»

WebSite Watcher

Slo-Tech - Če se vam spodaj napisani scenarij pogosto dogaja, potem je ta programčič kot nalašč za vas, le v preizkušnjo, a vseeno. Predstavljajte si, da ste danes prišli na Slo-Tech in videli 15 novih novic. Potem čez 2 dni odbrzite na morje in se čez 14 dni spočiti in novih moči spet vrnete domov in kakopak, poženete najprej našo stran [:D]. V štirinajstih dneh pa se novih novic nabere že toliko, da ne veste več, kje ste zadnjič ostali. No, v takem primeru vam pride prav programčič na tejle strani, ki bo za vas lepo označil kaj je novega na določeni strani, od kar ste jo zadnjič pogledali. Sicer lahko še vedno uporabljate naš arhiv novic, a vseeno.

6 komentarjev

200 gigabajtni trdi diski

X-Bit Labs - Western Digital je napovedal novo serijo diskov z 60 GB ploščami, vrtečimi se pri 7.200 obratih v minuti. Razen tega je znano samo še to, da bodo imeli FDB (Fluid Dynamic Bearings) in da bodo na voljo velikosti od 60 pa vse do 200 GB.

Drugega ni znanega nič - ne vemo niti detajlov o kapaciteti, hrupnosti, o velikosti predpomnilnika, kaj šele kaj o vmesniku.

Se pa pojavlja vprašanje o velikosti. Z 60 GB/ploščo bi pričakovali, da bodo velikosti diskov večkratnik 60 - se pravi 60, 120, 180, 240 GB. Tako da se zdi malo čudno, da bi imeli disk z 200 GB - vanj bi morali dati štiri plošče in eno tretjino zadnje preprosto pustiti neuporabljene. Čudno.

7 komentarjev

Prihodnost zagotovljena tudi čipom

EETimes - Očitno diski niso edini, ki še dolgo časa ne bodo šli na odpad zgodovine. Svetla prihodnost je tudi na strani čipov, saj so znanstveniki na univerzi Cornell predstavili delujoč tranzistor, ki je v bistvu atom kobalta in je velik le 1.3 nanometra. Za primerjavo: današnji silicijevi tranzistorji so lahko veliki celo več kot 100 nanometrov. Čeprav gre za pomemben dosežek, pa znanstveniki navajajo, da je vse skupaj trenutno še vedno precej v povojih in da bo potrebno še veliko trdega dela, da bo tehnologija zrela za praktično uporabo. Obenem navajajo, da iščejo tudi nove alternative, ki bi lahko nadomestile sedanje silicijeve tranzistorje in poudarjajo, da so se za dostojnega naslednika zaenkrat izkazale tudi ogljikove nanocevke. Več o novem dosežku si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Pentium4 Xeon vs. AMD AthlonMP v igranju šaha

Slashdot - Očitno so se tudi pri nemškem Heiseju naveličali klasičnih benchmarkov, zato so se odločili, da dve najmočnejši konfiguraciji preizkusijo v igranju šaha. V enem računalniku delujeta v navezi dva AthlonaMP 2000+, v drugem računalniku pa se potita Pentium4 Xeona 2400. Računalnika poganjata dve izmed najboljših umetnih inteligenc za igranje šaha (Deep Fritz 7 in Shredder 6), s katerima bodo preizkusili samo zmogljivost procesorjev. Kako se trenutno razpleta boj, si lahko ogledate tukaj. Na hitro naj povem, da je naveza AMD/Fritz premagala navezo Intel/Shredder, trenutno pa naveza AMD/Shredder minimalno vodi pred navezo Inter/Fritz. Vendar ne pozabite, da se je testiranje šele začelo in da se lahko končni rezultat prevesi tudi na Intelovo stran. Več o samem dvoboju si lahko preberete tudi na Slashdotu.

