»

NSA prisluškovala Francozom in Merklovi, evropski parlament bi ukinil sporazum o izmenjavi bančnih podatkov z ZDA

Heise - Prisluškovalna afera NSA dobiva nove razsežnosti, ko so na plan pricurljale informacije, da je NSA prisluškovala tudi mobilnemu telefonu Angele Merkel. Nemška kanclerka je zato že govorila z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in poudarila, da je to nedopustno ravnanje, ki načenja zaupanje med državama. Obama je sicer Merklovi zagotovil, da trditve Spiegla ne držijo.

Podobno so besni tudi Francozi, saj je Le Monde poročal, da je NSA prestrezala telefonske pogovore med francoskimi državljani. To so počeli na veliko, in sicer so lani decembra prestregli kar 70 milijonov klicev Francozov, hkrati pa so beležila tudi sporočila prek sms. Francija je na zagovor poklicala ameriškega veleposlanika, ki je obljubil, da bo v Washington posredoval francoske pomisleke.

Sedaj je že znano, da je...

59 komentarjev

Kaj je šlo narobe v Knight Capitalu

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - Eden izmed najbolj spektakularnih primerov uporabe zanič programske kode je lanska katastrofa na newyorški borzi, ki podjetje Capital Knight skorajda pahnila v bankrot. Tedaj je njihov program oddal na borzo ogromno količino naročil, ki so povzročila divje nihanje tečajev delni, Knight Capital pa izpostavile trgu za skoraj osem milijard - v najslabšem trenutku so imeli za približno štiri milijarde dolgih (lastniških) pozicij v delnicah in prav toliko kartkih pozicij (dolžniških) pozicij v drugih delnicah. Ko se je katastrofa končala, so posledice postale jasne. Knight Capital je v manj kot uri ustvaril 460 milijonov dolarjev izgube.

Vsem je bilo jasno, da je za katastrofo kriva programska koda, a ni bilo jasno, kaj...

6 komentarjev

Radeon R9 290X je hiter, vroč in požrešen

R9 290X je zaenkrat na voljo le z referenčnim hladilnikom, ki ni nujno dobra izbira

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Omejitev o nedeljenju informacij se je iztekla, torej so spletne strani po celem spletu lahko objavile svoje teste Radeona R9 290X, AMD-jevega novega paradnega konja, ki uporablja povsem nov čip Hawaii. Čip je velik, saj ima kar 6,2 milijardi tranzistorjev (nVidiin GK110 jih vsebuje dobrih 7 milijard, AMD-jev Tahiti dobre 4 milijarde), ima 2816 senčilnikov (Tahiti, čip iz R9 280X in serije 7900, jih vsebuje 2048), ima 176 teksturnih enot ter 64 enot ROP. Ni še znana nazivna frekvenca jedra, a se to lahko samodejno navije vse do 1 GHz, medtem ko 4 GB pomnilnika GDDR5 deluje pri vsega 5 GHz ter prek 512-bitnega vodila Rezultat je 320 GB/s prepustnosti pomnilnika, medtem ko ta številka za kartice s čipom Tahiti znaša 288...

94 komentarjev