»

80 odstotkov domačih računalnikov okuženih

The Register - Pred kratkim sta se AOL in National Cyber Security Agency malce poglobila v zaščito računalnikov povprečnega Janeza pred ZloKodo™ in to namreč z anketo.

In rezultati? Katastrofalni. Pri skoraj vsakem anketirancu so na računalniku našli vsaj en kos ZleKode™ in kar je še huje, večina uporabnikov ni bila seznanjena niti z osnovami varnosti, kot so razlika med antivirusom in požarnim zidom. Sicer je večina uporabnikov imela nameščen proti-virusni program, toda le-ta je bil pogosto naložen že ob nalaganju operacijskega sistema in večinoma od takrat nikoli ni bil posodobljen. Eden izmed anketirancev je celo imel 92 različnih virusev na enem računalniku, drugi pa neverjetnih 1.059 spyware in adware programov.

Še več, dve tretjini uporabnikov nista imeli niti požarnega zidu, od tistih ki pa so ga imeli, pa jih je bilo 14 odstotkov napačno nastavljenih. Ne glede na vse, pa je skoraj tričetrt uporabnikov vseeno izjavilo, da misli da je njih računalnik dovolj oz. zelo varen.

National Cyber...

53 komentarjev

iPod. V barvah.

Slo-Tech - Apple je ravnokar poslal na prodajne police novi iPod Photo.

In kaj novega prinaša to malo čudo? Glavna novost je gotovo opremljenost z 220x176 točk velikim zaslončkom, ki je sposoben prikazati 65.536 barv. In čemu je to dobro se gotovo vprašate. Hja, ta stvarca zna po novem prikazovati tudi slike, ki so shranjene v notranjem trdem disku. Le-ta zdaj prihaja v dveh okusih: 40 GB in 60 GB.

Za vse borce takih in drugačnih razsežnosti bo pa najbrž zanimiva posebna izdaja starega click-wheel iPoda v drugačni barvni kombinaciji in podpisana s člani skupine U2. Skupaj s tem pa je bil tudi izdani nov iTunes 4.7, ki zna zdaj po novem prav tako prenašati in sihronizirati slike z malim gizmojem.

Na žalost pa nov iPod ne bo poceni, saj bo 60 GB verzija stala 600$, 40 GB pa 500$

Kaj si želite ogledati ali predvajati danes?

18 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0r3

OSNews - V času pričakovanja nove stabilne različice Sarge je izšla prenovljena izvedba sedanje stabilne različice distribucije Debian, ki je znana tudi pod imenom Woody. Že tretja izvedba Debiana 3.0 odpravlja varnostne pomanjkljivosti in tudi nekatere kritične napake. Če ste sistem nadgrajevali preko security.debian.org, ne boste občutili večje razlike. Za stabilne različice Debiana je značilno, da vsebujejo starejšo programsko opremo, ki je dobro preskušena in nadvse primerna za strežnike.

Demonstracija stabilnosti: KDE 2.2.2, Mozilla 1.0.0, Evolution 1.0.5, Gimp 1.2.3 ...

In še zanimiva pot do nameščenega Debiana.

9 komentarjev

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Slashdot - Morda najnaprednejši namizni operacijski sistem ta hip, Mac OS X 10.3 Panther, deluje tudi na predpotopni strojni opremi. To je dokazal bralec Slashdota, ki je na računalniku s 68 MB pomnilnika RAM, procesorjem 68040 s 25 MHz in diskom kapacitete 4 GB preko emulatorja PearPC na Debianu zagnal sodoben sistem. Ker emulator omogoča skoraj 500-krat počasnejše izvajanje, je preostalo vsega 0,05 MHz. Zagonska slika se je prikazala po uri in pol, ocenjen čas za celotni zagon pa je skoraj natančno en teden.

Medtem je Virginia Tech posodobila superračunalnik z Applovimi XServi.

15 komentarjev

Firefox naskakuje 10-odstotni delež

OSNews - Tiskovni predstavnik Mozilla Foundation, Bart Decrem, je v pogovoru za ZDNet UK izjavil, da pričakuje 10-odstotni tržni delež Firefoxa ob koncu leta 2005. Na podvig kaže tudi število prenosov brskalnika, saj je različico 0.8 v štirih mesecih preneslo 3,3 milijone uporabnikov, 0.9 v treh mesecih 6,5 milijonov in 1.0 PR 5 milijonov v le enem mesecu. Tudi ZDNet UK sam zaznava občutno porast uporabnikov Firefoxa oz. Mozille, saj jih je bilo februarja 9, oktobra pa kar 19 odstotkov. CNET News.com in W3Schools.com zaznavata enak trend.

28 komentarjev