»

ATI predstavil Imageon 2380 in Imageon 2388

vir: ATI
ATI - Kanadski ATI je v sredo uradno predstavil svoja nova multimedijska procesorja z imenom Imageon 2380 in Imageon 2388. Imageon multimedijski procesorji so namenjeni vgradnji v mobilne telefone. Najnovejša člana družine Imageon omogočata uporabnikom posebno multimedijsko in igralno doživetje, saj oba podpirata OpenGL ES 1.2. Le-ta omogoča izris bolj realističnih detajlov, osvetljevanja in objektov.

Oba nova Imageona omogočata snemanje videa do 30fps v MPEG-4 in H.263/H.263+ formatu. Poleg tega podpirata več kot sedemnajst audio formatov, med drugim AMR, AAC LC, aacPlus™ enhanced, MP3, Real Audio, WMA in MIDI. Omogočata tudi 3D Zvok, ter CD kvaliteto zvonjenja.
Tehnologija PowerPlay™...

13 komentarjev

Napovedan najdaljši let z letalom

New Scientist - Dosedanji rekord za let z letalom, poleg ostalih nagrad, kontraverzni oblikovalec zračnih plovil Burt Rutan že ima, saj sta njegov brat Dick in Jeanna Yaeger v Voyagerju preletela 40.212 km brez dolivanja goriva med letom. To je bilo skoraj dve desetletji nazaj.

Zanimivo, da rekord na tem področju drži balon. Breitling Orbiter je v letu 1999 preletel 41.978 km. Burt se je skupaj z enako usekanimi kolegi Richardom Bransonom in Steveom Fossetom očitno odločil, da bodo temu naredil konec in letalom povrnili prvo mesto.

Zadeva se imenuje GlobalFlyer. Glede na vremensko napoved naj bi se polet začel v sredo, 1. februarja.

8 komentarjev

Štirijedrni AMD procesorji za Socket-M2

CRN - Advanced Micro Devices je zagotovil, da hkrati z uvedbo štirijedrnih procesorjev, predvidoma tekom leta 2007, ne bodo uvedli novega podnožja. Tako da bodo lastniki prihajajočih podnožij Socket-M2 lahko uporabili tudi štirijedrne procesorje, pri tem bo samo potrebno nadgraditi BIOS. Podoben korak so pri AMDju že storili pri izdelavi dvojedrnih procesorjev za podnožje s939.

AMD bo sredi letošnjega leta predstavil nove dvojedrne procesorje ter novo podnožje Socket-M2, ter ob tem želi tudi potrditi svoje zagotovilo, da bodo štirijedrniki delovali na tem podnožju. Trenutno AMD s partnerji dela na zagotavljanju delovanja Socket-M2 s prihajajočimi štirijedrnimi procesorji, ki bodo podpirali pomnilnik DDR2.

Obenem Hartware.net opozarja, da v nasprotju od trditev nekaterih spletnih časnikov štirijedrni procesorji ne bodo združljivi s podnožjem s939.

8 komentarjev

Ruska pobuda za rudnik helija-3 na Luni

vir: Space
Space - Vodja ruskega državnega podjetja RKK Energiya Nikolai Sevastyanov je v oviru seminarja o raziskovanju vesolja dejal, da razmišljajo o načrtih za vzpostavitev stalne baze na Luni do leta 2015. Izjava bi naj bila bolj poskus za pridobitev državnih sredstev kot pa predstavitev konkretnega akcijskega načrta. Sredstva bi porabili tako za gradnjo oporišča, kot tudi za razvoj vesoljskih plovil naslednje generacije.

Glavni cilj ruskega podjetja, ki je med drugim proizvajalec vesoljskih plovil Soyuz in Progress, je gradnja lunarnega oporišča, ki bi služil predvsem za rudarjenje oziroma pridobivanje helijevega izotopa helija-3. Helij-3 je lahek neradioaktivni izotop helija in je trenutno...

44 komentarjev

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike

Microsoft - Ali pa, žal, pa ne bo mogoče uporabiti vaše nove naprave. Sploh. Kot nam je vsem znano, je bilo mogoče v Windows XP še naložiti nepodpisane gonilnike na računalnik, ob tem pa smo bili le opozorjeni. V Microsoftovem najnovejšem operacijskem sistemu pa naj bi temu naredili konec v prid večje varnosti, saj naj bi tako preprečili zaganjanje ZlobneKode v jedro operacijskega sistema.

Kakor je to razvidno na Microsoftovi strani, to pomeni, da mora avtor gonilnika zaprositi Microsoft, da mu dodeli certifikat za gonilnik. Čeprav MS izda certifikat zastonj, pa je predpogoj zanj VeriSignov certifikat (VeriSign Class 3 Commercial Software Publisher Certificate), katerega pa je potrebno plačati.

Zagovorniki pravic uporabnika že komentirajo potezo Microsofta kot še en korak k uresničevanju koncepta " trusted computing", polega tega pa se postavlja tudi vprašanje, kako se bodo izdelovalci strojne opreme na to odzvali. Vaše mnenje?

94 komentarjev

GeForce 7600 GT in GS marca

VR - Zone - Po serijah GeForce 7800 in 7300GS, nVidia načrtuje, da bo predvidoma sredi marca, nekaj dni po CeBitu izdala novo serijo grafičnih kartic, GeForce 7600GT in GS. Prva naj bi imela 12 pixel cevovodov, šibkejši model, 7600GS, pa 8 pixel cevovodov.

Frekvence jedra in pomnilnika še niso poznane, najverjetneje pa bo šlo za višje frekvence, kot pri GeForce Go 7600 (grafična kartica za prenosne računalnike), ki tiktaka pri frekvencah 450 MHz GPU in 1000 MHz RAM. Tudi ostale specifikacije grafičnih kartic 7600GT in GS še niso znane.

Izvorna novica na VR-Zone: klik!

2 komentarja

Kratka fotozgodovina trdih diskov

News.com - Na news.com so nam pripravili kratko slikovno zgodovino razvoja trdih diskov. Od prvega diska IBM 305 v letu 1956, ki je vseboval 50 24 palčnih ploščkov in je lahko shranil 5MB podatkov, pa do današnjih "Microdrive" diskov kot jih najdemo v iPodih, ki merijo le 0.85 palca in lahko shranijo več kot 5 GB podatkov. Pravijo tudi, da proizvajalci ne nameravajo več zmanjševati velikosti diskov, ampak se bodo potrudili povečati zanesljivost in kapaciteto teh malih zverinic.

15 komentarjev