»

Test 35 i815 matičnih plošč

Digit Life - Ker me je od pisanja novic začela rahlo boleti glava, bom tokrat malo bolj kratek. Mogoče se zanimate za nakup i815 matične plošče. Ste si ogledali Tomov megatest i815 matičnih plošč, pa vas ni zadovoljil? Če je odgovor nikalen vam preostane samo še Digit-Lifov megalomanski test plošč, ki bazirajo samo na i815 chipsetu. Test je, kot se za Digit-Life spodobi, natančen saj so pod drobnogled vzeli vsako matično ploščo. Je pa tudi dovolj dolg, tako da vam gradiva za prebiranje zlepa ne bo zmanjkalo .

3 komentarji

3D Benchmark vodič

Sysopt - Sintetični ali benchmark testi v sedanjosti nimajo kakšne pomembne vloge, vendar pa so dober pokazatelj, kako naj bi igre izgledale v prihodnosti in ali bo vaš PC še zmožen prenašati bremena najnovejših 3D motorjev, ki iz generacije v generacijo postajajo bolj kompleksni in zahtevni. Vendar pa tudi na tem področju ne gre brez rahle zmede. 3D benchmark programov je cel kup - od 3D Marka 2000/2001, preko GLMarka, do Final Reality. Da pa bi uporabniku vsaj malo pomagali pri izbiri, so se pri Sysopt odločili, da naredijo kratek pregled nekaterih (a še zdaleč ne vseh) benchmark programov. Malce so se dotaknili tudi Direct3D-ja in OpenGL-a, ter podali odločitev, da bo lastnik 1 GHz procesorja in 64 MB DirectX 8 grafične kartice lahko še dolgo časa užival v najnovejših igrah.

2 komentarja

Metallica spreminja svoje mnenje

The Register - Metallica je bila nekoč odlična skupina, ki pa se je tekom let kar precej izpela. Kmalu niso več imeli drugega za početi, kot da so se obrnili proti Napsterju, ter ga tožili po dolgem in počez. No, ker pa je star "ilegalen" Napster mrtev, so člani Metallice hitro spremenili mnenje in izjavili, da so od vedno želeli in še vedno želijo deliti glasbo (na Napsterjev način) (original: "we look forward to continuing to share music with you in the future"). Vprašanje je, kako Metallica definira pojem "deliti". Ker je Napster postal plačniški sistem, bo ta Metallicin "deliti" preneseno v domač jezik gotovo pomenil "deliti za denar" (saj veste, da Napster po novem zaračunava naročnino) .
Morda so člani Metallice dobri glasbeniki, gotovo pa niso dobri poznavalci razmer na področju računalništva, saj obstaja še kup raznih podobnih sistemov, prek katerih se prav tako na "ilegalen" način menjavajo MP3-ji (od WinMX-a do malce bolj eksotičnih rešitev). Tudi od Metallice . ...

6 komentarjev

Plextor in njegov dirkač

The Register - Od Plextorja smo že kar nekako vajeni, da prvi postavlja nove standarde in hitrosti. Sicer mu zadnje čase to malce težje uspeva, ker mu za vrat diha TEAC, vendar je še vedno med tistimi, ki usmerjajo razvoj CD-R/RW enot. Pred kratkim je predstavil enoto, ki CD-je "peče" s 24x, prepisuje z 10x in bere s 40x hitrostjo. Pogon vgradimo v ohišje, osnovan pa je na vodilu E-IDE. Vendar pa Plextor tokrat ni postavil rekorda, saj Ricoh trdi, da je imel 24x CD writer že v začetku maja. Plexotorjeva CD-R enota vključuje še PoweRec-II tehnologijo, BURN-Proof tehnologijo in t.i. Zone-CLV servo positioning. Po nekaterih podatki zapeče 74 minuten CD v 233 sekundah ali slabih 4. minutah. Priporočena cena je $289, vendar bo enota gotovo cenejša.

