»

Na Stanfordu razvili nov elektrodni material za dolgožive baterije

vir: Nature
Nature - Raziskovalci na Stanfordu so razvili nov material za izdelavo baterij, ki bo omogočil podaljšanje življenjske dobe baterij za dva do tri velikostne razrede. O odkritju pišejo v članku za Nature Communications.

Življenjsko dobo baterij merimo s tremi parametri. Pomembna je tako imenovana koledarska življenjska doba, ki meri padanje kapacitete baterije zaradi staranja, razpolovna doba za naboj, ki meri padanje naboja v napolnjeni bateriji s časom, in upad kapacitete baterije z vsakim ciklom polnjenja in praznjenja. Raziskovalci s Stanforda so raziskovali zadnji parameter, saj so izdelali material, ki omogoča, da baterija tudi po 40.000 polnilnih ciklih zadrži 80 odstotkov tovarniškega naboja. To je bistveno več od današnji baterij, ki v najcenejših izvedenkah omogočajo nekaj sto ciklov, medtem ko se ta številka za...

38 komentarjev

AT&T ne bo prevzel T-Mobila USA

vir: CNet
Washington Post - Vse kaže, da se marca napovedani prevzem T-Mobila USA ne bo zgodil. AT&T je za nakup podjetja ponudil 39 milijard dolarjev (od tega 25 milijard dolarjev v gotovini), združeno podjetje pa bi bilo največji mobilni operater v ZDA in edini tamkajšnji večji ponudnik telefonije po standardu GSM, saj konkurenca uporablja CDMA. Prevzemu že od samega začetka niso naklonjeni konkurentje in varuhi konkurence, saj je pravosodno ministrstvo avgusta vložilo tožbo za prepoved združitve. Ta teden je izrazito negativno mnenje podala tudi Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), zaradi česar je AT&T umaknil vlogo za združitev.

V torek je namreč predsedujoči FCC Julius Genachowski uradno pojasnil...

2 komentarja

Telia in Cisco potegnila 120Gbps internetno linijo za DreamHack

Linija je potegnjena na 325km dolgi razdlaji med Jönköpingom in prestolnico Stockholm.

vir: Google
engadget - Ta vikend se na Švedskem začne Dreamhack Winter 2011, največji digitalni festival in LAN party na svetu. Pričakujejo okoli 10.000 igričarjev in še več deset tisoč obiskovalcev, kar seveda pomeni znatne potrebe po internetu. Zanj skrbi ekipa tehnične univerze v Jönköping, ki je v sodelovanju z internetnim ponudnikom Telio in dobaviteljem mrežne opreme Cisco do prestolnice potegnila tristo kilometrov dolgo optično linijo s prepustnostjo 120 gigabitov na sekundo. To je ta hip najhitrejša internetna povezava na svetu.

Projekt je v pripravi že od lanskega poletja in...

55 komentarjev