»

IBM najavil clusterski sistem z Opteroni

InfoWorld -

Da AMD z Opteroni misli smrtno resno, je bilo jasno takoj ob njihovi predstavitvi. Vprašanje je bilo le, ali bodo procesorje v svojih rešitvah uporabili tudi veliki sestavljalci računalniških sistemov. Kot kaže, bodo.

IBM je v torek že razkril, da bodo to jesen v prodajo poslali svoj clusterski sistem, ki bo temeljil na Opteronih. Demonstracijski model, ki so ga prikazali, sestoji iz dveh 1,8 GHz AMD 244 procesorjev. IBM je še poudaril, da bo jeseni na voljo veliko modelov z različno močnimi procesorji in z različno "dodatno" opremo. O ceni še niso želeli govoriti, dejali so le, da bo primerljiva s cenami modelov z Itaniumi. Več o tem.

6 komentarjev

Vedno več denarja za nanotehnologijo

News.com -

V našem forumu že dalj časa potekajo debate o tehnologiji, ki utegne popolnoma spremeniti naš svet in naša življenja -- nanotehnologiji.

Kot kaže, tudi po svetu jemljejo nanotehnologijo zelo resno, saj za razvoj namenjajo vedno več sredstev. Ocene kažejo, da smo zanjo doslej porabili za več kot tri milijarde dolarjev. Na seznamu največjih donatorjev vodi ameriška vlada z dvema milijardama, sledijo pa ji Evropska unija s slabo milijardo in države razvite Azije. Nanotehnologija postaja resničnost. Z vsakim dnem je bližje.

4 komentarji

Skrivnost neznanih paketov se razpleta

New Scientist -

Nedavno smo poročali, da po internetu krožijo skrivnostni, 55.808 bajtov veliki paketki, ki navidezno izvirajo iz neobstoječih računalnikov in ne služijo ničemer.

Že 19. junija so pri Internet Security Systems objavili, da so paketki po vsej verjetnosti povezani z orodjem Stumbler, ki je namenjeno iskanju potencialnih lukenj v varnostnih sistemih, a ostale varnostne službe temu niso verjele. Sedaj je vladna agencija CERT priznala, da so ti paketki produkti različnih hakerskih orodij. Pravijo, da sta izvora najverjetneje 55808 Trojan - Variant A in sdbot, ki služita napadenju prek IRC-a. Zgodba se še raziskuje.

1 komentar

RIAA napovedala na stotine tožb

več strani -

RIAA je na včerajšnji seji ponovno spregovorila o nelegalnem izmenjevanju glasbe prek internetnih servisov (P2P), kar jim je velik trn v peti. Predsednik Cary Sherman je dejal, da bo RIAA v Združenih državah začela z masovnimi tožbami proti posameznikom, ki omogočajo nelegalno izmenjavo glasbe (torej uporabniki P2P-programov). Poudaril je, da ni pomemben obseg nedovoljenega delovanja in da so zanje vsi enaki. Prvi plaz nekaj sto tožb se bo usul najkasneje v desetih tednih, ko bo RIAA zbrala dokaze. Kazni naj bi znašale od 750 do 150.000 dolarjev za vsako pesem, ki jo posamezniki ponujajo. Tudi zapornih kazni ne izključujejo.

V ZDA trenutno po grobih ocenah P2P-programe nelegalno uporablja 57 milijonov Američanov. Na prvem mestu so KaZaA, Grokster in Morpehus, ki so postali popularni po propadu pionirja Napsterja. Založniki pravijo, da jim to gromozansko omrežje odžira milijarde dolarjev zaslužka in milijone dobička.

Odzivi javnosti so zelo mešani, a prevladuje mnenje, da RIAA spet...

20 komentarjev

Predstavljen Quadro FX Go700

X-Bit Labs -

nVidia je predstavila svojo prvo GeForceFX grafično kartico, s polno podporo DirectX 9.0, namenjeno mobilnih računalnikom in optimizirano za najzahtevnejše aplikacije. Prodajala se bo pod imenom Quadro FX Go700. Poleg vseh dobrot, ki nam jih prinašajo Quadro grafične kartice, bo Quadro FX Go700 opremljena še s PowerMizer 3.0 tehnologijo, ki služi manjši porabi energije.

V tem trenutku še ni jasno, ali je nova kartica grajena na jedru FX5200 ali FX5600, saj nVidia še ni podala vseh tehničnih podrobnosti. Quadro FX Go700 lahko dobite takoj, saj se že nahaja v Dellovih Precision M60 mobilnih računalih, osnovanih na Intelovem Centrinu. Klik!

0 komentarjev

Mozilla 1.4 Release Candidate 3 je izšel

več strani - Ponovno, in tokrat zadnjič, je izšla Mozilla kot jo poznamo danes. Release Candidate 3 je namreč zadnja različica, v kateri so brskalnik, poštni odjemalec in vse kar spada zraven vključeni v en paket. Od sedaj naprej bo namreč vsaka komponenta ločena.

Brskalnik bo od sedaj(oz. že) temeljil na Phoenixu, ki se je že preimenoval v Mozilla Firebird, poštni odjemalec, od sedaj temelječ na Minotauru, pa bo po novem imenovan Thunderbird.

Za sedanjo različico pa najdete seznam izboljšav tukaj. Še slovenska win32 prevedena različica.

Čez nekaj let pa se bomo nostalgično spominjali časov, ko smo vse dobili v enem kosu...

5 komentarjev