imate Ericsone T39 ali R520, so na Gambitu objavili pravilen postopek pritiskov, s katerimi pridete do "izvenserijske" igre kača. Postopek je naslednji: najprej pojdite v meni Igre, vstopite v Erixa in ko se pojavi startna stran igre pritiskajte tipke v naslednjem vrstnem redu: Leva puščica, desna puščica, #, 1, 2 (na nekaterih modelih je potrebno pritiskati: Leva puščica, desna puščica, #, 1, 2, 3 ali levo, desno, 1, 3). Obstaja še tretja serija pritiskov, s katerimi lahko aktivirate Kačo: 1, 2, 3 ali 7, 8, 9. Načeloma vsaj eden izmed navedenih načinov deluje, seveda pa je to nedokumentirana funkcija telefona, za katero ni zagotovila o delovanju.
Več o tem.

10 komentarjev

Zlorabljanje tržne znamke?

Slo-Tech - Po dolgem času smo spet priča toženju, ki se odvija okrog neupravičene uporabe tržne znamke ali vsaj tržne znamke, ki je sumljivo podobna originalu. Tožbo je sprožil Microsoft, ki mu kar nekako ne gre v račun, da se konkurenčni Linux operacijski sistem, ki je namenjen poganjanju Windows aplikacij, imenuje Lindows. Lahko rečemo, da je zmagovalec v tej sodbi Microsoft, saj se majhno podjetje, ki izdeluje distribucijo Lindows enostavno ne more meriti s softverskim velikanom. To je pred kratkim spoznalo tudi podjetje, ki si je sprva lastilo pravice do imena X-box.
Sicer pa se prerekanja okrog tržnih znamk ne pojavljajo samo v Ameriki, ampak tudi pri nas. Pred časom se je pri nas odvijala pravda glede monitorjev Sonix, ki so kar preveč spominjali na originalno ime SONY. SONY je pritisnil na slovensko podjetje in odslej na prej omenjenih monitorjih piše samo še Onix.
Skratka, Microsoft naj toži še AMD zaradi domnevne kraje delčka imena njihovega najnovejšega operacijskega sistema. Zeh....

4 komentarji