0 komentarjev

HP repair kiti so neuporabni odpadki

The inquirer - Pred kratkim sem poročal o HP-jevih Laser Jet-ih in o njihovem "multifeed" sindromu. Hewlett-Packard je kot odgovor na ta tiskalniški sindrom, ki napade samo Laser Jete odgovoril z brezplačnim dodatkom, ki naj bi printer usposobil za normalno delo. Po nekaj dneh se je na The Inquirer, kjer so objavili zgodbo, vsula prava toča sporočil nezadovoljnih lastnikov, ki so HP-jev dodatek označili za naveden košček govna. Nekdo, je šel celo tako daleč, da se je odločil, da kupi raje nov tiskalnik, kot pa da se še naprej zafrkava s svojim Laser Jet-om. Če HP ni sposoben poskrbeti za svoje uporabnike, bodo morali pa drugi, kajne? No, vse skupaj je prišlo tako daleč, da lahko na eBay-u najdete izdelke drugih proizvajalcev. Pa jih kupite, če jih morete .

0 komentarjev

experience the EXperience

The inquirer - Microsoft ni znan samo po svojih operacijskih sistemih in Officu, ampak tudi po dobrih reklamah, ki propagirajo njihove izdelke. Po poročanju ostalih on-line medijev, je bila ena boljših reklam, ki oglašuje Win XP nastanjena na Microsoftovi Švicarski strani, kjer pa so jo zaradi rahlo sporne vsebine raje umaknili. Vendar bati se nič, ne boste prikrajšani. Ker so nekateri pravi norci na varnostne kopije, so filmček prekopirali. Ena izmed takih strani je tudi W2KNews, kjer si lahko prej omenjeno reklamo ogledate. In kaj je tako posebnega v njej? Ja kaj le, primite mišaka, kliknite sem in si poglejte.

3 komentarji

Problemi z ASUS A7A266 matično ploščo

The inquirer - ALi Magik je chipset, ki ga pravi računalničarji niso nikoli preveč čislali, saj je kar precej zaostajal za konkurenco. Čeprav chipset zaostaja za konkurenco, pa to ni bila ovira za velike proizvajalce (ASUS), ki so ga dobesedno razgrabili. Ali se jim je izkoriščanje tega chipseta izplačalo? Če si ogledamo ASUS A7A266 matično ploščo, gotovo ne. Na The Inquirerju sem zasledil novico, da se je 1.2 GHz Thunderbird v navezi s Copper Orbom na tej plošči prav nemarno grel (56 stopinj C). Isti procesor so preizkusili še na ASUS A7V-133 (VIA KT133A chipset) plošči z istim hladilnikom, kjer je temperatura padla na 33 stopinj C. Kaj je botrovalo taki razliki trenutno še ni znano (ASUS še ni dal uradne izjave). Mogoče je šlo za defektno matično ploščo ali za slabo odčitavanje temperature (odčitavanje v BIOS-su). Že dalj časa je namreč znano, da nekateri proizvajalci (ali je tako tudi pri ASUS-u, ne vem) postavljajo senzorje za temperaturo pod procesor, kar pa ne omogoča ravno najboljšega...

2 komentarja

Po norih Talibanih še nori senatorji (Microsoft pa v jok :))

The Register - Priznam, da tudi sam nimam Microsofta ravno v najboljši luči. Vendar ne zaradi njihovih reklamnih kampanj, niti ne zaradi Billa Gatesa (on je še vedno legenda), temveč zaradi njihovih izdelkov, ki se sesuvajo, da boli glava (Internet Explorer...). No, čeprav nisem kak hud pro-Microsoftovec, pa se bom tokrat postaviti na njegovo stran. Za kaj v bistvu gre? Na The Registerju sem našel zanimivo zgodbo, ki govori o tem, kako se neki ameriški senator bori proti Microsoftu. Tukaj žal ne gre za propagiranje konkurence, ki bi Microsoftu tako zelo koristila, ampak za politično kampanjo, ki si jo ustvarja prej omenjeni senator. Ker so Windows XP tik pred uradno prodajo v trgovinah se je senator, jasno, uperil proti njim. Lahko bi rekli, da je iz muhe naredil slona, ali bolje rečeno pravi kraval, saj je iskal razloge, za umik WinXP-jev, vendar se je že iz samih zahtev videlo da si hoče senator ustvariti čim širši krog podpornikov, ki bi obsegal tudi anti-Microsoftovske privržence (ki pa jih...

