»

Celeron dosegel 8,2 GHz

Testni sitem

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Verjetno se mnogi od bralcev še spominjate časov, ko so kraljevali Pentiumi in Celeroni s svojimi visokimi frekvencami (ki so jih danes že bolj ali manj izenačili dvojedrniki) ter navijalci, ki so tovarniške frekvence uspeli podvojiti tudi na najhitrejšem, 3,8 GHz Penitum 4. Prihod procesorjev Core 2 je seveda prinesel pravo renesanso, ko govorimo o zmogljivostih (predvsem na MHz in na Watt), a so bili daleč od frekvenčnih pošasti, ki so bili in so še procesorji na arhitekturi Netburst. Slednji so dandanes uporabni samo še za doseganje visokih frekvenc, saj so primat tudi v SuperPI, kjer je bila Netburst arhitektura nadvse uspešna, prevzeli mnogo hitrejši procesorji Core (2/i5/i7). Za doseganje visoke frekvence je sicer...

13 komentarjev

Crysis 2 se bo dogajal v New Yorku

Naslovnica marčevske izdaje

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Crysis 2, igra, ki bo kot prva uporabljala pogon CryEngine 3, bo očitno nadvse pomembna tudi za konzole, za razliko od prve igre v seriji, ki je še danes znana kot igra za osebne računalnike, ki uspe na kolena spraviti še tako zmogljiv sistem. Prve podatke o Crysis 2 bomo ugledali v marčevski izdaji uradne revije PlayStation (PlayStation: The Official Magazine), katere naslovnico je glavni urednik revije na ogled postavil kar na svojem Twitterju. Na naslovnici se lepo vidi za Crysis...

68 komentarjev

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Nexus One cenzurira

Test na Twitterju

vir: Reuters
Reuters - Googlov Nexus One pri vnosu teksta oz. pri pretvorbi govora v tekst le-tega tudi cenzurira. To so med prvimi odkrili pri Reutersu, kjer so se čudili besedi ####, ki bi pravzaprav morala biti dobro znana štiri-črkovna angleška beseda na f. Podobno se zgodi s prav tako znano angleško kletvico s štirimi črkami, ki se začne na s, tudi v navezi z bikom. Nemudoma so kontaktirali Google, ter zahtevali razlago, zakaj cenzurirajo glasovni vnos. Razlog za cenzuro se posredno skriva v nekoliko nedozorelem zaznavanju govora in pretvorbi le-tega v tekst. Kletvice cenzurirajo preventivno, za vsak slučaj, da se ne bi pokazale v primeru vnosa popolnoma običajnih besed (ki niso kletvice), ki bi jih telefon razumel narobe. Povedali so še,...

27 komentarjev

Nova metoda prepoznavanja spama

New Scientist - Pri New Scientist poročajo o novem načinu prepoznavanja spama, ki izkorišča prav spamersko izogibanje detekciji. Mešana ekipa iz International Computer Science Institute v Berkleyu, Kalifornija in iz University of California v San Diegu je razvila sistem, ki prepozna predloge, po katerih botneti ustvarjajo spamerska sporočila z namenom prelisičiti filtre. Uporaba in poznavanje teh predlog omogoči novemu sistemu, da izloči spam.

Da bi zamisel preizkusili, so namestili programsko opremo z nekaterih botov, generirali tisoč spamerskih sporočil in s pomočjo vzvratnega inženiringa poiskali predlogo. Njeno poznavanje je novim filtrom omogočilo stoodstotno uspešnost pri odkrivanju.

Že obstoječi filtri prav tako lahko dosegajo visoke odstotke prestreženega spama, a včasih med smeti pošljejo tudi kakšno legitimno sporočilo. Nov pristop v testiranju ni zabeležil niti enega samega lažno pozitivnega primerka. Podrobnosti bodo predstavili marca na simpoziju v San Diegu.

25 komentarjev

Android na N900

engadget - Nokiin Maemo in Googlov Android sta si, čeprav na prvi pogled popolnoma različna, pravzaprav nadvse podobna. Oba namreč za jedro uporabljata Linux, na katerem je nato zgrajen uporabniški vmesnik, ki je tako različen. Prav zaradi enake osnove hekanje Android na Nokio N900 oz. Maema na Android telefone ne bi smelo biti popolnoma nemogoče, saj so gonilniki za komponente telefona izdelani za Linux. Na T-Mobile G1 je npr. že deloval Debian vzporedno z Androidom, mnogo težavnejši pa je npr. prehod z Androida na Windows Mobile oz. obratno, čeprav tudi ta očitno ni nemogoč.Kot potrditev podobnosti imamo zdaj slikovni in video dokaz Androida na Nokii N900. Maemo in Android sta nameščena v dual boot načinu, kjer je Maemo nameščen na interni...

13 komentarjev