»

Sodišče potrdilo globo v primeru 'Washingtonska depeša'

Informacijski pooblaščenec - Informacijska pooblaščenka lansko leto zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila zunanjega ministra Dimitrija Rupla in generalnega sekretarja na MZZ. Omenjena sta namreč storila dva prekrška, saj sta naročila nezakonito pregledovanje telefonskih izpiskov vseh zaposlenih na ministrstvu.

Minister in njegov državni sekretar sta odredila posebno komisijo, ki je od operaterja pridobila podatke o klicih zaposlenih in med vsemi klici zaposlenih iskala tiste, ki so po telefonu komunicirali s časopisno hišo Dnevnik. Del obdelave osebnih podatkov je opravil operater, brez sklenjene pogodbe o pogodbeni obdelavi osebnih podatkov. Z obdelovanjem podatkov o klicih kar vseh zaposlenih sta omenjena grobo posegla v zasebnost zaposlenih na MZZ. Zaradi ugotovljene kršitve v inšpekcijskem postopku je Pooblaščenec obema odgovornima osebama izrekel globo v višini 1660 €.

Omenjena kršilca Zakona o varstvu osebnih podatkov sta se na odločbo Pooblaščenca pritožila, prejšnji teden pa je...

14 komentarjev

Posnetki izbruha vulkana iz vesolja

Vulkanski izbruh

vir: Daily Mail
Slashdot - Na Kurilskim otokih, kjer sicer pogosto vre tudi v metaforičnem smislu, saj status najjužnejših otokov v tem arhipelagu kljub ruski jurisdikciji ni povsem definiran - zahtevajo jih tudi Japonci, je 12. junija po 20 letih mirovanja izbruhnil vulkan Saričeva. To samo po sebi ne bi bilo nič presenetljivega, če ne bi tedaj Mednarodna vesoljska postaja ravno preletela območje in snemala. Tako je nastalo nekaj spektakularnih posnetkov vulkanskega izbruha, ki so jih objavili v današnjem Daily Mailu in na Nasinih straneh. Klik!

11 komentarjev

Cene Windows 7 znane

Ars Technica - Microsoftov oglaševalski oddelek dela s polno paro in nas kar zasuva z novicami o novem operacijskem sistemu. Danes si lahko ogledamo, koliko bo ta končno tudi stal. Sinteza kaže, da manj kot Vista. Verzija Home Premium bo stala 200 dolarjev (120), Professional 300 dolarjev (200), najzmogljivejša Ultimate pa 320 dolarjev (220). V oklepajih so cene za nadgradnjo, ki jo lahko kupijo vsi, ki že imajo legalno verzijo Windows XP ali Viste. Omenimo še, da so navedene cene za tako imenovane škatlaste verzije (retail), ki imajo praktično najmanj omejitev, a nanje odpade zgolj pet odstotkov vseh prodanih Windows. Velika večina uporabnikov jih kupi prek OEM-kanalov ob nakupu novega računalnika, kjer bodo cene seveda drugačne.

Z nadgradnjami bo križ. Poročali smo že, da v EU nadgradnja v pravem smislu besede ne bo mogoča, saj bo pri nas na prodaj le verzija brez IE-ja, tako da bo v vsakem primeru potrebna sveža namestitev. Prav tako jo bodo morali izvesti uporabniki Windows XP in tisti, ki...

26 komentarjev

Leta 2010 še nekaj novih domen

ComputerWorld - ICANN nadaljuje s spornim načrtom, po katerem naj bi znatno povečali število vrhnjih domen na internetu, s čimer imajo največ problemov podjetja in lastniki blagovnih znamk, ki morajo pod vsako izmed novih domen registrirati svoje znamke, da preprečijo cybersquatting in ribarjenje. Ta teden poteka ICANN-ov simpozij v Sydneyju v Avstraliji, kjer so nove domene najbolj vroča tema.

ICANN vztraja, da bodo nove domene, ki bodo mimogrede lahko dolge od treh do 63 znakov in ne le v angleški latinici, temveč tudi razširjeni latinici, cirilici, kitajščini, arabščini itn., omogočile več inovacije. Načrtujejo, da bodo prve prijave začeli sprejemati v prvem kvartalu leta 2010.

