»

Test Sonyjevega bralnika knjig

Gizmodo - Že nekaj časa se na glas šušlja o elektronskih napravah, ki bodo bojda z uporabo e-ink tehnologije počasi izrinile s polic klasične knjige in jih preselile na pomnilniške kartice, seveda opremljene z ustreznimi zaščitami, ki bodo delovale predvsem v dobro založnikov.

Sony že nekaj časa razvija takšno napravo, sedaj pa so jo v testiranje prejeli na Gizmodu.Naprava ponuja lepo berljiv 6 palčen zaslon z resolucijo 160 DPI, baterija pa naj bi prenesla do 7600 prebranih strani. Poleg Sonyjevih Memory Stick pomnilniških kartic, začuda podpira tudi SD kartice, bere pa cel kup formatov, poleg z DRM obogatenih e-knjig, še tekstovne dokumente ter RTF, PDF, JPG, GIF, MP3 in AAC zapise datotek. Poleg vseh teh podpira tudi...

60 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev

Vse Viste skupaj

Hartware.net - Težko pričakovani naslednik Windows XP, ki se bo imenoval Vista, že pred izidom buri duhove. Vrsti informacij o mnogo različicah, cenovni politiki, morebitni zamudi v Evropi in celo gospodarskem bumu, se je pridružilo še razkritje zanimivega načina distribucije.

Nemški Hartware poroča, da bo Microsoft izdal le eno serijo DVD-jev, na katerih bo polna različica Viste. Kupci okleščenih inačic bodo z ustreznimi serijskimi številkami lahko namestili le določene komponente, poenostavljen pa bo tudi način nadgradnje. Komur osnovne funkcije ne bodo več zadoščale, bo lahko prek interneta naročil in plačal obsežnejšo verzijo ter jo s pomočjo novega ključa namestil kar s starega DVD-ja. Kako se bo Microsoft ubranil pred pirati, ki bodo zagotovo poskušali verzijo Basic preliti v Ultimate, še ni znano.

51 komentarjev

Seitzovih 160Mpix

Slashdot - Seitz, švicarski izdelovalec fotografskih aparatov, je predstavil prvi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 160 megapikslov - Seitz 6x17 Digital.Tako visoka ločljivost omogoča izdelavo fotografij v velikosti 179,92 x 63,5 cm. Ker nestisnjena panoramska fotografija take ločljivosti zavzame neverjetnih 950MB prostora, ima za prenos fotografij vgrajen gigabitni ethernet vmesnik.

Fotoaparat se ponaša tudi z drugimi tehnološkimi odlikami: 48 bitno barvno globino, ISO/ASA razponom od 500 do 20.000, LCD zaslonom ločljivosti 640 x 480 točk, zelo zmogljivim procesorjem za obdelavo slik, nizkim šumom, modularno zasnovo, itd.

Običajne smrtnike zna od nakupa odvrniti velikost fotoaparata, kot tudi sama cena, saj se giblje med 26.900 in 28.900 evri, kar v slovenskih...

39 komentarjev

Micron predstavil prvi DDR3 čip z 1 gigabitno gostoto zapisa

Daily Tech - Do sedaj je zgornja meja gostote zapisa DDR3 čipov znašala 512 Mb, Micron pa je včeraj predstavil 1 Gb DDR3 čip. Čipi bodo izdelani v 78 nm tehnologiji, prenos podatkov se bo gibal v razponu od 800 do 1600 MT/s (čipi bodo dejansko delovali pri frekvencah od 400 do 800 MHz), pri čemer pa bodo proti DDR2 seveda imeli slabše zakasnitve. Prednost DDR3 čipov je torej podvojena hitrost glede na DDR2 in do 30 % zmanjšana poraba energije, ki je posledica znižanja delovne napetosti iz 1,8 V (DDR2) na 1,5 V.Micron bo s proizvodnjo predvidoma začel na začetku naslednjega leta, kar je precej...

6 komentarjev

"Vohunjenje" za britanskimi smetnjaki

Schneier.com - ThisIsLondon.co.uk poroča, da je neko nemško podjetje na približno pol milijona amgleških smetnjakov namestilo nadzorne naprave, ki podatke o teži oddanih smeti posredujejo v centralno bazo.

Gre za napravo, ki v bistvu vsebuje le serijsko številko, ki jo ob praznjenju smetnjaka odčita naprava v smetarskem kamionu. Smetarski kamion ob vsakem praznjenju stehta vsebino izpraznjenega smetnjaka in ta podatek poveže s serijsko številko individualnega smetnjaka. Na smetišču se podatki nato iz posameznih smetarskih kamionov prenesejo v centralno bazo.

Po poročanju ThisIsLondon.co.uk to poteka brez soglasja oz. vednosti lastnikov smetnjakov. Uradno napravice nameščajo zaradi večje učinkovitosti pri recikliranju odpadkov, nekateri pa se bojijo, da je pravi razlog v poiskusih odkrivanja (in kaznovanja) gospodinjstev, ki presegajo kvote oddanih odpadkov, ki jih ni mogoče reciklirati. Zna se tudi zgoditi, da bo kmalu vsako gospodinjstvo odvoz smeti plačevalo glede na dejansko količino...

15 komentarjev

Nov način vdora v bančne avtomate

Schneier.com - Kot na svojem blogu poroča Schneier, je v ZDA za zdaj še neznani storilec oropal nekaj bančnih avtomatov na precj hi-tech način.

Storilec je namreč za bančni avtomat Tranax Mini Bank 1500 iz spletne strani proizvajalca pridobil uporabniški priročnik. V njem je med drugim lahko prebral navodila kako vstopiti v administracijski način s privzetimi gesli. Ker bančni avtomat ni imel spremenjenega privzetega gesla, je storilec preprogramiral avtomat tako, da je namesto 5-dolarskih bankovcev izplačeval 20-dolarske.

Kljub varnostnim kameram in domnevni visoki varnosti avtomatov, je za zdaj še neznani storilec po izplačilu veselo odkorakal z štirikratno vsoto denarja prigoljufanega denarja v žepu. Goljufijo so odkrili šele po devetih dneh.

33 komentarjev

Canonovi prenosni pregledovalniki fotografij

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodo poroča, da je Canon je pred kratkim poslal na trg dva prenosna pregledovalnika fotografij, ki slišita na imeni M30 in M80. Oba sta opremljeniva s 3.7" TFT zaslončkama, ki omogočata boljšo kvaliteto pregledovanja fotografij in videa, kot večina zaslončkov vgrajenih v digitalne fotoaparate.

Obe napravici sta opremljeni s trdim diskom, ki je namenjen shranjevanju slik, ko se kartice v fotoaparatih napolnijo. M30 ima tako trdi disk v velikosti 30GB, M80 pa vključuje 80GB zmene. Tako M30 kot M80 lahko prežvečita tako CF kot SD kartice, podpirata pa široko zbirko datotečnih formatov, med njimi tudi Corelov RAW in celo audio datoteke. Glede na to da imata tudi priključek za slušalke, se zadevici...

5 komentarjev