»

RealNetworks v težavah

Gambit - RealNetworks, podjetje znano po svojem multimedijskem predvajalniku RealOne, katerega druga verzija je bila predstavljena pred nekaj dnevi, je v težavah. Odpustili bodo 10% svoje delovne sile, ki sicer šteje 800 zaposlenih. Spremembe bodo stale 6 MIO dolarjev, namen pa je zmanšanje stroškov (jaz se zmanjševanja stroškov ne bi lotil z zapravljanjem šestih milijonov [:D]).

Aprila se je podjetje osredotočilo na dobavljanje rešitev kot so video infrastruktura, prezentacije in e-učenje za večja podjetja. Verjetno se poskušajo oddaljiti odvisnosti od internetnih uporabnikov, ki velikokrat neradi plačajo za programsko opremo in vsebine, ki jih lahko drugje dobijo zastonj. Težave so prav tako verjetno posledica konkurence na trgu predvajalnikov, kjer RealOne konkurira Microsoftovemu Media Playeryu, Applovemu Quick Timeu in brezplačnim predvajalnikom, kot je WinAmp. Upajmo, da ne bo zamrla še ena Microsoftova konkurenca.

S predvajalnikom RealOne si lahko ogledate tudi TV program SLO 1 in 2,...

2 komentarja

Mozilla 1.1 -- končna različica

Mozilla.org - Od včeraj dalje je širši javnosti ('nočne verzije' nekako ne moremo smatrati kot take, ne?) na voljo nova verzija Mozille, 1.1. Po mojih izkušnjah po različici 1.1b bi si upal trditi, da prinaša več novega kot marsikatera prejšnja verzija, recimo gumbek za stvarjenje novega zavihka ('tabbed browsing'), izboljšanje shranjevanja strani (ravno nad tem sem danes bentil [>:D]) -- Klik do ostalih novitet. Klik!

Vzporedno s tem je na našem forumu opaziti vedno večje zanimanje ter navdušenje nad tem 'uporniškim' unikatom. Prav zanimivo pa bo -- po mojem mnenju -- videti naslednje, 7. izdaje brskalnikov. Kaj sploh še lahko izboljšajo? (veliko)

5 komentarjev

Morpheus 2.0

Musiccity - Pred nekaj dnevi je izšla druga verzija popularnega peer to peer servisa Morpheus. Po mnenju nekaterih je izgubil kvaliteto, ko se je pred nekaj časa preselil na mrežo gnutella. Nato pa je izšla verzija Preview Edition, ki pa je bila še slabše kvalitete in po mojem mnenju skoraj neuporabna. Takrat je Morpheus izgubil veliko uporabnikov, ki so večinoma prešli na servis Kazaa. Nova verzija je boljša, če pa bo Morpheus dosegel staro slavo, bo pokazal le čas.

Dolpotegnete pa si ga lahko tu

1 komentar

Telekomu za vzgled

The Register - To, kako nam je naš "predragi monopolist" pri srcu, mi verjetno ni potrebno razlagati. Kako skrbi za svoje odjemalce, ste verjetno že vsak enkrat občutili na svoji koži. Toda, kot kaže, mogoče pa le obstaja ponudnik storitev, ki pa ni podoben Telekomu. Na žalost ne pri nas, ampak gre na britanski British Telecom.
Kot poročajo na Registru, je BT začel široko oglaševalsko kampanijo s sloganom: "Come on Britain, we know you want it.", kjer ljudi prepričuje, da skočijo na vlak, ki se imenuje ADSL. Ker je zaenkrat pokrita samo tretjina Otoka, je eden od ključnih ciljev te akcije načrtovanje nadaljne izgradnje omrežja, glede na potrebe odjemalcev. Zanimivo je tudi, da je vseh ISP-jev, ki uporabljajo BT-jeve vode ter ponujajo ADSL, kar 60. Temu se pa lahko reče konkurenca.
Telekom Slovenije, sedi, nezadostno ena. Uči se pri bratu iz Velike Britanije.

