»

Dve leti Slo-Techa!

Slo-Tech - Ja, ko človek pogleda nazaj, kar ne more verjeti, da je od ustanovitve Slo-Techa minilo že dve leti. Luni, človek, kateremu gredo hvale za to neverjetno dejanje, ki je marsikomu spremenilo življenje, je pred dvema letoma odprl Slo-Tech na naslovu slo-tech.robas.si. Ostalo, lahko rečem, je zgodovina. Ne nameravam pisati spet dolge novice, le zahvalil se bom vsem, ki so naredili to stran tako kot je danes. Luniju za to, da je leto in pol sedel za računalom ter pil kri za Slo-Tech, Pajotu za to, da je, ko je stran gostovala na starem strežniku, vsakič, ko je prišlo do izpada, pa tudi če ob dveh zjutraj, sedel v avto ter popravil situacijo. Nato Primožu za njegove neverjetne skripte ter programerske sposobnosti, alien-wju za članke ter teste (in občasne novice), Tomiju ter TinkiPinki za odstranjevanje neželenih ljudi iz foruma, LPPju za sprotno lektoriranje naših zmazkov, DrSergioDJu za izjemno dobre DVD recenzije, Senitelu za strokovne članke o grafičnih tehnologijah. Slycer, Mate,...

25 komentarjev

Prvi 512 Mbitni čipi v 0.13 mikronski tehnologiji

X-Bit Labs - Čeprav se zdi, da je nova 0.13 mikronska tehnologija izdelave najbolj primerna ravno za procesorje in grafične kartice, se nanjo že dalj časa pripravljajo tudi podjetja, ki izdelujejo pomnilnik. Tako je Winbond pred kratkim objavil, da načrtujejo izdelavo prvega 512 Mbitnega 0.13 mikronskega pomnilniškega čipa. To so zaenkrat še vedno bolj poizkusi, saj se nam masovna proizvodnja obeta šele v Q2 2002. So pa poizkusi dober pokazatelj, da pomnilniška industrija še vedno brca.

0 komentarjev

Oglaševanje AMD-jev s pomočjo WinXP-jev

X-Bit Labs - Se še spomnite žolčnih razprav o tem, kako naj bi AMD naredil svoje procesorje bolj slavne samo zaradi tega, ker je Microsoftu ukradel idejo in vsem Athlonom dodal končnico XP. AMD sicer s tem ni mislil na eXPerience, ampak na eXtraPerformance. No, kljub temu sta si končnice Microsofteovega operacijskega sistema in AMD-jevega procesorja ostajala še vedno nekoliko v sorodu. Celo do te mere, da se je izpolnilo napovedano in so se na internetu začeli pojavljati bannerji z naslednjo vsebino: "If you are thinking Microsoft Windows XP, think AMD Athlon XP". Komentar gotovo ni potreben.
Sliko bannerja najdete tukaj.

2 komentarja

Prihajajo 128 MB grafične kartice!

X-Bit Labs - Če odmislimo profesionalne rešitve, nismo že od Voodoo 6000 videli kartice z več kot 64 MB pomnilnika. Tradicijo pa utegne v kratkem prekiniti podjetje Gainward, ki je znano po svojih karticah Golden Sample. Inženirji tega tajvanskega podjetja so se odločili, da bodo eno izmed kartic opremili s kar 128 MB pomnilnika in jo poimenovali GeForce3 PowerPack!!! Ti/500 "JUMBO" "Golden Sample". Kljub obetajočemu delu imena "Ti/500", pa kartica ne bo bazirala na Ti500 (zvit marketinški trik), ampak na šibkejšemu Ti200. Ker bo kartica namenjena navijalcem, bodo dostopni časi do pomnilnika znašali samo 4 ns, prisotni pa bodo še dodatki v obliki kompozitnega in S-video izhoda za TV. Posebnost bo še Enhanced Mode mostiček, s katerim bomo lahko omogočili kar za 25 % povečanje zmogljivosti. Gainward zagotavlja, da se delovanje v tem načinu ne bo odražalo v pomanjkanju stabilnosti.
Ker pa vse dobrote stanejo, kartica ne bo ravno poceni, saj bomo morali zanjo odšteti kar 270 $. ...

