»

ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition

vir: Bjorn3D
Bjorn3D - Na Bjorn3D so nam pripravili test ASUS-ove matične plošče za AMD AM2 procesorje, ki temelji na najnovejšem nVidiinem chipsetu nForce 590. Gre za izdelek višjega razreda, ki se ponaša z zavidljivimi performansami in obilico dodatnih funkcij. Med temi najbolj izstopa ena, ki ste jo nekateri morda razbrali že iz imena, mamaplata ima namreč integrirano brezžično mrežno kartico, ob nakupu pa dobimo tudi anteno. Naš PC lahko tako deluje kot access point, funkcija pe je omogočena tudi v sleep načinu, tako da lahko Skype ali druga VoIP ob pomoči ASUS-ovega izdelka nadomesti stacionarni telefon. Celoten članek na Bjorn3D.

0 komentarjev

Napajalnik be Quiet! Straightpower 700W

Zrcalce, zrcalce na napajalcu povej...

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Ob vedno bolj požrešnih računalniških komponentah potrebujemo vedno močnejše napajalnike, žal pa to ponavadi pomeni tudi večje oddajanje toplote in posledično potrebo po močnejšem hlajenju. A izjeme vseeno obstajajo -- nekateri proizvajalci se trudijo z izdelavo tihih produktov, med njimi pa je tudi podjetje be Quiet!, kar lahko razberemo že iz samega imena. Na techPowerUp-u so dobili v roke njihov model Straightpower, ki obljublja visoko izhodno moč, kar 700 W, z njim pa so bili nadvse zadovoljni. Izkazal se je za kvalitetnega po zmogljivostih, pa tudi svoje ime je več kot upravičil, saj je povzročal zelo malo hrupa. Priporočamo branje celotnega testa.

9 komentarjev

Nova znamka "navijalskih" ramov

Hardwareluxx - V nemškem MSC so izdali novo znamko pomnilniških modulov za navdušence z udarnim imenom CellShock, ki jo tudi izdelujejo v Nemčiji. Na voljo je že nekaj DDR in DDR2 modelov, ki so sestavljeni iz izbranih komponent vrhunske kvalitete na 8-slojnem (DDR2) ali pa 6-slojnem (DDR) PCB-ju. Vsak pomnilniški modul je pred dobavo posamično testiran. Znanim (Corsair, OCZ, GeIL...) se torej pridružujejo novi igralci na pestrem trgu navijalskih palčk.

12 komentarjev

Podkupovanje pri Infineonu

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung poroča, da smo v škandalu o podkupovanju v Infineonu dočakali prve obsodbe. Ralf Udo Schneider, čigar podjetje BF Consulting je za Infineon do leta 2004 urejalo sponzorstvo v avtošportu, je bil obsojen na štiri leta zapora.

Obtoženi je priznal, da je del pogodbenega denarja porabil zase, s preostankom pa financiral udejstvovanje nekdanjega Infineonovega direktorja Ulricha Schumacherja in nadzornika Andreasa von Zitzewitza v avtomobilskih dirkah. Schumacherju je tako v letu 2002 predal okrog 60.000, leto kasneje pa kar 300.000 dolarjev. Za zdaj je von Zitzewitz podkupovanje priznal, medtem ko je Schumacher nečedne posle prek odvetnika že zanikal, in se bo po vrnitvi s službene poti sestal z državnim tožilstvom.

1 komentar

Hipoalergene mačke

vir: BBC
BBC - Veliko ljudi ima težave z alergijami na domače živali, kot so na primer mačke. Alergijo povzroča protein Fel d1, ki s katerim so naravno "opremljene" te domače živali. Vendar kot kaže, to ni več tako velik problem, saj je ameriškemu podjetju Allerca uspelo vzgojiti prve hipoalergene mačke, ki ne povzročajo alergičnih reakcij.

To lastnost mačk so dosegli z genetskim inženiringom po naravni poti. Med seboj so namreč parili mačke, ki problematičnega proteina ne prenašajo naokoli. Taka je po besedah predstavnika podjetja vsaka 50.000 mačka. S projektom so začeli leta 2004 in sedaj prodajajo hipoalergene mačke za precej zasoljenih 3950 ameriških zelencev. Če ste alergični na mačke in imate...

51 komentarjev

Mikroreaktorji za pridobivanje vodika

Slashdot - Mikroreaktorji za pridobivanje vodika se uporabljajo za predelavo organskih goriv kot sta metanol in propan v vodik, ki se ga nato uporablja v gorivnih celicah. Področja uporabe so predvsem pridobivanje goriva za potrebe vojske ali pa za potrebe manjših naprav.

Ekipi znanstvenikov z univerze v Ilinoisu je sedaj uspelo izdelati keramičen mikroreaktor, ki lahko deluje pri visokih temperaturah - do 1000 stopinj Celzija in je po besedah izumiteljev precej učinkovitejši od ostalih podobnih izdelkov. Cilj pa je izdelava mikroreaktorja, ki bi bil sposoben pridobivati vodik iz goriv kot je bencin ali dieselsko gorivo. Tako bi lahko prišli do vodika za gorivne celice kar na lokalni bencinski črpalki. Zainteresirani si lahko preberete izvirno novico, tisti tehnično bolj podkovani pa širši opis tehnologije.

