»

Konkurenca HyperThreadingu

X-Bit Labs - IBM in SUN Microsystems bojda razvijata procesorje, ki bodo sposobni izvajanja več programskih niti v enem jedru -- skratka gre za konkurenco Intelovemu HyperThreadingu.
  • IBM že ponuja svoj dvojedrni Power4 procesor, ki trenutno lahko simulatno procesira dve niti. Naslednje leto nameravajo pri IBM predstaviti njegovega naslednika, Power5, ki bo takisto dvojedrni, dasiravno bo lahko procesiral štiri simultane niti. Procesor bo grajen v 0.13-mikronski tehnologiji; tiktakal bo pri poldrugem gigahercu.
  • SUN trenutno razvija dvojedrni UltraSparc IV, ki bo zmogel obdelovati le eno nit. Leta 2005 bodo izdali še H različico svojih procesorskih sistemov. Zgrajen bo iz osmih prirejenih UltraSparc II, s čimer bo moč poganjati do 32 simultanih niti.
Dodatne informacije in izvirna novica.

7 komentarjev

Nova zakonodaja na področju nezaželene pošte

Arnes - ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VARSTVU POTROŠNIKOV (ZVPot-A) prinaša poleg drugih novosti tudi precej sprememb, bolje, končno ureja tudi nezaželeno pošto - spam.

Novi 45.a člen (link) v prvem odstavku določa, da lahko podjetje (po definiciji tega zakona: pravna ali fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost) uporablja takšen način komunikacije s potrošnikom samo, če potrošnik na to vnaprej pristane, torej šele njegov konsenz izključi protipravnost. Seveda pa lahko potrošnik od prejemanja tovrstnih vsebin kadarkoli odstopi.

Ob taki spremembi, je zakonodajalec moral spremeniti tudi sankcije (77. člen, 22. in 23. točka): posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, se kaznuje za prekršek z denarno kaznijo najmanj 1.000.000 tolarjev, pravna oseba pa z denarno kaznijo najmanj 3.000.000 tolarjev, če krši zgoraj omenjeni člen.

Kaj to pomeni? Predvsem upam, da so...

15 komentarjev

Compaq Evo N1020v

Hardware Zone - Compaq, kljub temu da je le še ime, še vedno proizvaja zelo kvalitente in dokaj drage izdelke. Najbolj razvito področje tega giganta je mobilnost, saj so iznajditelji mnogih uspešnih dlančnikov in prenosnikov. Eden izmed najnovejših notesnikov je Compaq Evo N1020v, v katerem tiktaka 2.4 GHz Pentium 4 procesor. Poleg njega se v majhnem ohišju najde še 40 GB trdega diska, 256 Mb DDR 266 pomnilnika in Radeon VE grafična kartica.

1 komentar

Sunbeam hlajenje

MODTHEBOX - Sunbeam je podjetje, ki proizvaja kvalitene pripomočke za hlajenje. Pri nas sicer ni poznano, a v tujini doživlja uspehe. Njihov največji hit so 80 mm ventilatorji, na katere svetijo hladne katode. Na Mod The box so stestirali paradne konje zgoraj omenjenega podjetja. Poleg tega, so bili v test vključeni tudi različni kontrolerji, ki umirijo še tako glasne ventilatorje. S kompletom so bili seveda zadovoljni, saj ni lepšega, kot računalo, ki se sveti kot božična jelka.

2 komentarja

Domene: lastnina ali ne?

The Register - Kalifornijsko višje sodišče je včeraj zavrnilo posredovanje v primeru Gary Kremen vs. Verisign v odločanju, ali je spletna domena lahko obravnavana kot premoženje ali ne.

Osvežitev: registrar Verisign je pred osmimi leti izvedel prenos domene sex.com od Garya Kremena na Stephena Michaela Cohena; zahtevek pa je bil Stephen ponaredil, registrar pa želje po prepisu ni preveril pri izvirnemu lastniku. Sodišče je pred časom odredilo vrnitev domene zakonitemu lastniku, Cohenu naložilo $65 MIO globe, ta pa se je z vsem svojim premoženjem preselil iz ZDA.

Kremen je z odločitvijo višjega sodišča kakopak zadovoljen, saj bi se primer v nasprotnem primeru lahko zavlekel za še dodatna štiri leta. Odločitev sodišča kani imeti veliko veljavo, saj bo veljala kot precedens za podobne spore: primerov registrarjevih nemarnih ravnanj z domenami je nemalo. A po drugi strani Verisign zatrjuje, da bi označitev domene za lastnino imela velike gospodarske in ekonomske posledice (kar pa tudi ni ravno iz...

0 komentarjev