»

Poplava novih grafičnih kartic

Daily Tech - Hkrati z predstavitvijo Radeona X1950 je ATI predstavil tudi grafični kartici Radeon X1650 PRO in X1300 XT, vendar sta le-ti pri predstavitvi ostali v senci velikih bratov. Prva temelji na jedru R530, ki premore 12 Pixel Shader cevovodov ter pet Vertex Shader enot in tiktaka s frekvenco 600 MHz. Proizvajalci grafičnih kartic se lahko odločajo med DDR2 in GDDR3 pomnilnikom s frekvenco 400, 500 ali celo 700 MHz ter pomnilniške širine 128 bitov. Ogledate si lahko tudi test omenjene kartice.

Jedro modela X1300 XT tiktaka s frekvenco 500 MHz, proizvajalci pa lahko prav tako kot pri X1650 PRO izbirajo med DDR2 in GDDR3 pomnilnikom, pri tem pa je pomnilniška širina pri prvem 64 pri drugem 128 bitna, frekvenca prvega 400 MHZ ter drugega 500 MHz. Kartici bosta kupcem na voljo od štirinajstega septembra.

Več o omenjenih karticah si preberite na RegHardware.

nVidia bo, kot odgovor na ATI-jeve korake v naslednjih tednih predstavila poleg 7900 GS in 7950 GT tudi model 7100GS, ki...

17 komentarjev

Milo namesto miške

engadget - Microsoftovi razvijalci so se odločili oblikovati popolnoma novo napravo za krmiljenje osebnega računalnika, imenovano Soap, ki za delovanje ne potrebuje podlage in bi lahko v prihodnosti nadomestila miško. Stvar je sestavljena iz hardverskega dela, ki je podoben brezžični optični miški, dejansko gre za škatlico z optičnim senzorjem, gumbom za klikanje in brezžičnim oddajnikom. Finta pa je v drugem delu -- jedro z elektroniko je všito v kosmato elastično tekstilno preobleko in se premika neodvisno od nje, tako uporabnik v roki drži puhasto kepico in jo gnete, s čemer dosega gibanje miškinega kazalca po ekranu. Stvar je možno uporabljati...

46 komentarjev

Nintendo DS Lite v novih barvah

Slo-Tech - Druga inačica najbolj popularne prenosne konzole na svetu bo 13. septembra letos na voljo v dveh novih barvah - roza in črni (tržni imeni - Onyx in Coral Pink). Slednja je bila pri nas sicer že na voljo, saj jo je Nintendo poslal v evropske trgovine ob tukajšnjem uradnem začetku prodaje konzole, 23. junija letos, po novem pa se bodo s črnimi DSji lahko zabavali tudi Američani. Z novimi oblekami naj bi proslavili izjemno uspešnost igre New Super Mario Bros., če vas zanima še kaj več, pa preberite izvorno novico na uradni strani gizmota ali si oglejte slike v poročilu s strani Puissance-Nintendo.


Do sedaj se je najbolj prodajal predvsem unisex DS v beli barvi, od septembra dalje pa bodo lahko z izbiro spolu bolj ustrezne barve svojo pripadnost pokazali tudi fantki in punčke, ki si tega prej niso mogli privoščiti.

13 komentarjev

Cene in diagonale LCDjev rastejo, ter Sonyjev delni umik.

TweakNews.net - Cene LCD ekranov so v letošnjem letu samo padale, sedaj pa rastejo. Razlog je visoko povpraševanje ter dejstvo, da so določena podjetja, med njimi 2. in 3. največji proizvajalec LCD-jev LG-Philips in AU Optronics (Acer), znižali proizvodnjo zaradi prehudih padcev cen. Dodatno je Sony najavil, da se v določenih regijah umika s tržišča LCD monitorjev.

Višanje cen LCD-jev ni enakomerno. Zaradi popularnosti so se podražili 17 palčniki, nasprotno se je cena 21 do 42 palčnikov minimalno spremenila.

Temu navkljub so prav zdaj pri LGju predstavili ogromen 100 palčni LCD televizor, nekoliko manjšega 75 palčnega Samsunga pa lahko že kupite.

31 komentarjev

Intel vs. AMD: Zmogljivost na Watt

Lost Circuits - Pri LostCircuits so preizkusili procesorje, ki se hvalijo z oznakami "Low power" in "Energy Efficient". Primerjali so porabo tako novih in starejših AMD ter Intel procesorjev, čeprav je bila pozornost večinoma usmerjena na najnovejše pridobitve obeh taborov.

Zaključki kažejo, da novi Intel Core procesorji porabijo opazno manj energije, kot njihovi predhodniki in tudi kar se same hitrosti tiče, obnesejo odlično. Vseeno pa jih pri tem testu zasenči AMDjeva "ADD" serija procesorjev, ki je sicer kar se hitrosti tiče, počasnejša od svojih Intel vrstnikov, je pa zato nesporni zmagovalec kar se tiče učinkovitosti glede na porabljeno energijo.

Za grafe in ostale podrobnosti si oglejte sam test.

Na novico nas je opozoril dr.J. Hvala!

Sicer je pa rahlo vprašljivo kupovanje "Energy efficient" procesorja, ko pa potem vseeno priključimo dva MOLEXa na grafično kartico...

20 komentarjev

Intervju s Timom Sweeneyjem

Xtreme Systems - Tim Sweeney, soustanovitelj Epic Games in glavni programer novega Unreal 3 pogona (pogon je najbolj znan po prihajajočem Unreal Tournament 2007), je v intervjuju, ki so ga z njim opravili na FiringSquad, govoril predvsem o prihajajočih tehnologijah - Direct X 10, štirijedrnih procesorjih, 64-bitnih sistemih ter o fizikalnih pospeševalcih ( Ageia, ATI ter nVidia skupaj s Havokom).

Unreal 3 bo očitno eden prvih pogonov, ki bodo res izkoristili večjedrne procesorje. Očitno so napovedi, da bo vse, kar je šibkejše od 6600GT, neuporabno, precej resnične. Na XtremeSystems.org je odprta tudi tema, kjer so, po mnenju avtorja teme, zanimivi deli označeni z rdečo, zraven pa je še nekaj njegovih komentarjev (v modri).

18 komentarjev