»

Bitka za iskalnik v Safariju

Business Insider - Po prehodu Mozille k Yahooju, ki bo nov privzeti iskalnik v Firefoxu v zahodnih državah, se naslednja velika bitka bije za Safari. Razmere tu so nekoliko drugačne, ker Apple ni življenjsko odvisen od prihodkov, ki jih bodo dobili od te kupčije, a je po drugi strani Safari privzet brskalnik v vseh napravah z Mac OS X in iOS, zato so snubci še kako zainteresirani za to mnoštvo uporabnikov.

Konkurenca je predvidljiva: Google, Yahoo in Bing. Google je trenutno privzet brskalnik, a se mu pogodba izpred štirih let izteče v začetku leta 2015. Tako Yahoo in Bing sta že prisotna v Appovem ekosistemu. Yahoo dostavlja borzne informacije, Bing pa sodeluje z asistentsko Siri pri odgovarjanju na vprašanja. Številne druge storitve, ki jih je v preteklosti upravljal Google, je Apple vzel v lastno hišo - na primer zemljevide. Toda najprestižnejše mesto je gotovo privzet iskalnik v Safariju.

Pogodbe so težke...

2 komentarja

Pariški prakilogram za zdaj ostaja

Osnovne enote in njihova soodvisnost

Slo-Tech - Na 25. splošni konferenci o utežeh in merah (CGPM), ki je minuli teden potekala v Parizu, niso sprejeli predloga za spremembo definicije nekaterih osnovnih enot sistema SI, s čimer bi te dokončno postale neodvisne od človekovih izdelkov (poročilo). Štiri leta starega predloga NIST-a niso ne sprejeli ne zavrgli, temveč so odločitev preložili na naslednji kongres prihodnje leto.

Definicije osnovnih enot so se od začetkov mednarodnega sistema enot leta 1875 že večkrat spremenile. Prvotne definicije so bile zelo povezane z Zemljo in človekom: sekunda je bila definirana kot 86400. del dneva,...

57 komentarjev

Apple vreden 700 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po mnenju vlagateljev je Apple že tri leta najvrednejše podjetje na svetu, sedaj pa je dosegel nov rekord. Tržna kapitalizacija podjetja je v ponedeljek švignila mimo 700 milijard dolarjev, sedaj pa vztraja tik pod to vrednostjo. S tem je Apple nominalno najdražje podjetje vseh časov, ki kotira na borzi. Za primerjavo povejmo, da je Apple skoraj dvakrat dražji od Microsofta ali Googla, štirikrat dražji od IBM-a in desetkrat dražji od Hewlett-Packarda.

Ko je Apple prehitel Exxon leta 2011, je bil vreden 346 milijard dolarjev. V vmesnem času sta Apple in Exxon še štirikrat zamenjala mesti, a večino časa je bil Apple trdno v vodstvu. Zadnji rekord je dosegel septembra 2012, ko je bil...

60 komentarjev