»

Tudi Logitech uspešen

The Register - Čeprav se večina računalniškega trga trenutno spopada z ne prav ugodnimi razmerami, se le-te na področju računalniških "sporazumevalnih naprav" (miške, ...) ne poznajo pretirano. Vsaj, če si pogledamo poslovanje Logitecha, ki je za Q1 objavil prodajo, ki je obsegala 177.9 milijonov $, kar je za 26 % več kot v istem obdobju lani (141.4 milijonov $). Logitech je objavil še dobiček, ki je znašal 6.3 milijone $ (lani 5 milijonov $). Dobrim poslovnim rezultatom je botrovala dobra prodaja miške MouseMan Optical, ki so jo od marca prodali v kar 500 000 primerkih in sporazum s podjetjem Yahoo!, ki se je zanimalo za njihove QuickCam kamere. Logitech še napoveduje, da se rast prihodkov in dobička ne bo prenehala, ampak se bo kvečjemu stopnjevala. Za koliko, pa si preberite tukaj.

12 komentarjev

Konkurenca Googlu?

The Register - Gotovo se vsi spomnite, kako je pred časi kraljevala Altavista, ki je bila daleč najbolj uporabljan iskalnik. Potem pa se je nekega dne pojavil Google, povsem "nepomemben" in nepoznan iskalnik, ki so ga avtorji pognali še v beta obliki. Čeprav Google še ni bil končan, so uporabniki kar prekmalu ugotovili, da kljub beta verziji izvrže precej dobre in hitre rezultate iskanja. Google se je tako priljubil marsikateremu uporabniku. S časoma si je le-ta nabral veliko bazo obiskovalcev in postal eden izmed najboljših iskalnikov. The Register se je spraševal, če ima Google sploh konkurenta. Po nekaj dnevih križarjenja so odkrili Teomo, ki v marsikaterem pogledu ponuja še kanček boljše možnosti iskanja, kot konkurenčni Google. Njihova mnenja o Teoma iskalniku si lahko preberete tukaj, če pa bi radi iskalnik preizkusili v akciji, pa kliknite sem.

3 komentarji

Temne strani interneta

The Register - Pregovor pravi, da ima vsaka medalja dve strani. To se nanaša tudi na internet, ki kljub vsej neverjetnosti in uporabnosti, vsebuje tudi nekaj precej nemarnih stvari. Tukaj ne mislim na kup warez in "crack" strani, ampak na to, da internet iz leta v leto postaja zavetišče raznim zdolgočasenim hekerjem in gojišče virusov, črvov, trojanskih konjev ter podobne zalege. Če bi bil internet samo zavetišče raznim "izobčenim" programom in hekerjem, bi bilo vse lepo in prav. Vendar vsi vemo, da nam vsi prej našteti hočejo vse prej kot dobro. Ravno zaradi bojazni uporabnikov, da bi njihove računalnike obsedla "zalega" iz interneta, so v času virusne revolucije na internetu začela ustanavljati podjetja, ki so se ukvarjala ravno s to problematiko. Vendar tudi na področju zaščite ne gre brez zmede. Vsak človek se vpraša, kaj je sploh zanj potrebno, da se ustrezno zavaruje (če niste dojeli bistva; navaden uporabnik ne potrebuje nekih dragih firewallow). Odgovor boste našli na CERT-u, kjer so se...

1 komentar

Kylix open edition

Slashdot - Borland je držal obljubo in izdal zastonjsko različico Kylixa, ki je namenjena izključno razvoju GPL aplikacij (za ne linuxače: Kylix je klon Delphija za Linux). Na žalost so odstranili precej uporabnih možnosti, med mjimi tudi dostopanje do baze in izgradnjo spletnih aplikacij. Izpustili so tudi licenco LGPL, kar prinese dodatne nevšečnosti. A vseeno je vsaj za učenje tudi odprta različica zelo uporabna, saj je Kylix prvo res uporabno RAD (Rapid Aplication Development) vizualno okolje pod Linuxom.
Sam sem poskusil navadno različico in moram reči, da je razvoj grafičnih vmesnikov z njo res košček kolača. Vseeno, pa bi bil še bolj zanimiv uspeh projekta Lazarus, ki se trudi narediti popolnoma free in kompatibilno razvojno orodje (vprašanje pa je če bo kdaj dokončan).

0 komentarjev

Volitve v Avstraliji na Linuxu

Slashdot - Avstralci bodo imeli oktobra volitve in kot se spodobi zanje potrebujejo dober podporni informacijski sistem. V (regiji?) Australian Capital Territory so se odločili, da bodo registracijo volivcev in štetje glasov zasnovali kar na Linuxu, oziroma bolj konkretno na Debian GNU/Linuxu. Volivci bodo morali še vedno do volišča, a tam bodo imeli poleg običajnih lističev na voljo tudi glasovanje preko elektronskih terminalov.
Svojo odločitev so utemeljili predvsem na raziskavah in izkušnjah, ki govorijo, da sta transparentnost delovanja in zaupanje v sistem najbolj pomembna faktorja pri izvedbi volitev, zato je odprto programje po njihovem mnenju najboljša izbira (kljub nekaterim slabostim).

1 komentar