»

Test grafikulj

Jaz - Pri Slo-Techu smo se spet podali v svet grafikulj in naredili že zelo potrebni primerjalni test trenutno aktualnih grafičnih kartic. Na testu so se znašle 4 kartice: ATI Radeon 64 VIVO, 3DFX Voodoo5 5500, Winfast GeForce2 GTS in Winfast GeForce2 MX, ki smo jih pošteno zmrcvarili in primerjali med seboj ter seveda na koncu podali zaključno modrost. Ogled obvezen!

18 komentarjev

Specifikacije Rampaga

Jaz - IceMan se je očitno ob tolikem omenjanju NV20 pošteno razkuril in šel na lastno pest nabrat vse najnovejše specifikacije 3DFXovega Rampaga, ki jih je potem poslal meni za objavo. Torej ( neuradne! ) Rampage specifikacije, IceMan edition [;)]:
 • 4 way SLI (2 Rampage čipa, 2 T&L Sage enoti)
 • 0.18 mikronska tehnologija
 • 8 pixel renderirni cevovodi (4 cevovodi po čipu)
 • 4 teksturirne enote po cevovodu (Full Pixel Shader, Quad texturing Photorealisitic rendering)
 • 128MB DDR spomina
 • 200MHz core clock
 • 200MHz memory clock (400MHz DDR)
 • 12.8 GB/sek spominska prepustnost
 • 1.6 GigaPixels/sec
 • 6.4 GigaTexels/sec
 • 150 milijonov trikotnikov/poligonov na sekundo
 • Popolna DirectX 8.0 hardware podpora
 • Advanced T-buffer (M-Buffer)
 • Curved Surfaces hardware podpora
 • HSR (Hidden Surface Removal) hardware podpora
 • Photoshop efekti
Torej, še enkrat thnx Ice, vi pa se slinite nad temi specifikacijami. Vprašanje je le cena ter datum izida, saj vemo, da ti postavki zadnje čase nista ravno močnejši strani 3DFXa. ...

9 komentarjev

Dodatne informacije o NV20

ZDNet - Nvidia vsekakor opravlja zelo dobro delo pri promociji NV20... skoraj vsaki dan se pojavi kakšen novi članek oziroma govorica o nasledniku zelo popularnega GTSja. Tokrat nas razveseljujejo pri ZDNetu, kjer so menda dobili dostop do "skirvnih načrtov". Samih specifikacij ne objavljajo, zato pa toliko več govorijo o podprtih tehnologijah in hitrosti. Verjetno najbolj zanimiva informacija je to, da bo hitrost NV20 odvisna od igre, ki jo poganja. V "navadnih" igrah z malo detajli ( veliki trikotniki, preprosta geometrija, mala globina ) bo stvarca "le" dvakrat hitrejša od GF2 Ultre, medtem ko bo v kompleksnih igrah z velik majhnimi trikotniki, zapleteno geometrijo in veliko globino scene tudi do sedemkrat hitrejša! Druga zanimivost je precej izboljšana podpora FSAAju. NV20 naj bi pri mehčanju robov bil kar trikrat hitrejši od Ultre, kar pa naj bi se spet podvojilo pri zelo zapletenih scenah. V glavnem, čip izgleda precej fascinanten, če pa vas zanima več podrobnosti, se odpravite sem!...

5 komentarjev

Primerjava cen na DW3D

DW3D - Če ste že opčasi siti primerjalnega cenika na Sharky Extremu in si želite nekaj novega, si oglejte to zadevo na DW3D. V bistvu gre za enako foro, kot pri Sharkyju, torej zapis najnižjih cen, ki jih v danem trenutku ponujajo ameriški on-line proizvajalci. Če se sedaj sprašujete zakaj za vraga bi bilo to zanimivo za nas pa je razlaga zelo preprosta: cene pri nas so v veliki meri odvisne od tistih v čezlužju, tako da se jih izplača spremljati. Sicer ne boste deležni enakih cen, toda splošno gibanje ( pocenitev, podražitev... ) se bo še kako opazilo tudi pri nas!

