»

Prihodnost diskov svetla in tehnološko zanimiva

Slo-Tech - Mednarodno združenje proizvajalcev opreme in materialov za diske (IDEMA) je izdalo nov časovni okvir, v katerem napoveduje diske s kapaciteto 100 TB v prihodnjih desetih letih. Da se bo to zgodilo, pa bo treba rešiti še nekaj tehnoloških izzivov.

Zviševanje gostote zapisa podatkov na magnetnih ploščah terja domiselne trike, ker preprosto tiščanje bitov čedalje bliže ne deluje. Rekordna gostota zapisa je trenutno okrog enega terabita na kvadratni palec, kar bo treba v naslednjih desetih letih podeseteriti.

O prvih tehnologijah na tej poti smo že pisali. Več magnetnih plošč v enako ohišje lahko shranimo, če jih namestimo bliže, kar terja polnjenje diskov s helijem. Ta ima nižjo gostoto in višjo toploto prevodnost, zato povzroča manj upora in segrevanja, a še...

115 komentarjev

Evropski parlament želi ločiti iskalnike od ostalih dejavnosti Googla in konkurence

Evropski parlament - Evropski parlament je danes s 384 glasovi za in 174 glasovi proti potrdil osnutek resolucije o enotnem digitalnem trgu, o kateri smo v zadnjih dneh v mediji prebrali, da zahteva razdelitev Googla na dve podjetji. Parlament ni nikjer v resoluciji omenjal Googla, je pa iz besedila jasno, da se nanaša tudi nanj. Resolucija je nezavezujoča, ker jo mora potrditi Evropska komisijo, kar ni nujno, da se bo zgodilo.

Resolucija si prizadeva za povečanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva, kjer mora pomembno vlogo odigrati tudi enotni digitalni trg. Ocenjujejo, da ima ta še za dodatnih 260 milijard evrov letno potenciala, ki ga lahko odklenemo z bojem proti fragmentaciji trga, pomanjkljivi združljivosti in...

12 komentarjev

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet

Heise - Delovna skupina iz 29. člena je sprejela smernice za uveljavljanje pravice do pozabe v praksi, ki med drugim Googlu ter ostalim iskalnikom nalagajo razširitev pravice na celi svet.

Gre za tolmačenje sodbe Sodišča Evropske unije, ki je prinesla pravico do pozabe. Po njej ima posameznik pravico od iskalnikov terjati odstranitev povezav do člankov, ki govorijo o njem, če se z vsebino ne strinja. Google in druščina so glasno protestirali, a jim ni preostali nič drugega kot spoštovati odločitev.

Google se vseeno upira na vse legalne načine. Pri iskanju po osebnih imenih iskalnik izpiše, da so rezultate mogoče nepopolni. Hkrati so pozabo omejili na Googlove lokalizirane strani za države EU, medtem ko so v tujini in na osnovni strani google.com rezultati iskanja...

83 komentarjev