9 komentarjev

ASUS in druga generacija i850 plošč

X-Bit Labs - Če nameravate v kratkem kupiti Socket423 Pentium 4, vam nakup le tega strogo odsvetujem. To bi bila le nepotrebna potrata denarja, saj jih bodo kmalu nadomestili Northwoodi (novi Pentiumi 4), ki bodo sedli samo v podnožje Socket478, pa tudi Socket423 plošče nimajo neke hude naložbe v prihodnost (oz. jo sploh nimajo ). No, čeprav Socket423 Pentiumi 4 iz dneva v dan postajajo manj zanimivi za kupce, pa je pri matičnih ploščah ravno obratno. Ker so stari Pentiumi 4 tik pred "penzijo", se Intel hoče čimprej znebiti starih primerkov, zato je malce znižal svoje marže. Intel je tako pripravil vabo, v katero je zagrizlo kar nekaj proizvajalcev. Med drugim tudi ASUS, ki je predstavil svojo i850 ploščo druge generacije, ki se imenuje P4T-F. ASUS je pri tem primerku naredil majhno izjemo - namesto, da bi ploščo izdelal v šestplastnem (6-layer PCB), jo je izdelal je v štiriplastnem dizajnu (4-layer PCB). Tako je prihranil vsaj 10-15 $, kar pa se pozna tudi na ceni. Plošča po sami zgradbi ne...

0 komentarjev

Intel škrtari

X-Bit Labs - Vsi vemo, da je Intel zelo prijazen in da zraven svojih Pentium 4 procesorjev daje 128MB (2 x 64MB) ali 256MB (2 x 128MB) RDRAM pomnilnika. No, žal vas moram razočarati z novico, da je Intel prenehal s prilaganjem RDRAM modulov. Razlog za to je preprost: Intel je ugotovil, da so se Pentiumi 4 ukoreninili med uporabniki in da promocija s prilaganjem RDRAM modulov ni več potrebna. Pa tudi cene RDRAMA so v zadnjem času padle na tako raven, da so moduli postali dostopni tudi preko običajne trgovske mreže. Prenehanje prilagnja pa je tudi logična poteza, saj se nam bliža predstavitev Brookdale čipovja, kjer RDRAM ne bo več potreben.

3 komentarji

Novi (Socket478) Pentiumi4 in hladilniki

X-Bit Labs - Novi Socket478 Pentiumi 4 ne bodo zahtevali le novih matičnih plošč, ampak tudi nove izboljšane hladilnike. Nove i845 plošče bodo namreč vsebovale nov pritrjevalni mehanizem (glej sliko). Od vseh proizvajalcev hladilnikov so se trenutno zganili le pri Thermaltaku, kjer so najavili P4 Volcano 478 hladilnik. Hladilnik bo podpiral Socket478 procesorje (logično) s frekvenco do 2 GHz. Ventilator na hladilniku bo zmogel 4800 obratov na minuto, proizvedel pa bo 37dBa hrupa. Prav lahko se zgodi, da bo ta hladilnik postal "Volcano 2" za Pentium 4 procesorje.