Podjetja, ki domene uporabljajo, so mnogo manj entuziastična. Želijo si namreč preprečiti, da bi kar vsakdo lahko registriral na primer vrhnjo domeno .ibm in nato uporabnike zavajal z naslovom sale.ibm ali kaj podobnega. Raje kot registracijo vseh možnih domen bi imela namreč seznam zaščitenih domen, ki jih drugi pač...

12 komentarjev

Microsoft predstavil pakiranje Windows 7

vir: engadget
engadget - Ko boste 22. oktobra tekli v trgovino s težko prisluženimi (ali staršem iz rok iztrganimi) evri, ne bo slabo vedeti, katero škatlo zgrabiti. Brez skrbi, Microsoft je predstavil pakiranje prihajajočega operacijskega sistema Windows 7. Seveda je zelo podobno Vistinemu oz. praktično vsem novejšim Microsoftovim produktom, a je grafično zelo umirjeno. Vsi napisi in logotip so napisani z velikimi črkami, kar omogoča prepoznavnost tudi z večje razdalje, medtem ko so odstranili vse nepotrebne...

59 komentarjev

Prihaja Core i9, Core 2 odhaja

techPowerUp! - Intel se je pred prihodom procesorjev na podnožju LGA-1156 odločil poenotiti imena svojih procesorjev. Imeni Core 2 Duo in Core 2 Quad odhajata (Celeron in Pentium Dual Core očitno ostajata), stari procesorji pa bodo po novem del družine Core i3. Družbo jim bodo delali na Westmere arhitekturi zgrajeni 32 nm dvojedrniki, namenjeni prenosnikom, ki prihajajo konec letošnjega leta. Že znano linijo procesorjev Core i5 bodo sestavljali počasnejši štirijedrni Lynnfield procesorji, ki ne bodo podpirali Hyper Threadinga (in bodo tako računali z le štirimi nitmi naenkrat) in bodo izšli septembra, ter v 32 nm proizvodnem procesu izdelani dvojedrniki Clarkdale. Oboji bodo sedli v podnožje LGA-1156.

Zmogljivejši štirijedrni procesorji Lynnfield s Hyper...

23 komentarjev

Tretji HTCjev mobilni telefon z Androidom

Slo-Tech - HTC je svoj najnovejši Android mobilnik, Hero, predstavil danes v Londonu. Telefon pride opremljen s 3,2 palčnim kapacitivnim zaslonom, občutljivim na več dotikov hkrati in ločljivostjo 480 x 320 pik, režo za microSD kartico, 3,5 mm priključkom za slušalke, prisoten pa je seveda tudi GPS sprejemnik, akcelometer, WLAN, Bluetooth ter kamera s 5 milijoni pik in avtomatskim ostrenjem. Telefon podpira tako GSM kot UMTS omrežja, ima ekran prevlečen z zaščito, ki preprečuje prstnim odtisom, da bi ostali vidni, model v beli barvi pa ima ohišje dodatno prevlečeno s teflonom. V aparatu, težkemu 135 gramov, počiva Qualcommov ARM procesor s 528 MHz, ki mu pri poganjanju operacijskega sistema Android pomaga 288 MB pomnilnika. Za izid tretjega mobilnika z operacijskim sistemom...

25 komentarjev

Boxee z Windows podporo

TechCrunch - Boxee je medijski vmesnik, namenjen uporabi na televiziji s pomočjo računalnika in daljinskega upravljalnika. Poleg predvajanja video in glasbenih vsebin se zna povezati tudi na internet oz. na strani, kot so Youtube, Pandora, Flickr, Tumblr, Digg in podobne. S tem televizijo spremeni v socialno napravo, ki vam omogoča povezovanje in komuniciranje s prijatelji, gledanje posnetkov na internetu oz. poslušanje internetne glasbe, vedno pa si lahko ogledate film oz. serijo iz lastne zbirke, ki je katalogirana v vmesniku Boxee-ja.

Boxee je sprva obstajal le v različicah za Linux in OS X, na medijski prireditvi, ki je zaključila tekmovanje za razvijanje aplikacij, v katerem je bilo okrog 40 tekmovalcev, pa so predstavili prvo različico namenjeno sistemom Windows....

14 komentarjev