»

Pisarna vaših sanj

Slashdot - Joel Spolsky, direktor podjetja Fog Creek Software, je bil nekaj časa nazaj predstavljen pred dejstvo, da mora preseliti prostore iz stare babičine hiše v bolj primerno četrt mesta New York.

Ker je želel, da se njegovi programerji čim boljše počutijo na delovnem mestu, se je o opremi pisarne pogovoril z arhitektom Royem Leonom. Končni izdelek je malo nenavadna, vendar izredno navdušujoča pisarna.

9 komentarjev

HyperThreading tudi v prenosnikih

The Register - Kot poroča The Register, je Intel dodal podporo že dobro poznanemu HyperThreadingu tudi procesorjem, ki so namenjeni uporabi v prenosnih računalnikih. Za zdaj so na voljo štirje procesorji s hitrostmi 2,66, 2,8, 3,06 in 3,2 GHz. Intel trdi, da vsak izmed njih porabi manj kot 3 W električne energije, gotovo pa je, da imajo 512 kB drugonivojskega predpomnilnika in da še vedno uporabljajo 533 MHz-FSB. Cene za količine nad tisoč kosov so 653, 433, 294 in 234 dolarjev. Izvirna novica.

11 komentarjev

Celeron 2,7 GHz v prodaji

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, se je Intel držal datuma, ki si ga je zastavil, in tako včeraj uradno predstavil in izdal novi najhitrejši Celeron. Novinec ne prinaša ničesar pretirano novega, saj še vedni čepi v starem podnožju Socket 478, s svetom se pogovarja pri 400 MHz Quad Pumped vodilu, na sebi pa nosi še 128 kB drugonivojskega predpomnilnika. Kot njegovi šibkejši bratci in 2,8 GHz inačica, ki bo prišla na prodajne police nekoliko kasneje, je še vedno izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji izdelave. Klik!

4 komentarji

Intel investira v Micron

X-Bit Labs - Micron Technology in Intel Corporation sta danes javno objavila, da je Intel investiral 450 milijonov dolarjev v Micron, s čimer so pridobili 5,3 odstotka Micronovih delnic. Pri Micronu pravijo, da bodo finančni priliv izkoristili za podporo 300 mm tehnologiji izdelave pomnilnika in povečanju kapacitet za izdelavo pomnilnika DDR-II. Znano je namreč, da se Intel strašansko zanima za pomnilnik DDR-II in si želi njegove čimprejšnje uporabe v navezi s svojimi procesorji. Več o tem.

0 komentarjev

Opiranje na MS ogroža nacionalno varnost?

Slashdot - Skupina vodilnih strokovnjakov s področja računalniške varnosti je opozorila na mnoge varnostne luknje v Microsoftovih operacijskih sistemih. Te so predvsem posledica tega, da se pri velikanu iz Redmonda trudijo vključiti čim več tehnologij v sam operacijski sistem.

Posledica je izredno kompleksen sistem, ki ga že avtorji sami težko nadzorujejo. Poleg tega uporaba operacijskega sistema v večini računalnikov pomeni, da so vsi ogroženi, ob odkritju varnostne razpoke. Zato zanašanje izključno na Microsoftovo tehnologijo ogroža nacionalno varnost ZDA. Vse skupaj so opisali v zanimivem poročilu (PDF).

4 komentarji

Samba 3.0.0

Slashdot - Danes je izšla najnovejša različica brezplačne alternative za deljenje datotek in strežnikov Windows omrežjih - Samba. Različica 3.0.0 tako prinaša polno podporo za NT4 domene (primarni in nadomestni domenski kontroler) ter integracijo z Active Directory. Prav tako niso pozabili na podporo za Windows 2003 domenske kontrolerje. Vse novosti si lahko preberete v sporočilu za javnost.

Novica sama ni tako zanima za domače uporabnike, kot bolj za podjetja, ki dejansko izkoriščajo zgoraj naštete funkcije. Vendar pa pomeni pomemben korak pri prehodu na Linux okolje, saj je mogoče izkoristiti obstoječa Windows orodja za uporabljanje s Sambinim domenskim kontrolerjem in tako olajša prehod tako sistemskim administratorjem kot tudi za uporabnikom, ki lahko nemoteno delajo. Šefom se pa samo smeji, ker so prišli ceneje do stabilnejšega omrežja.

5 komentarjev

Papir, ki lahko predvaja video

Scientific American - Iz Philipsovih razvojnih laboratorijev na Nizozemskem je prišlo obvestilo, da jim je uspelo razviti elektronski papir, na katerem je mogoče predvajati videoposnetke. Tehnologija uporablja elektronsko črnilo, ki lahko izredno hitro spreminja barvo. Energijo dobiva iz majhne baterije, podatki pa so shranjeni kje drugje kot v mikročipu. Zaslon sestoji iz piklsov, ki vsebujejo kapljice barvnega črnila, ki se lahko pod električno kontrolo razširijo čez reflektivno belo ozadje in tako tvorijo barve. S hitrimi spremembami, ki potrebujejo malo energije, je takšen papir sposoben predvajati premikajoče se slike.

10 komentarjev

Ameriški imigracijski sistem zadel virus

Slashdot - V torek je ameriški sistem za imigracijo zadel virus W32.Welchia, ki izkorišča RPC luknjo v Oknih. Zelo kmalu je postalo očitno, da je črv prizadel omrežje do te mere, da je bilo potrebno temeljito čiščenje.

Tako so bili prisiljeni ugasniti celotno omrežje za 9 ur, da so počistili računalnike in namestili zaščito. To je najbolj prizadelo prosilce, ki niso mogli priti do vize. Uradni viri trdijo, da ni bila ogrožena baza, v kateri imajo shranjenih okoli 75000 imen potencialnih teroristov.

9 komentarjev

HP ponudil zaščito pred SCO

Slashdot - Znano je, da SCO, bivša Caldera, že dolgo časa buri vode odprtokodnih skupnosti, saj trdijo, da je v jedru Linuxa dobesedno miljone vrstic kode, za katero imajo oni lastniško pravico, ter niso dali dovoljenja za uporabo v jedru. Pred kratkim so začeli ponujati licenco za uporabo Linux jedra za skromnih 699 dolarjev na procesor. Uporabnike, ki bodo brez licence, nameravajo tožiti. Samo, razen SCO je večina mnenja, da tožba na sodišču ne bi vzdržala, in da morda prav zaradi tega še ni prišlo do nobene.

Zdaj so se pri HP opogumili, ponudili pravno zaščito svojim kupcem, ki uporabljajo Linux na njihovi opremi. Tako bodo nase prevzeli morebitno tožbo proti vam ter plačali morebitne licenčnine, ki bodo izhajale iz nje.

Seveda je SCO takoj za tem objavil, da poteza HPja priča o tem, da priznavajo njihove obtožbe in avtorstvo nad delom jedra. Skupnost na internetu pa je vseeno zelo hitro prišla do zaključka, da HP ne bi objavil zaščite, če bi bila realna možnost, da se bodo prisiljeni...

5 komentarjev