»

Mobilni telefoni niso nevarni bencinskim črpalkam

The inquirer - Če ste se le poglobili v navodila za uporabo mobilnega telefona (včasih imam sicer močan občutek, da se marsikdo ni), ste gotovo prebrali opozorilo, da je uporaba mobilnega telefona prepovedana v medicinskih ustanovah, na letalih in bencinskih črpalkah. Seveda, iskre, ki množično švigajo iz telefona, bi lahko pognale črpalko v zrak. Vsaj takšno je bilo prepričanje, podkrepljeno z videoposnetkom ene od nesreč na črpalki nekje v Angliji.

Da je nevednosti dovolj in da je potrebno poiskati odgovor dilemi, ali mobilniki res lahko povzročijo vžig gorivo, so si rekli pri britanski oddaji Brainiacs. Star dostavni avto so napolnili z gorivom in hlapi, vanj vstavili šest delujočih mobilnikov in vse hkrati poklicali. Zgodilo se, po pričakovanjih, ni seveda nič.

Zanimivo je, da je bilo za vžig dovolj, če se je bakrene žice, ki je segala v notranjost vozila, dotaknil prostovoljec, oblečen v nylonska oblačila. Še klik.

Se bo ekipa na podoben način lotila tudi uporabe mobilnikov v letalih?

18 komentarjev

Slo-Tech praznuje

Slo-Tech - Dan po Božiču pred natančno štirimi leti se je na slovenskem medmrežju, ki se ga je takrat še dalo obvladovati s pomočjo raznih imenikov, pojavila neugledna stran z imenom Slo-Tech. Nekaj naključnim radovednežem je ponudila v tujini sicer že dodobra uveljavljeno, vendar pri nas nepoznano vsebino - sveže novice iz sveta računalništva in predvsem predstavitev bolj praktične, sam-svoj-mojstrske plati strojčkov. Navijanje procesorjev in grafičnih kartic, rezanje lukenj v ohišja in nameščanje gromozanskih hladilnih reber (nekaj se je šušljalo celo o hlajenju z vodo) so v času, ko je flashanje BIOSa veljalo za hudo nevarno početje, ki se ga lotevajo le največji navdušenci, bile vse...

60 komentarjev

Najhitrejši pomnilnik postaja realnost

X-Bit Labs - Pri Toshibi so najavili, da so začeli izdelovati prve primerke polgigabitnih pomnilniških čipov XDR DRAM, ki dosegajo takte do 3,2 GHz, česar ne dosegajo nobeni drugi čipi. Uporablja namreč Octal Data Rate, kar pomeni, da v eni časovni periodi prenese osemkrat več podatkov kot SDR. Masovno proizvodnjo pričakujejo sicer šele za leto 2005, prvi primerki (TC59YM916AMG32A, TC59YM916AMG32B, TC59YM916AMG32C) pa so izdelani že zdaj. Več o tem.

18 komentarjev