0 komentarjev

Intel izdal cene procesorjev za leto 2002

X-Bit Labs - Leto 2002 se nezadržno bliža in pri Intelu so bili prisiljeni, da predstavijo svoje cene za prihajajoče leto. Cene imate spisane na X-bit labsih, zato jih ne bom prepisoval. Pokomentiral bom samo najnovejši Intelov Northwood, ki se ponaša s kar 512 KB predpomnilnikom in začetno frekvenco 2.2 GHz. Intel je nanj izjemno ponosen, ker trenutno nažene vse konkurenčen procesorje, poleg vsega pa se zaradi 0.13 mikronske tehnologije še izjemno dobro navija. Sicer razlika med najhitrejšimi Athloni in 2.2 GHz Northwoodom ni ravno velika, ampak naj bo. To je ena stran medalje. Druga stran pa ni prav nič razveseljujoča, saj Intelov rekorder stane kar 562 $, ali 130 000 SIT, kar je veliko. Cene pa ne moremo zanemariti tudi zaradi preprostega dejstva, da si za ta denar lahko privoščimo najhitrejši AMD-jev Athlon, vsaj 256 MB kvalitetnega DDR SDRAM pomnilnika in še matično ploščo. Hja, če bo Intel hotel popolnoma zavladati nad tržiščem, bo moral kar krepko spustiti ceno. Vendar pa ima Intel tukaj...

0 komentarjev

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Nova Ezra

X-Bit Labs - VIA je nedavno izdala svoj 933 MHz procesor C3, ki je osnovan na jedru Ezra. Procesor je izdelan v 0.13 mikronski tehnolgiji izdelave, ima 128 KB primarnega in 64 KB sekundarnega predpomnilnika, nabor ukazov MMX in AMD-jev 3DNow! in 133 MHz vodilo. Novi C3 je kot nalašč za nadgradnjo starih računalnikov, saj brez problemov sede v podnožje Socket370. VIA je procesor namenila predvsem cenenim računalnikom, prenosnikom in manj zmogljivim strežnikom. Cena še ni znana.

1 komentar

Razlike med Palominom in Thoroughbredom

X-Bit Labs - Gotovo že veste, da je Intel pred kratkim začel svojo agresivno oglaševalsko kampanjo, ki oglašuje 0.13 mikronske Northwoode kot procesorje, ki bodo končno dobili vojno proti vedno neugodnemu nasprotniku AMD-ju, ki že dolgo časa preseneča kupce s svojimi Athloni. AMD trenutno nima kakšnega posebnega odgovora na Northwoode, saj se Palomini počasi bližajo kritičnim hitrostim, ki jih jedro Palomino ne bo več zmožno prenesti. AMD-ju tako ostane samo še čakanje na izid 0.13 mikronskega jedra Thoroughbred. To jedro pa na žalost pride v proizvodnjo šele proti koncu prve četrtine v letu 2002. Po nekaterih podatkih se od Palomina ne bo razlikovalo po ničemer, razen po tem, da bo izdelano v 0.13 mikronski tehnologiji. Vendar to še ne pomeni, da bo procesor popoln podn proti trenutno vodilnemu Northwoodu, saj AMD-jevci pravijo, da bo jedro še manjše, kar pomeni, da bo za njegovo izdelavo potrebnega manj silicija in bo zaradi tega cenejši, poleg tega pa tudi hladnejši. Prvi 0.13 mikronski...

0 komentarjev

AMD-jeve $$$ "strategije"

X-Bit Labs - Po nekaj dneh prisilnega dopusta vam lahko končno poročam, kaj bo naredill AMD glede precej neprijetnega dejstva, da celo Athlon XP in Duron procesorji brez problemov delujejo v večprocesorskih sistemih. Kot gotovo že veste, se Athlon XP in MP različica na papirju razlikujeta med sabo po ničemer, razen po tem, da so MP različice 50 $ dražje in omogočajo delovanje v večprocesorskih sistemih. Ker se je pozneje izkazalo, da to zmorejo tudi navadni Duroni in Athloni XP, se je AMD znašel v precej neprijetnem položaju, saj precej trpi prodaja dražjih MP izvedenk, poleg vsega tega pa je zaradi tega neprijetnega dejstva (da "navadni" procesorji podpirajo SMP) propadel tudi načrt o Duronih MP. Kakšna je torej AMD-jeva strategija za prihodnost? Običajnim Athlonom in Duronom porezati "SMP peruti", kakopak. To naj bi se sicer zgodilo šele pri novih Thoroughbred in Appaloosa jedrih, vendar ne dvomim, da se da procesorje prikrajšati za SMP tudi s kakšnim drugim trikom.
Če že kupujete...

0 komentarjev

Tanki kabli

CPU Tweak - Vas motijo kabli, ki so pod mizo ali pa jih ne morete spraviti skozi tanke reže, ker so predebeli. Podjetje DeCorp je predstavilo 3 vrste kot papir tankih žic. Ene so za zvočnike in podobno, druge za elektriko (15 - 20A) ter tretje za televizijske kable. Zelo uporabno za tiste, ki nočete gledati kablov. Več o njih tu.

3 komentarji