»

Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

Slo-Tech - Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko...

16 komentarjev

Phenom X3 - trijedrnik

shema Phenom X3

vir: AnandTech
AnandTech - Pred dnevi je AMD predstavil dolgo pričakovano okleščeno različico znanega jedra Phenom. Gre za prvi tri jedrni procesor tega podjetja. Najpočasnejši bije pri 2.1 GHz (8450), najhitrejši pa zaenkrat pri 2.4 GHz. Vsa jedra so iz B3 serije, tako da težav s TLB napako ni.Kako se novinec odreže? Po testu na Anandtech sodeč, se v aplikacijah, ki znajo uporabiti štiri jedra, pozna tretje jedro (aplikacije za 3D in obdelavo videa) in nasprotno. Logično, mar ne? Tudi navije se na zavidljivih 3.1 GHz, kot je to uspelo fantom na XBitlabs, z modelom X3 8750, zračno seveda.

Pri bližnjih sosedih želijo za različico X3...

8 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev