»

Prvi računalniki v Sloveniji, 1. del - računski stroji v javnih ustanovah

Luknjačice na luknjane kartice zajemajo podatke za obdelavo. Norsk Teknisk Museum, Oslo (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - Na podlagi izvirnih raziskav smo v Računalniškem muzeju pripravili serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji. Prispevke o prvih računalnikih pri nas smo obogatili s povezanimi splošnimi temami, ki spremljajo razvoj tehnologije, programiranja in telekomunikacij, ter obravnavajo družbeno pomembne aspekte računalništva kot so na primer uvajanje računalnikov v javno upravo, zdravstvo in znanstveno-raziskovalno dejavnost, pa uvajanje pouka računalništva v šole in začetek študija računalništva. Nismo pa pozabili niti na delo naših znanstvenikov in inženirjev in njihove prve poskuse lastne izgradnje računalniških sistemov ter začetke serijske proizvodnje računalnikov pri nas.

O prvih računskih strojih v javnih ustanovah pri nas si bolj podrobno lahko preberete na strani računalniškega muzeja.

S tokratno objavo usmerjamo pogled v štirideseta in petdeseta, na tehnologijo računskih strojev in z njimi povezano avtomatsko obdelavo podatkov na principu luknjanih kartic. Ta kot...

7 komentarjev

Koncentracije vseh treh toplogrednih plinov rekordne

Slo-Tech - Svetovna meteorološka organizacija je v poročilu o podnebnih spremembah objavila, da so koncentracije treh najpomembnejših toplogrednih plinov v ozračju dosegle rekordne vrednosti, odkar jih sistematično merijo. Še nikoli v zadnjih 40 letih ni bila koncentracija ogljikovega dioksida, metana in dušikovega monoksida tako visoka. Prav tako je čedalje večja tudi hitrost povečevanja koncentracije.

Od leta 2020 do 2021 se je koncentracija ogljikovega dioksida povečala bolj, kot je znašal povprečni prirast v minulem desetletju. Dosegla je 415,7 ppm, kar predstavlja 149 odstotkov predindustrijskih vrednosti. Koncentraciji metana in dušikovega monoksida sta znašali 1908 in 334,5 ppb, kar prav tako predstavlja rekorda. Vrednosti so izpovprečene, saj imajo pričakovana nihanja med letnimi časi. Nadaljnje povečevanje koncentracije postavlja pod vprašaj doseganje podnebnih ciljev, s katerimi želijo države omejiti podnebne spremembe in segrevanje planeta.

Posebno uganko predstavlja hitro...

121 komentarjev

Googlov dobiček za četrtino nižji

Slo-Tech - Googlovo matično podjetje Alphabet je včeraj objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so investitorje razočarali. Dasiravno so v minulih treh mesecih prihodki poskočili na 69 milijard dolarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, se je dobiček skrčil. Ustvarili so 13,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Tudi rast prihodkov je bila nižja od pričakovane, ki je še lani znašala 41 odstotkov.

Večino prihodkov in dobička v holdingu ustvaril Google, in sicer z oglasi. To je tudi razlog za slabši rezultat, saj podjetja zaradi grozeče recesije klestijo izdatke, med čemer je oglaševanje hitro na udaru. Po drugi strani je Google največ izgube ustvaril z Google Cloudom in drugimi projekti (Other Bets), kamor sodijo eksotični raziskovalni programi, denimo samovozeči avtomobili Waymo in letalniki Wing. Other Bets je izgubil 1,6 milijarde dolarjev, Google Cloud pa 700 milijonov dolarjev.

Googlov izvršni direktor Sundar...

27 komentarjev

Apple uradno potrdil, da bo iPhone imel USB-C

The Verge - Apple je po pričakovanjih potrdil, da bodo novi pametni telefoni iPhone imeli priključek USB-C. Na izrecno vprašanje The Wall Street Journala, ali bo USB-C nadomestil Lightning, je Applov podpredsednik za marketing Greg Joswiak odvrnil, da se bodo morali prilagoditi zahtevam, da nimajo druge možnosti. Evropska unija je letos sprejela zakonodajo, ki ob jeseni 2024 zahtevala priklop USB-C na vseh prenosnih električnih napravah, kamor sodijo tudi pametni telefoni. Ni pa pričakovati, da bo Apple pretirano naglil, saj je Joswiak na vprašanje o časovnici suho odvrnil, da to narekujejo Evropejci. Ali bodo imeli USB-C tudi telefoni, ki se bodo prodajali na drugih trgih, Joswiak ni razkril.

Ostali proizvajalci pametnih telefonov že leta vgrajujejo priključek USB-C. Čeprav je Applov odgovor logičen, pa vendarle razkriva pomembno informacijo. V skladu z zakonodajo bi lahko Apple tudi odstranil možnost žičnega polnjenja in pustil le brezžično polnjenje na daljavo. Evropska zakonodaja namreč...

42 komentarjev