0 komentarjev

Socket478 plošče imajo lepo prihodnost

X-Bit Labs - Za to, da Socket423 P4 plošče niso nikoli bile med najbolj priljubljenimi je v določeni meri kriv tudi Intel, ki je za te plošče določil poseben šestplastni dizajn (višja cena) in dejstvo, da bodo Intelovi procesorji kmalu potrebovali nove Socket478 plošče. No, ker pa izgleda, da si Intel ne bo več izmišljeval kaki novi prehodov, nekateri analitiki napovedujejo pravo poplavo Socket478 plošč, ki bodo ponujale nižjo ceno. Ravno ta nižja cena novih plošč in Intelov Brookdale chipset naj bi odločilno vplivala na to, da bi se sistemi, ki bodo temeljili na novih Pentiumih približali magični meji 800 $. Ravno zaradi bodoče velike priljubljenosti, nekateri proizvajalci matičnih plošč (prej omenjeni Gigabyte) načrtujejo, da bo 50 % njihove proizvodnje obsegala ravno izdelava plošč za Pentiume 4. Ob vsej tej gonji, ki jo ustvarja Intel, se bo marsikdo (tudi jaz) vprašal, kaj počenja AMD s svojimi Palomini. Ali je to le zatišje pred nevihto, ali pa morda AMD le ni več sposoben konkurirati...

0 komentarjev

Več podatkov o SiS-ovih P4 chipsetih

X-Bit Labs - Medtem, ko je usoda Viinega P4X266 še vedno precej negotova, SIS s svojim izdelkom ne bo imel teh težav, saj se je odločil, da se Intelu ne bo upiral in mu bo rade volje plačeval licenčnino. Trenutno ima SiS v akciji dva chipseta, ki sta namenjena Athlonom in Pentiumom 3 (SiS 635/SiS 735), tretji, ki bo namenjen Pentiumom 4, pa se bo imenoval SiS645. Že o prejšnjih dveh chipsetih se je veliko govorilo, o SiS645, pa bo govora še toliko več. Zakaj? Nekateri poznavalci ga zaradi nekaterih posebnosti postavljajo na sam prestol bodočih P4 DDR chipsetov. Zakaj? SiS645 bo edini chipset, ki ne bo podpiral samo PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ampak tudi hitrejši PC2700 DDR SDRAM, ki deluje s frekvenco 333 MHz (2.7GB/s pasovne širine). Tukaj pa se posebnosti ne končajo:
  • SiS645 bo cenejši od Intelovega Brookdale SDRAM čipovja

  • Uporabljal bo nov SiS961A South Bridge, ki bo z North Bridgom povezan z novim ZipLink vodilom (prenos 533MB/s) in HyperTransport protokolom

  • Chipset bo združljiv s PC133...

0 komentarjev

Saga o VIA P4X266 se nadaljuje ...

več strani - To, da VIA P4X266 DDR chipset, ki je namenjen Pentiumom4 starta v sredini avgusta in da ga Intel ne mara preveč gotovo že veste. Vendar pa gotovo ne veste, da se je VIA požvižgala na Intelovo licenco in naredila prvih 30 000 primerkov tega čipovja, ki so pripravljeni na prodajo. Morda se boste vprašali: "Zakaj se Intel boji Viinega chipseta"? Razlogov je veliko, zato bom naštel samo najbolj pomembna:
  • Intel ima pogodbo z Rambusom, da ne sme podpirati DDR pred začetkom naslednjega leta. Če bi Vii uspelo lansirati njihov P4X266 pred Intelom, bi Intel gotovo malce težje vstopil v igro s svojim DDR chipsetom, kar pa bi se kar precej poznalo na njegovih dohodkih

  • P4X266 bo imel 25-30% nižjo ceno, kot Intelov Brookdale SDRAM chipset, kar pomeni, da bi VIA s svojim izdelkom utegnila ogroziti prodajo samega Brookdala. Dejstvo, da Petniumi 4 ne blestijo ravno na SDRAM pomnilniku, še dodatno govori v prid P4X266

Skratka, P4X266 predstavlja kar precejšno grožnjo Brookdalu. V primeru, da bi...

0 komentarjev