7 komentarjev

Zakonska regulacija SPAMA v Sloveniji

Dnevnik - Današnja spletna različica Dnevnika piše o novem zakonu o poštnih storitvah, ki prepoveduje vročitev nenaslovljenih oglaševalskih, marketinških in drugih oglasnih sporočil v predalčnik, če uporabnik to prepove. Kazen za to bo znašala od pol do milijona tolarjev. Vendar pa bo prepoved vročanja takšnih pošiljk veljala samo v primeru, če bo uporabnik na predalček nalepil nalepko, ki jo bo izdala Agencija za telekomunikacije, pričakuje pa se da bo Agencija te nalepke začela izdajati prihodnje leto. Zaradi tega pošiljanje "nezaželenih pošiljk" še ni prepovedano. Kaj torej prinaša nov zakon o poštnih storitvah? Predvsem troje. Kot prvo tim. opt-out načelo. Kot drugo prepoved govori o "oglaševalskih, marketinških in drugih reklamnih sporočilih" (glej 38. člen Zakona o poštnih storitvah), ne pa tudi o anketah, raziskavah ali nekih splošnih obvestilih. Kot tretje pa Jože Fošt iz Pošte Slovenije pravi, da bo Pošta poskusila najti drugačno pot za oglaševanje in sicer direktno pošto. Pošiljali...

6 komentarjev

Doom III in Parhelia

Shacknews - O Parheliji je naposled spregovoril tudi John Carmach in izjavil, da bo Doom III na Parheliji sicer deloval, vendar pa ne bo deloval tako hitro kot na Nvidiinih, oziroma ATi-jevih čipih. Glavni krivec za to naj bi bili gonilniki, za katere pa še vedno obstaja kanček upanja, da jih Matrox izpili. Carmack je obenem izrazil še svoje razočaranje nad tem Matroxovim izdelkom, saj pokaže premalo glede na to, koliko je izdelek obljubljal in obenem dodaja, da je glavni problem Parhelije glede poganjanja Dooma III to, da igra ne bo izkoriščala nekaterih pomembnih Parhelijinih lastnosti. Podroben Carmackov komentar si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Intel najavil 2 in 1.9 GHz P4-M procesorja

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim najavil, da sta na voljo dva nova mobilna P4 procesorja, ki delujeta s frekvencama 1.9 in 2 GHz. Glede same zgradbe se ne razlikujeta pretirano od namiznih (desktop) različic, saj se oba ponašata z 0.13 mikronsko tehnologijo, 512 KB L2 predpomnilnikom in 400 MHz vodilom. Njuna posebnost je seveda varčevanje z energijo, saj pri normalnem delu proizvedeta 32, pri varčnem pa 20 W toplote. Močnejša različica stane $637, šibkejša pa $401 pri naročilih po 1000 kosov.

0 komentarjev

Primerjava GeForce 4 Ti4200 kartic

AnandTech - Anandtech se je spravil na testiranje GeForce 4 Ti4200 kartic, vendar pa se je avtor članka tokrat raje ognil dolgočasnim klišejem in se raje posvetil nekaterim pomembnejšim lastnostim kot raznim primerjanjem, katera kartica s procesorjem Ti4200 je najhitrejša. Da bi članek popestril je vanj vključil še razne analize o tem, ali se bolj splača kupiti kartico s 64 MB pomnilnika, ki je hitrejši ali kartico z malce počasnejšim pomnilnikom, ki pa ga je 128 MB. Med drugimi so se na Anandtechu spravili tudi na primerjavo kakovosti slike, ki jo "izpljunejo" kartice in ugotavljali kateri dejavniki lahko najbolj vplivajo na samo kakovost le-te.

0 komentarjev

Microsoft se zavzema za Palladium

InfoWorld - Po tem, ko so številni uporabniki po svetu skritizirali varnost operacijskih sistemov Windows in našli kupe varnostnih lukenj, so se Microsoftovci očitno odločili, da se bodo izboljševanja varnosti prihodnjih operacijskih sistemov Windows lotili na povsem drugačen način. Zavzeli so se za uveljavitev tako imenovanega projekta Palladium, ki zagovarja vgraditev posebnih varnostnih čipov v PC-je prihodnosti. Čip ki bi bil vgrajen v računalnik pa naj bi nato skrbel za varnost sistema in onemogočal dostope virusom ter drugim nevšečnostim do pomembnih podatkov. Po podatkih iz Infoworlda se je Microsoft že spustil v razgovore s podjetjema AMD in Intel glede izdelave teh čipov.
Palladium sicer na prvi pogled obeta, vendar pa je vprašanje kako ga bodo sprejeli drugi. Vseeno bi bilo namreč bolje, če bi Microsoft svoje prihodnje sisteme uspel narediti dovolj varne s klasičnim načinom - z dobrim pisanjem programske kode. ...

0 komentarjev