»

Kam so šli vsi Blu-Rayi?

The Register - Poročali smo že o vedno cenejših predvajalnikih Blu-Ray, katerih cene so se v ZDA spustile pod 150 dolarjev, pri čemer smo tiho pričakovali podobno tudi na tej strani Luže. Očitno smo se ušteli. Tržni analitiki ocenjujejo, da se pomanjkanje poceni (to pomeni do 300 dolarjev) predvajalnikov na evropskem trgu do konca božične nakupovalne sezone ne bo popravilo, tako da jih letos Božiček ne bo nosil.

Proizvajalce je nekoliko iznenadil nepričakovan odstrel konkurenčnega standarda HD DVD in Sonyjeva vključitev Blu-Ray enot v PlayStation 3, kar je povzročil hiter dvig povpraševanja. Pomanjkanje ključnih komponent (neuradno se omenjajo modre laserske diode) se je sicer kasneje uredilo, a še vedno ni dovolj izdelanih končnih enot za globalno povpraševanje. Zato so se odločili, da jih pošljejo v ZDA in na Japonsko, kjer pričakujejo najboljši odziv, Evropa pa je za letos izvisela. Prihodnje leto se pričakuje še dodatno znižanje cen.

54 komentarjev

PlayStation 3 najpožrešnejši

ComputerBase - Navadno preizkušamo zmogljivosti računalnikov, konzol, telefonov in kar je še zabavne elektronike, medtem ko si je ameriška naravovarstvena organizacija NRDC tokrat pogledala njihovo energetsko potratnost in se dokopala do nekaterih zanimivih odkritij. Ugotovili so, da je najpožrešnejši Sonyjev PlayStation 3 iz leta 2006, ki porabi skoraj 190 W, sledi pa mu leto starejši Xbox 360. Konkurenta Nintendo Wii najdemo šele bolj proti koncu lestvice s pičlimi 16 W.

Prav tako je zanimiv podatek, kako so konzole z vsako naslednjo revizijo učinkovitejše. Xbox 360 iz leta 2007 tako porabi za tretjino manj energije kot dve leti starejši model. Izkazalo se je še, da so razlike v porabi med obremenjenimi in neobremenjenimi...

26 komentarjev

Spam je nazaj

ComputerWorld - Bali smo se že, da bomo po odklopu vozlišča v podjetju McColo ostali brez spama, saj so ravni upadle za več kot polovico (različni viri navajajo številke med 60 in 80 %) in tam ostale sumljivo dolgo. Tudi prvi poskus oživitve je bil zatrt v kali, a so se spamerji le uspeli vrniti na stare tire.

Strokovnjaki so opazili, da se je odpisani botnet Srizbi, ki je gostoval pri McColu in okuženim računalnikom pošiljal ukaze za distribucijo spama, vrnil med žive včeraj, ko so se okuženi računalniki povezali z novim nadzornim strežnikom, ki se to pot nahaja v Estoniji.

Srizbi je imel namreč rezervni načrt. Ko se strežniki niso mogli povezati z nadzornimi v McColu, so se poskusili priključiti na nove strežnike z domenami, ki jih je avtomatsko zgeneriral vgrajen algoritem. FireEye je izluščil in analiziral algoritem, ki jim je razkril na stotine potencialno sumljivih domen, ki so se spreminjale vsake tri dni. Do včeraj so bili uspešni pri njihovem zatiranju tako, da so domene registrirali...

39 komentarjev