»

In osmi dan je Audi ustvaril dizel iz vode in zraka

Gizmag - Gizmag - Dizelsko gorivo narejeno samo iz vode in zraka je ta mesec predstavil nemški proizvajalec avtomobilov Audi. Gorivo je rezultat sodelovanja velikana z nemškim startupom Sunfire iz Dresdna. Uspeh nemške avtomobilske industrije je pozdravil tudi nemški minister za izobraževanje in raziskave Johanna Wanka, ki je gorivo preizkusil tudi v lastnem avtomobilu Audi A8.

Kar elektriki (še) ni uspelo

Alternative prevladujočim motorjem na notranje izgorevanje so aktualne že več kot sto let (prvi električni avtomobil je na ceste pripeljal že na prelomu 19. v 20. stoletje). V zadnjih letih so sicer alternativna goriva (kot je recimo biodizel) za motorje z notranjim izgorevanjem izpodrinili električni avtomobili, ki pa še vedno zaradi...

153 komentarjev

Ruski hekerji brali Obamovo elektronsko pošto

The New York Times - Ruski napadalci, ki so lani uspeli vdreti v elektronski sistem Bele hiše, so povzročili precej več škode in preglavic, kot je bilo sprva javno znano. Pridobili so dostop do netajnega omrežja zunanjega ministrstva in Bele hiše, s tem pa tudi dostop do arhiva elektronske pošte nekaterih uslužbencev. Tako so lahko brali tudi pošto, ki jo je omenjenim uslužbencem pošiljal Barack Obama.

Niso pa uspeli vdreti v zaščiten tajni omrežni sistem, ki ga uporabljajo za kritično komunikacijo. Prav tako naj ne bi uspeli dobiti dostopa do Obamovega pametnega telefona BlackBerry. Vseeno je situacija neprijetna, ker se tudi po nezaščitenem omrežju pretakajo številne zanimive informacij, od urnikov in dopisov veleposlanikom do debat o...

21 komentarjev

NSA Stellarwind tako tajen, da mu je že škodilo

The New York Times - Ameriška NSA je objavila poročilo o uspešnosti projekta Stellarwind, kakor se je kodno imenoval po napadih leta 2001 vzpostavljeni sistem PSP (President's Surveillance Program), ki je omogočal prisluškovanje in prestrezanje podatkov brez sodnih odredb. Javnost za njegov obstoj izvedela že leta 2005, a so bile informacije izjemno okrnjene. Junija 2009 je inšpektorat za obveščevalne službe objavil zelo skrajšano in cenzurirano verzijo poročila, nekoliko večji del pa je predlani razkril Snowden. Sedaj je The New York Times uspel z zahtevkom za dostop do informacij javnega značaja (FOIA request) in NSA je posredovala celotno, dasi mestoma še vedno počrnjeno poročilo.

Iz poročila...

2 komentarja