»

Prvi trdi disk z USB 3.0

Slashdot - Po uradni predstavitvi standarda USB 3.0, ki obljublja bistveno višje hitrosti prenosa, počasi le kapljajo naprave s podporo zanj. Veliko imajo pridobiti trdi diski in prvi je že tu. Gre za nizozemsko podjetje Freecom, ki je v lično ohišje zapakiralo terabajtni disk, dodalo vmesnik USB 3.0 in postavilo ceno pri sto funtih (110 evrov). Seveda za polni izkoristek potrebujete še PCI-USB 3.0 krmilnik za namiznik oz. ustrezno PC Card za prenosnik, kar vas bo stalo še nekaj deset evrov. Windows 7 naj bi napravo prepoznali sami, Vista in XP potrebujeta sunek v obliki gonilnikov, uporabniki Macov...

55 komentarjev

Microsoft in ETH pokazala prototip Barrelfish

Slashdot - Microsoft Research iz Cambridgea v sodelovanju ETH Zürich razvija nov operacijski sistem, ki se za zdaj še kodno imenuje Barrelfish. Gre za sistem, spisan povsem od začetka, ki je namenjen modernim sistemom, kjer imamo na voljo vedno več jeder, ki jih je treba nekako zaposliti in izkoristiti. Raziskovalci niso bili pretirano molčečni, saj so zadnje leto po svetu imeli kar nekaj predavanj o njem, sedaj pa so izdali prvi pravi pregled, ki ga spremlja izvorna koda. Govorice segajo še dlje in pravijo, da bo Barrelfish odprtokoden in brezplačen, saj da naj bi vseboval nekaj BSD-jevih knjižnic, a na to bomo morali še počakati. Avtorji so sestavili pravi članek, kjer so podrobno opisali novo arhitekturo.

19 komentarjev

Sony mora izplačati odškodnino zaradi prodaje "okuženih" CD-jev

Heise - Leta 2005 je glasbena založba Sony na okrog 50 svojih CD-jev namestila tim. Extended Copy Protection system (XCP), s pomočjokaterega naj bi programsko onemogočali (nelegalno) kopiranje njihovih CD-jev. A omenjeni programček je bil v bistvu klasičen korenski komplet (ang. rootkit), skratka skupek zlonamerne kode, ki jo pri svojih nečednih aktivnostih zvečine uporabljajo kiberkriminalci. Razlika je bila le v tem, da kiberkriminalci s tovrstnimi orodji prikrivajo nezakonite vdore v računalnike žrtev, Sony pa je skušal preprečevati kopiranje njihovih glasbenih CDjev.

Sledilo je odkritje in škandal, a kot poročajo na Heise.de in pri TorrenFreak, je bil Sony za svoje početje pred kratkim tudi sodno kaznovan.

Eden izmed kupcev njihovega glasbenega CD-ja je namreč CD vstavil v svoj računalnik, da bi ga poslušal, vendar je njegov protivirusni program predvajanje ustavil in izpisal opozorilo, da je CD okužen z zlonamerno kodo. Kupec je potem CD preveril še na treh drugih računalnikih ter...

17 komentarjev

Atomi v avtomobilih

Gumb za upravljanje iDrivea

vir: Wikipedia
engadget - Varčne in dokaj zmogljive sisteme, ki uporabljajo procesorje Atom, bomo v nekaj letih očitno lahko uporabljali tudi v osebnih avtomobilih, poleg malih netbookov in namiznih nettopov. Intelov CEO, Paul Otellini, je povedal, da bosta kot prva takšne zabavne sisteme ponudila BMW in Mercedes, ki že sedaj uporabljata centralizirane in napredne sisteme, iDrive v BMWjevem oz. Comand v Mercedesovem primeru. BMWjev sistem je kot kaže trenutno nekoliko bolj zmogljiv, saj za razliko od Mercedesovega uporablja Windows CE za avtomobilsko industrijo.

Z Atomi bodo sprva opremljeni prestižni modeli obeh proizvajalcev, serija 7 pri BMWju ter razred S pri Mercedesu. Slednji bo nabor...

50 komentarjev

Microsoft odsvetuje Googlov Chrome Frame

Ars Technica - Google je ta teden predstavil vtičnik Chrome Frame za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje integrira Chromova pogona Javascript V8 in WebKit. S tem tako dinozaver IE6 kot novejši IE8 dobita podporo za vse moderne tehnologije, ki jih Microsoft ni uspel podpreti - tu mislimo predvsem HTML 5 s pripadajočimi značko canvas, SVG ipd. Na ta način lahko uporabniki, ki so iz raznovrstnih razlogov priklenjeni na te brskalnike, brskajo tudi po straneh, ki so se prej prikazovale podrto in razmetano. Razvijalci so se razveselili.

Microsoft je hitro odgovoril in namestitev vtičnika odsvetoval. Njihov tiskovni predstavnik je za Ars Tehnico resno dejal, da so z Internet Explorerjem 8 dosegli pomemben napredek in posodobitve, zaradi katerih je brskalnik varnejši. Zaradi varnostnih težav vtičnikov na splošno in še zlasti Googlovega Chroma njegovo poganjanje podvaja možnost napadov malwara in škodljivih skript, je še dodal.

V teh besedah je veliko PR, toda povsem iz trte izvite navedbe Microsofta...

27 komentarjev