»

Izumitelj Wikipedije načrtuje iskalnik

Daily Tech - Jimmy Wales je v intervjuju za The Times izjavil, da namerava ustvariti spletni iskalnik, ki naj bi konkuriral Googlu. Komentiral je, da sicer ceni delo enega najbolj znanih spletnih podjetij, da pa je preveč enostavno manipulirati z njihovimi iskalnimi algoritmi, kar se izkaže v obliki popolnoma neuporabnih rezultatov, ki jih vrnejo določene poizvedbe (kot primer navaja Tampa hotels). Njegov bodoči projekt, iskalnik, naj bi, podobno kot Wikipedija, temeljil na glasu ljudstva, imenoval pa se bo Wikiasari. Poskusni izid naj bi se zgodil v začetku prihodnjega leta.

Dodatne informacije lahko najdete v izvorni novici na DailyTechu, ali pa v poročilu Ars Technice.

31 komentarjev

Izziv za 10.000 dolarjev - notMac

MacSlash - Med kopico storitev, ki jih svojim uporabnikom za določene denarne vsote ponuja Apple, je tudi .Mac oziroma dot Mac. Gre za skupek spletnih uslug in orodij, ki med drugim vključuje spletno gostovanje, email naslov @mac.com, nekaj prostora za shranjevanje podatkov na strežniku, itd. Storitev je tesno integrirana v Mac OS X in za mnogo uporabnikov, ki so se navadili nanjo, praktično neizbežna, za letno naročnino pa je potrebno odšteti sto ameriških dolarjev.

Nekateri se seveda ne strinjajo s tako visokimi zneski, saj zadeva navsezadnje potrebuje samo strežnik z osnovnimi servisi in mizeren kos prostora na disku. Z nekaj malega hekerskega znanja se da sicer zaobiti uradna pota in prestaviti stvar na lasten sistem, ampak za večino uporabnikov je to še vedno prezahtevno delo. Na strani MacSlash se je zato uporabnik Mr. Carrot odločil, da bo začel z akcijo, imenovano notMac challenge, v okviru katere namerava nagraditi programerja (ali več njih), ki bo ustvaril brezplačno rešitev,...

10 komentarjev

Opera in Wii

Daily Tech - Pred nekaj dnevi je tudi nova Nintendova konzola Wii dobila svoj internetni brskalnik. In to nobenega drugega, kot precej znano, a ne pretirano uporabljano Opero. Programček se naloži na konzolo in že ste pripravljeni na vstop v svet (drugega, saj veste, svetova sta dva). Uporabniki poročajo, da je z Wiimotom navigacija po straneh precej lažja kot pri drugih konzolah, prav tako se s pritiskom na gumb povečamo določene elemente na strani, saj je pri ločljivosti 480p večina besedila slabo vidna. Med drugim vam opera lahko na zaslonu prikaže tudi tipkovnico za vnos besedila.Izvorna novica podaja več informacij.

21 komentarjev

Zaključek spopada optičnih medijev

The inquirer - Že kar nekaj časa se je med dvema velikima združenjema bil bratomorni boj za prihodnje bivališče naših filmov ter ostalih podatkov, mi, uporabniki, pa smo od daleč gledali ter čakali zmagovalca, nevedoč, da smo prihodnost že videli.

Pri The Inquirerju so malo analizirali situacijo in ugotovili, da je prihodnost že tu, sliši pa na ime Piratstvo™. Zapisali so, da se pri vseh problemih z novimi mediji, cenami medijev, in seveda DRM-jem preprosto bolj splača uporabiti filozofijo soležnik-soležniku™. Prav tako so izračunali, da bi, če bi bili uporabniki P2P programov solidarni in plačali globe, ki so jih nekateri posamezniki dobili od RIAA, MPAA ter drugih ustanov, to vsakega stalo kar cel dolar.

Članek vam podrobneje razloži, zakaj se ni pametno ukvarjati z novimi mediji.

78 komentarjev

Več mišk na enem sistemu

InternetNews - Microsoftov razvojni oddelek v Indiji je razvil tehnologijo, imenovano MultiPoint, ki omogoča hkratno uporabo več kot ene računalniške miške na istem sistemu. Zadeva naj bi bila namenjena predvsem državam v razvoju, kjer izobraževalne ustanove ne morejo zagotoviti dovolj velikega števila računalnikov, da bi pokrili potrebe vseh otrok. Tako si pri pouku agresivnejši učenci izborijo mesto pred zaslonom, medtem ko jih njihovi bolj nebogljeni vrstniki le opazujejo in se s tem bistveno manj naučijo.

Po novem bo imel vsakdo od participantov v izobraževalnem procesu na voljo svojo miško, s katero bo po zaslonu vodil ločen, drugače obarvan kazalec, dodatna programska oprema pa bo zahtevala, da vsi uporabniki opravijo svojo nalogo, preden bodo lahko dosegli naslednji korak. Preberite več v izvorni novici ali v povzetku na Neowin.

Sam med drugim pričakujem tudi kooperativno igranje strategij v načinu split-screen.

22 komentarjev