»

ZDA na Kitajsko ne pustijo niti kvantni tehnologiji

vir: CNet
Financial Times - Ameriško ministrstvo za trgovino je osem kitajskih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem kvantnega računalništva, uvrstilo na črni seznam za izvoz tehnologij (plačljiv vir, alternativa). Gre za novo zaostritev v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko.

Kljub menjavi na mestu ameriškega predsednika se retorika do Kitajske tudi pod Joejem Bidnom še ni koreniteje spremenila. Združene države svojo poglavitno globalno geopolitično tekmico še vedno obtožujejo kraje znanja in tehnologij, pa zatiranja Ujgurov v Sinkiangu in še česa, kar so zgolj nekateri na spisku izgovorov za to, da skušajo omejiti njen vpliv, saj jih močno skrbi rastoča vojaška in gospodarska moč Kitajske pod Ši Džinpingom. Spletno srečanje med obema predsednikoma sredi novembra je prineslo zgolj načelno trepljanje, medtem pa ZDA še vedno precej omejujejo izvoz ključnih naprednih tehnologij s svojega ozemlja na Kitajsko, kot so tiste s področij industrije polprevodnikov in strojnega učenja.

Sedaj se je ameriško...

8 komentarjev

Švedska: zavoljo podnebja je treba rudarjenje bitcoina prepovedati

Slo-Tech - Generalna direktorja švedske Agencije za zaščito okolja in Agencije za trg vrednostnih papirjev sta v skupni izjavi pozvala k prepovedi rudarjenja na računski moči temelječih kriptovalut, kot je bitcoin. Ker se pri tem metodah porabi veliko električne energije, katere proizvodnja je še vedno povezana z izpusti ogljikovega dioksida, je to početje v nasprotju z podnebnimi zavezami. Na Švedskem imajo tako kot v vsej Skandinaviji na voljo veliko obnovljive energije, zato so v zadnjih letih postali magnet za rudarjenje kriptovalut. A agenciji opozarjata, da bo ta potrebna za zeleni prehod ostalih ključnih storitev, zato rudarjenje ogroža zaveze iz pariškega sporazuma. Zato predlagata, da bi rudarjenje na Švedskem prepovedali.

Dodajajo, da je družbena korist rudarjenja kriptovalut vprašljiva. Švedski regulator finančnih trgov šteje kriptovalute kot problematične, ker prinaša velikanska tveganja za imetnike in ker se često uporabljajo v nezakonitih poslih. Nedavne ocene cambriške...

561 komentarjev