»

APEK: Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za četrto četrtletje 2008

APEK - Na voljo je novo poročilo APEKa za zadnje četrtletje 2008.

Nekaj zanimivosti iz vsebine:

 • Na mobilnem trgu je penetracija presegla 100%

 • Nadaljnji padec tržnega deleža Mobitela, povečanje deleža predvsem Tušmobila in tudi Simobila

 • Zanemarljiv delež T-2 na mobilnem trgu (0,3%)

 • Še bolj strma rast rezidenčne IP Telefonije (posledično padec fiksne telefonije)

 • Občuten padec deleža T-2 pri rezidenčni IP telefoniji

 • Že 120.000 prenesenih fiksnih tel. številk

 • Pri deležu poslanih SMS-ov sta Mobitel in Simobil že skoraj izenačena (pri MMSih občutno v prednosti Mobitel)

 • Praktično že izenačeno število naročnikov samostojnega širokopasovnega dostopa in naročnikov trojčka

 • Razmerje CATV proti IPTV je 64:36. IP TV pridobiva čedalje večji delež.

 • Padec (sicer visokega) deleža T-2 pri IP TV na 43,5%

 • Število FTTH priključkov se je povzpelo na 44.564, kar je preko 10% delež širokopasovnih tehnologij

 • Penetracija fiksnega širokopasovnega dostopa (gospodinjstva) je enaka 62,3%

 • Po dolgotrajnem padanju...

35 komentarjev

PowerBook eksplodiral v Londonu

The inquirer - Že kar dolgo časa nismo poročali o nobeni eksploziji elektronike, sedaj pa je spet počilo. To pot je konec storil Applov PowerBook v neki londonski pisarni. V podjetju, ki ni želelo biti imenovano, so skrbnika računalnikov poklicali, ker se je iz PowerBooka vil dim. Ko je prišel tja, dima ni bilo več opaziti, tako da je pobral prenosnik in si ga ogledal. Ko ga je postavil nazaj na mizo, pravi, ga je razgnalo v slogu, tj. z dva metra visokimi plameni in iskrenjem.

Krivec za neslaven odhod tri ali štiri leta starega prenosnika naj bi bila baterija. Apple je poleti 2006 odpoklical serijo baterij, ki so bi bile osumljene prav takšnih suicidnih nagnjenj, a lastnik prenosnika ne ve, ali je...

51 komentarjev

Nokia razmišlja o prenosnikih

Yahoo News - Finski fenomen Nokia je sicer bolj poznan po mobilnih telefonih, a to se utegne kmalu spremeniti. Izvršni direktor Nokie Olli-Pekka Kallasvuo je v intervjuju za finsko državno radiotelevizijo YLE na vprašanje, ali razmišljajo o vstopu na trg prenosnikov, odvrnil, da to možnost zelo aktivno študirajo. Govorice o novi dodatni usmeritvi Nokie so tlele že od preteklega leta, Kallasvuo pa je sedaj še prilil olja na ogenj. Kot pravi, se znanje o mobilnih telefonih in prenosnikih združuje, saj imamo že sedaj milijone ljudi, ki do interneta dostopajo prek telefona. Tu išče Nokia svojo priložnost.

Zanimivo je, da je prejšnji teden Acer objavil ravno obratno vest, saj se proizvajalec računalnikov kani podati na trg mobilnih aparatov, s čimer bo sledil zgledu Hewlett-Packarda in Lenova. Ben Wood iz CCS Insight, ki izvaja razne raziskave trga, svari, da je odločitev Nokie nekoliko tvegana. V industriji telefonov so namreč marže dokaj visoke, tako da je namera Acerja logična, pri prenosnikih,...

12 komentarjev

Asus Marine Cool z vgrajenim hladilnikom, UPS in RAM

Slo-Tech - Letošnji CeBIT se sicer s sejemskim delom začenja šele v torek, a podjetja že pridno pripravljajo in kažejo izdelke, ki so namenjeni zanj. Z zanimivim izdelkom nas je navdušil Asus, ki predstavlja matično ploščo z imenom Marine Cool.

Gre za koncept plošče, ki ima poleg standardnih pritiklin še nekaj nekonvencionalnih. Najopaznejši je ogromen hladilni sistem iz kovinskih toplotnih cevi (heatpipe) in mikroporozne keramike, ki naj bi po Asusovih zagotovilih toploto odvajala dvakrat hitreje od običajnih rešitev. Drugi detajl je baterija z litijevim polimerom, ki premošča izpade električne energije kot nekakšen UPS, tako da se neizvirno imenuje Onboard UPS. Tretja novost nosi ime Failover Memory, kar pomeni, da ima plošča...

9 komentarjev

Britanska vlada podprla odprto kodo

BBC - Britanska vlada je napovedala, da bo pospešila prehod na odprtokodno programje v javni upravi. Tom Watson, minister za informacijsko družbo (minister for digital engagement), je dejal, da bodo odprti kodi dali povsem enako startno pozicijo, kot jo ima zaprta, za njeno uporabo pa se bodo odločili v tistih primerih, ko bo ponudila več ali enako za svoj denar. Poudaril je, da je izjemno pomembno, da se javne ustanove ne zaklenejo v lastniško programje (vendor lock-in), in da ima odprta kodo veliko prednost, saj jo je moč spreminjati in prilagajati brez licenčnih omejitev.

Simon Phipps iz Suna pozdravlja odločitev in dodaja, da zapravljamo ogromne količine denarja za licence in obljube, namesto da bi zahtevali pravo vrednost. Nekateri viri ocenjujejo, da bi lahko Britanci s popolnim prehodom na odprto kodo prištedili do 600 milijonov funtov letno. Tudi v Ingresu, ki nudi podporo za odprto kodo (in si tako obeta kakšen funt več), sprejemajo napovedi z velikimi upi.

In kaj točno...

17 komentarjev

Prvi 40 nm čip iz ATija - RV740

Guru 3D - Novinca, ki je po vsej verjetnosti namenjen testiranju pomanjšanega proizvodnega procesa s 55 na 40 nm, sledil pa mu bo RV790XT, so na test zapeljali pri Guru3D. Razen novega proizvodnega procesa kartica ne prinaša nič pretresljivega, zanimiva je le odločitev za hitrejši, GDDR5 RAM, sploh glede na cenovni razred.Guru3D zagotavlja, da bo cena nižja od 100 dolarjev oz. 90 €, kar je manj od HD 4830, ki pa ga Radeon HD 4750, kot so ga poimenovali pri Guru3D (kar pa ni uradno ime, zgolj špekulacija), tudi prehiti. Slednje tudi ni presentljivo, saj ima enako število stream procesorjev, 640, obenem pa je pri 650 do 700 MHz frekvence jedra za okrog 100 MHz hitrejši od HD 4830. 3200 efektivnih megahertzev zagotovo pomaga pri prepustnosti, saj je opremljen z le 128 bitov širokim pomnilniškim vodilom, kar je verjetno tudi glavni razlog za odločitev za GDDR5 pomnilnik. Iz zmogljivosti inženirskega primerka so guruji ocenili še, da zmore 900 gigaflopsov.

Kartica je opremljena z enim 6...

15 komentarjev