11 komentarjev

Nov predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje

Slo-Tech - Na Slo-Techu smo že poročali o nameri Vlade, da prenovi sistem nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje. Gre za to, da v zameno za pravico fizičnih oseb do privatnega in arhivov, knjižnic, muzejev ter izobraževalnih in znanstvenih ustanov do drugega lastnega reproduciranja, dobijo avtorji, izvajalci, proizvajalci fonogramov, filmski producenti in založniki (drugo) pravico do nadomestila za tovrstno reproduciranje.

Na ta način se v splošno dobro omejuje absolutna narava avtorske pravice. Ta izjema, kot to sledi iz obrazložitve odločbe Ustavnega sodišča RS, št. U-I-200/02-12, z dne 13. 5. 2004, zmanjšuje potrebo po nakupu avtorskih del in verjetnost takega nakupa. Zakonodajalec to nadoknadi tako, da uredi avtorjevo upravičenje do nadomestila za tako, sicer dovoljeno reproduciranje. Nadomestilo je avtorju dolžan uporabnik. Vendar zakonodajalec, življenjsko gledano, ne more zagotoviti plačevanja neposredno od posamičnega uporabnika, a tudi ne izplačila neposredno vsakemu...

65 komentarjev

Blokada bwin se razpleta s tožbo

Delo - O slovenski cenzuri interneta smo na Slo-Techu obširno poročali in zaenkrat kaže, da smo imeli prav. Časopis Delo namreč danes poroča, da bo oškodovana spletna stavnica bwin vložila tožbi proti internetnemu ponudniku T-2 (zaradi blokiranja njihove strani), RTVSLO (zaradi nepredvajanja njihovih oglasov) in proti slovenski državi. Za začetek bodo pravdo iskali na ljubljanskem okrožnem sodišču, pritožiti pa se nameravajo tudi na višje evropske instance (Evropsko sodišče), saj naj bi Slovenija kršila določila o prostem pretoku storitev, ki so zapisana v evropski zakonodaji. Več v izvorni novici.

81 komentarjev

Električni motocikel

News.com - Ob vedno večji ponudbi električnih avtomobilov, se očitno elektrifikacija širi tudi na motocikle. Podjetje Electricross tako ponuja terenski motocikel ki ga poganja elektromotor.

Drift, kot so izdelek poimenovali, je izjemno lahek motocikel, saj tehta samo 64 kilogramov. Elektromotor razvije sicer samo 19 KM, podajanje navora pa je (kot je značilno za elektromotorje) praktično linearno preko celotnega območja delovanja. Obenem je seveda za razliko od svojih bencinskih sorodnikov tudi izjemno tih, zaradi česar je primeren tudi za uporabo v mestih. Baterijo ponuja do 600 amperov toka, moč pa jo je zamenjati v nekaj sekundah. Polnjenje traja 2.5 ure v počasnem režimu in 40 minut v...

54 komentarjev

Varčen DIY avto

BuisnessWeek Online - Kaj se da narediti s 2500 dolarji gotovine, 1000 urami dela in rabljenimi deli motocikla? Pravilen odgovor bi bil -- avto. Sicer je v njem prostora za samo eno osebo, tudi prav posebno hiter ni, se pa ponaša z zelo nizko porabo goriva.

Avtomobilček se imenuje Moonbeam, poganja pa ga štiritaken Hondin motor, ki ga je Jory Squibb vzel s starega skuterja. Motor je vodno hlajen in tako omogoča gretje voznikove kabine v hladnejšem vremenu. Za prenos moči skrbi variabilni menjalnik, zaradi manj administrativnih zapletov pri legalizaciji vozila, pa je le-to trikolesnik. Avto dosega najvišjo hitrost okoli 80 km/h, poraba pa znaša pri vožnji po mestu slabe 3 litre na 100 kilometrov, z varčnim...

9 komentarjev

Obraz na Marsu

Slika: obraz na Marsu, posnet leta 1976. Vir: izvirni članek, ESA

ESA - ESA (European Space Agency) je 21. 9. 2006 izdala serijo obdelanih stereofotgrafij področja Cydonija na Marsu, kjer se nahaja slavni "obraz na Marsu", ki je dajal inspiracijo številnim entuziastičnim zagovornikom obstoja inteligentne civilizacije na rdečem planetu (imenovanih tudi "marsovci" ali "mali zeleni" [:D]).

Novo izdane slike imajo ločljivost 13,7 metra na piko, posnete pa so bile z visokoločljivostno stereo kamero (Hi-Res Stereo Camera HRSC), ki je del orbiterja Mars Express.

Malo zgodovine: obraz na Marsu je prvič posnela vesoljska sonda Viking 1 25. julija 1976. Čeprav so Nasini znanstveniki sliko že v izdaji za medije pravilno interpretirali kot igro geologije in senc, so...

17 komentarjev