0 komentarjev

Mega Alpha

Maximum 3D - Heh, če ste dosedaj mislili, da so Golden Orbi vrhunec masivnosti zračnih hladilnikov, potem zagotovo še niste videli kakšne Alphe ali GlobalWina. Predvsem Alphe so znane po svoji ogromni masi in tudi hladilni moči, model P612TM60 pa sodi v sam vrh ponudbe tega podjetja. V bistvu gre za SECC/SEPP hladilnik, tako da veliki večini uporabnikov že zaradi tega ne bo zanimiv, toda naš server ( v katerem se svaljka Athlon 550 ) se ga zagotovo ne bi branil. Če sta vas spodnji sliki impresionirali, potem si vsekakor oglejte tudi test!

1 komentar

Super Golden Orb

3D Chipset - Heh, verjetno ste že vsi mislili, daje Thermaltake popolnoma pozabil in Intelove procesorje, saj sta zadnja dva produkta ( Chrome in Super Orb ) bila namenjena SocketA procom. No, temu ni tako, saj so najavili novega člana Super Orb družine, Super Golden Orba. V bistvu gre za popolnoma enak hladilnik, kot je originalen Super Orb, le da je zlate barve in da ima enak pritrditveni mehanizem kot Golden Orb. Torej gre za Super Orba, namenjenega Intelovim FC-PGA procesorjem.

3 komentarji

Cene i8150 plošč na Japonskem

X-Bit Labs - Če se spomnite, sem v novici o ASUSovi P4T ( i850 ) plošči navedel tudi kar nesramno visoko ceno, celi čas pa sem upal, da bodo drugi proizvajalci bolj razumni. No, trenutno so na Japonskem na voljo že tri i850 plošče, in sicer omenjena ASUSka, Gigabytova 8TX in Intel D850GB. Na srečo sta slednji dve plošči precej bolj denarnici prijazni, saj staneta 250-270$. Očitno je torej, da ASUS spet nerazumno navija cene. Sicer zraven P4T dobite tudi "adapter" za namestitev v navadno ohišje in plošča sama podpira precej overclockerskih dobrot, toda to samo posebi še vedno ne more biti razlog za tako nerazumno visoko ceno. Upajmo, da jih bo na poti do Slovenije nekje srečala pamet...

0 komentarjev

Pordaja DDR pomnilnika se je že začela

X-Bit Labs - Seveda kje drugje, kot pa na Japonskem [:\\]. Malim poševnookim je DDR SDRAM na voljo že od tega ponedeljka, medtem ko naj bi se prodaja v ZDA začela 1. decembra. Zaenkrat je edini dobavitelj DDRja Cruical/Micron, 128MB njegovega PC1600 DDR SDRAMa stane 205$, PC2100 pa 230$. Kot vidite, so cene precej zasoljene, toda to je od nekdaj bilo značilno za Japonski trg. Po vsej verjetnosti bodo cene na poti do nas precej shujšale, saj navsezadnje proizvajalci nimajo nobenega razloga za ohranitev cen na takšnem nivoju.

2 komentarja

Najavljene ALi MAGiK 1 plošče

X-Bit Labs - ALi je že začel z masovno proizvodnjo in dobavljanjem svojega DDR MAGiK 1 čipovja, IWill pa bo prvi, ki bo na trg poslal DDR matične plošče. Seveda se je DDR vlaku pridružilo še veliko drugih proizvajalcev, med njimi sta svoje plošče že najavila Epox in Soyo:
 • Soyo SY-ALA7-R: precej povprečna ATX plošča, opremljena z 3 DIMM, 1 AGP in 5 PCI režami
 • Epox EP-8LKA: dokaj podobna zgornji plošči, torejh 3 DIMM, 1 AGP in 5 PCI rež, le da je bolj namenjena overclockerjem, saj bo omogočala spreminjanje množilnika in VCora
Obe plošči bomo verjetno videli tudi v Sloveniji, katero izmed njiju pa mogoče celo na Slo-Techu [:)].

0 komentarjev