»

Hlajen monitor?

Twisted Mods - Res je, tudi monitorji potrebujejo hlajenje. Na Twisted Mods so spisali članek o modifikaciji CRT (se pravi katodnega) monitorja. V monitor je avtor vdelal dva prozorna ventilatorja - vsakega na eno stran - čeznju namestil mrežice, vstavil pleksi steklo in za osvetljavo še modre LED diode. Končni rezultat izgleda osupljivo! Članek si lahko ogledate tukaj! Pa še slikico kot žgečkljivček ("teaser").

9 komentarjev

RAMBUS z dobičkom med tožarjenjem

X-Bit Labs -

RAMBUS je zagotovo eno najbolj znanih računalniških podjetij na svetu. In nenavadnih, jasno. Najprej ponudijo svoj RDRAM pomnilnik, pomnilnik prihodnosti, ki pa, kot se kasneje izkaže, to seveda ni. Z izsiljevanjem Intela, ki je z njimi podpisal pogodbo o njegovi uporabi, so si pridobili lep kupček denarja, nakar so se različne tožbe ponovile v obratni smeri. Tokrat je bila tožena stranka RAMBUS. A podjetje se vede, kot da se jih tožbe ne tičejo. Poslujejo celo z dobičkom.

Poglejmo številke. RAMBUS je v preteklem letu četrtletju lani dosegel dobiček. Dobiček od prodaje je znašal $5.5 mio, kar je manj kot leta 2001 v istem časovnem obdobju ($6.9 mio) ter v tretjem četrtletju lani ($5.9 mio), a vendarle ... Celotni prihodki v zadnjem četrtletju so znašli kar $25.7 mio. Ostale statistike in celoten članek.

Da, vodstvo RAMBUSa so res čarodeji ...

1 komentar

GeForceFX Ultra pred tablo

več strani - GeForceFX Ultra je tu. Uradno. V vsem svojem sijaju. Časa za odpravljanje napak Nvidia uradno več nima (še vedno sicer ostanejo tiha mešetarjenja z gonilniki), saj so se odločili GeForceaFX splaviti tudi v praksi. Vedno eksluzivne tuje spletne strani so to možnost pograbile z obema rokama in pred nami so že prvi testi. Kar lepo branje za dolgočasen ponedeljkov večer, kajne?Zahvala za to novico gre našemu vesoljcu ALIEN3001, kateri nas je založil z vsemi ustreznimi povezavami....

10 komentarjev

Palladium: Mrtev.

The Register - Kreh -- ne ravno. So se pa (marketingarji?) pri Microsoftu odločili za manj pomenljivo ime: Next Generation Secure Computing Base.

Pri tem gre za že drugo rošado imen v zadnjem času, upoštevajoč preimenovanje strežniške serije izdelkov Windows .Net 2003, saj naj bi bil ".net" zavajujoč ter vzbujal nezaželene asociacije. Pri Palladiumu pa gre za dva dejavnika: prvi je vsekakor ta, da namreč že obstaja podjetje s takim imenom; drugi pa je bolj marketinški -- ideja o Palladiumu je požela kar nekaj negativnih kritik, nekatere od njih pa so po mnenju Microsoftovcev neosnovane ter posledica napačnega razumevanja izdelka. Klik!

Microsoft oznani novo verzijo operacijskega sistema za množice: DomačaKrava .KačjiPastir

0 komentarjev

Polkna XP: predhodnik SP2

WinFuture.de - Imate veliko fobijo pred tem, da imate v računalniku preveč hroščev? Ste namestili SP1 pa vas to ne pomiri? Potem vas bo tale novička vsaj malo pomirila. Fantje in dekleta (njih ne smemo zanemariti) na WinFuture.de so v enem paketu zbrali vse popravke, ki so izšli po izdaji Service Packa 1 za Windowse XP. Če vas zanima katere popravke to zajema kliknite sem, za dolpoteg paketka pa kliknite sem.

3 komentarji

GeForce FX 5800 (Ultra) razočaranje

AnandTech - Končno so testi dolgo pričakovane kartice s čipom GeForce FX tu. Pričakovali smo, da bo prestolonaslednik Radeona 9700, vendar se je ponižal s komaj 10% boljšimi rezultati. Pri nekaterih igrah in testih je celo pokleknil pred Radeonom. Kartica naj bi stala 399 dolarjev (oz. 299$ za ne-Ultra različico), tako da so bile zastrašujoče predvidene cene 700€ (161.000 SIT) očitno le blefiranje. Kartica ima tudi ogromen hladilnik, katerega naj bi se slišalo tudi v sosednjo sobo [8-O] . No, če vas zanimajo testi (v kar ne dvomim) kar odklikajte na AnandTech.

Pa še zvočna primerjava hladilnikov:

19 komentarjev

Zvok nVidiinega čipovja

Overclockers Australia - Na Overclockers Australia sem zasledil zanimiv članek o nVidiinem nForce2 čipovju in njegovih zvočnih sposobnostih. Avtor članka je preizkusil njegovo sposobnost, da zvok iz iger/filma/mp3 predvajalnika zakodira v Dolby Digital 5.1 in ga po digitalni liniji pošlje zunanjemu ojačevalcu ali pa po šestih analognih kanalih na šest zvočnikov - štirje prostorski, center in nizkotonec. Predvsem mi je zanimivo to, da čipovje ustvari nizkotonski kanal in tako lahko uživamo v hrumenju basov tudi takrat, ko ima vir le dva oz. štiri kanale in bi se basi izgubili, če bi signal poslali direkt skozi analogne izhode.

Hja, integiran zvok je prerasel obdobje, ko smo lahko pričakovali le nadomestilo za takrat, ko nismo imeli zvočne kartice ali pa ni bilo potrebe po kvalitetnem zvoku in je sedaj že zelo spodobno nadomestilo samostojni zvočni kartici, hkrati pa je glede na to, da je stvar že integrirana v čipovju, še cenejša od primerljivih samostojnih zvočnih kartic....

7 komentarjev