12 komentarjev

100 % zaščita proti hekerjem: kupi me!

The Register - Podjetje PathLock je izdelalo 100 % neprebojno zaščito proti hekerjem, ki bi vaš računalnik utegnili napasti preko interneta ter takrat, ko vi sami ne dostopate do mreže. Hmmm -- ko ne dostopate.

Verjeli ali ne, štirideset dolarjev vredna naprava deluje tako, da ko povezava nekaj časa ni uporabljena, slednjo preprosto -- prekine. Kot, če bi ugasnili modem. Čisto tako. 40 USD. Nepogrešljivo! Na voljo ne samo v tupšopu. Klik!

10 komentarjev

DoubleClick prijaznejši do zasebnosti

Wired News - Wired news je v članku DoubleClick to Open Cookie Jar obelodanil, da oglasno podjetje DoubleClick pripravlja t.i. "cookie viewer", ki bo uporabnikom omogočal, da se seznanijo s tem, v katere kategorije jih je DoubleClick uvrstil na podlagi njihovih brskalnih navad.

DoubleClick namreč preko zakupljenega oglasnega prostora spremlja brskalne navade obiskovalcev tistih spletnih strani, ki mu prodajajo oglasni prostor. Na podlagi tega podatka DoubleClick obiskovalcem prikazuje ustrezne oglase.

Ker je njegovo oglaševalsko omrežje precej veliko je tudi zbranih podatkov veliko, posledično pa je tudi velika zaskrbljenost zaradi ogrožanja on-line zasebnosti.

Predstavniki DoubleClicka niso želeli povedati kdaj bo njihov "pregledovalnik piškotkov" nared, so pa obljubili, da bodo podatke uporabljali samo v roku treh mesecev po zbiranju ter da bodo javno objavili svojo politiko uporabe podatkov.

Ni kaj, izgleda da se na področju spletnega oglaševanja oziroma spletnega sledenja postavljajo novi...

0 komentarjev

Telekom Slovenije bo sprožil upravni spor

Mladina - Kot poroča Mladina, se je naš predragi monopolist (beri: Telekom) odločil sprožiti upravni spor v zvezi z odločitvijo ATRP (agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto) glede cen naročniških paketov.
ATRP se namreč ni strinjala s Telekomovim predlogom mesečnih naročnin tako za standardni kot za enostavni naročniški paket je pa soglašala s povišanjem cen klicev pri enostavnem naročniškem paketu. To pa Telekomu ni bilo všeč, zato se je odločil za omenjeno potezo, poleg tega pa tudi ne namerava objaviti novih cen in naročniških svežnjev.
Praktična posledica te odločitve za uporabnike je da ostanejo sedanje cene nespremenjene, kako pa se bo razpletel spor med Telekomom in ATRP pa bomo še videli.

22 komentarjev

Windows XP SP1 in njegovih pet minut

The Register - Microsoft ima očitno politiko, ki mu narekuje, da mora vsake toliko časa javnost spraviti na noge z eno od svojih potez.
Razen, če ste zadnjega pol leta bili odrezani od sveta, potem verjetno veste, kakšen vihar se je razbohotil glede Service Packa 1 za Windowse XP. Ker so fantje pri MS ugotovili, da se da vse uporabnike Corporate verzije od namestitve paketa odvrniti z onemogočanem kode, je bilo sedaj še potrebno poskrbeti za vse, ki so aktivacijo obšli. Tako mislijo (če sem prav razumel, ker je članek dolg in delno nejasen), naj bi po novem aktivacija bila potrebna pri vsaki nadgradnji, poleg tega pa naj bi namestitev vsebovala poleg serijske številke še namestitveni ID, ki bi skupaj s seznamom strojne opreme (pri aktivaciji preko spleta) zagotavljal pristnost izdelka. Vsaj tako pravi Microsoft.
Celoten članek so objavili na Registru, in ni lahko večerno branje, tako da vstopate na lastno odgovornost. Najbolj zanimiva je verjetno le cinična pripomba na koncu sestavka....

7 komentarjev