»

Windows 8 neuradno drugo leto

Ars Technica - Steve Ballmer je včeraj v govoru na Japonskem med drugim omenil, da se bo prihajajoča različica Microsoftovega OS-a imenovala Windows 8 in da bo na police trgovin prispela v letu 2012. Glede na predvideni triletni razvojni cikel bi to tudi ustrezalo vsem pričakovanjem, a oddelek za odnose z javnostmi v Redmondu očitno še ni pripravljen za uradno najavo.

Po objavi omenjenih informacij so namreč številni mediji prejeli obvestilo, da je izjava netočna in da se je Ballmerju enostavno - zareklo. Iz Microsofta so sporočili še, da v prihajajočem fiskalnem letu pričakujejo prihod nove generacije strojne opreme za Windows 7 in da uradno ime ter datum izida naslednjih Oken zaenkrat še nista znana.

83 komentarjev

Vektorizacija pixel arta

Slashdot - Raziskovalca Dani Lischinski z jeruzalemske Hebrew University ter Johannes Kopf z Microsofta sta ustvarila algoritem za vektorizacijo rastrskih slik, namenjen zelo nizkim ločljivostim, natančneje t.i. pixel artu - točkasti grafiki, vsem znani iz starih, 8-bitnih iger.

Specifičen pristop je omogočil bistveno boljše rezultate od tistih, ki jih dosegajo splošni algoritmi. Njun izdelek se tako lahko na svojem terenu zlahka kosa s profesionalnimi rešitvami, kot je na primer Adobe Live...

20 komentarjev

Mango bo debitiral na Nokiah

Kanček Photoshopa za lažjo predstavo.

vir: engadget
engadget - Microsoft je včeraj predstavil prihajajočo posodobitev za svojo mobilno platformo Windows Phone 7, kodno poimenovano Mango. V Appleovski maniri so obljubili več kot 500 novih funkcij in najavili izid za to jesen. Najbolj zanimiva sveža informacija pa se nanaša na Microsoftovo nedavno sklenjeno partnerstvo z Nokio.

Med predstavitvijo so namreč povedali, da bo Mango različica programske opreme, ki se bo kot prva pojavila na Nokiinih telefonih. Razvijalci v Redmondu naj bi že testirali finske mobilnike, pa tudi Nokia je uradno potrdila omenjene izjave. Torej - če si želite Nokie z Windows...

64 komentarjev

Apple napovedal popravek za odstranitev MacDefenderja

ZDNet - Apple je priznal, da je zlobna programska oprema (malware) MacDefender, ki se pretvarja, da gre za legitimen antivirusni program, v resnici pa želi od uporabnika ukrasti čim več osebnih podatkov in izvabiti denar pod pretvezo, resen problem. Napovedali so, da bodo v prihodnji dneh izdali posodobitev za operacijski sistem Mac OS X, ki bo našla in odstranila MacDefender oziroma preprečila njegovo namestitev na neokužene sisteme. Zraven so...

2 komentarja

OneSwarm, varni bittorrent odjemalec za študente

V zasebnem načinu bo OneSwarm do datotek dostopal čez omrežje prijateljev - posrednikov. Downloader nima informacije, kdo so viri datoteke, slednji pa isto ne vedo, kdo je končni prejemnik. S tem se ustvari mreža skritih posrednikov v stilu TOR-a.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Doktorska študenta Tomas Isdal in Michael Piatek z Univerze v Washingtonu sta predstavila zanimiv bittorrent odjemalec po imenu OneSwarm, ki omogoča hitre p2p prenose z visoko stopnjo anonimizacije in varovanja zasebnosti.

Po zagonu rabi uporabnik najprej vzpostaviti mrežo prijateljev, kar stori z uvozom svojega Google Talk imenika ali skeniranjem lokalnega omrežja. Takoj zatem dobi dostop do distribuiranega seznama datotek, ki jih ponujajo njegovi prijatelji, prijatelji prijateljev in tako naprej. Ko zaprosi za prenos določene...

16 komentarjev

Sony še vedno na udaru

vir: BBC
BBC - Seriji varnostnih spodrsljajev v različnih storitvah podjetja Sony se pridružuje še ena. Hekerji so se včeraj namreč spravili na spletno trgovino kanadskega Sony Ericssona. V napadu so pridobili osebne podatke približno 2000 uporabnikov, med ostalim njihova gesla, elektronske naslove in telefonske številke.

Sonyjevi predstavniki so povedali, da do najhujšega - izgube številk kreditnih kartic - k sreči ni prišlo ter da nezgoda nima vpliva na njihove ostale storitve, ker se je napadena stran nahajala na strežnikih zunanjega ponudnika storitev. A oškodovanim uporabnikom oba podatka nudita bolj klavrno tolažbo.

131 komentarjev

Izšla Fedora 15

Slo-Tech - Linuxova distribucija Fedora je včeraj dosegla 15. stabilno verzijo, ki nosi kodno ime Lovelock. Fedora se že nekaj časa drži polletnega cikla izidov, ki vsak prinese nekaj novosti. To pot so nam pripravili grafični vmesnik GNOME 3, podporo datotečnemu sistemu btrfs, izboljšano poročanje po sistemskih napakah ABRT, izboljšan čarovnik za odpravljanje napak v SELinuxu, izboljšano upravljanje z energijo, LibreOffice, Firefox 4, KDE 4.6, Xfce 4.8 in še vrsto manjših novosti, popravkov in izboljšav. Brezplačen prenos je kot vedno mogoč z domače strani.

18 komentarjev

WordPress nagnal Internet Explorer 6

Slo-Tech - Pri WordPressu so se odločili, da z novo revizijo dashboarda poleg kozmetičnih popravkov izvedejo tudi dobro merjen odstrel - nagnali so deset let starega dinozavra Internet Explorer 6. Ker je bilo z vsako nadgradnjo strani potrebno uporabiti vedno več trikov, da je stran spodobno delovala na Internet Explorerju 6, ki novih tehnologij in standardov sploh ne podpira, so se odločili podporo zanj v administratorskem vmesniku v celoti ukiniti. Za končne bralce se ne bo spremenilo nič.

Kdor bo poizkusil urejati svoje objave na WordPressu z Internet Explorerjem 6, ga bo pričakala podrta stran z velikim rdečim oknom, v katerem ga bodo opozorili na rabo starega in nepodprtega brskalnika. Microsoft, ki si prav tako srčno želi, da bi uporabniki končno...

9 komentarjev

Barnes & Noble predstavil oskubljeni in cenejši e-bralnik

Yahoo News - Barnes & Noble je predstavil novo in popreproščeno verzijo svojega bralnika e-knjig, ki bo cenejši od sedanjih, kar je znak za resen napad na Amazonov Kindle. Novi Nook ima podporo za povezljivost prek Wi-Fi, 6-palčni na dotik občutljiv zaslon in dovolj pomnilnika za shranitev okoli tisoč e-knjig. Črke prikazuje s tehnologijo E-ink za lažje branje. Tehta 213 gramov oziroma tretjino manj od...

32 komentarjev

Duke Nukem Forever končan!

Neowin - Po skoraj petnajstih letih tožarjenja, propadanja, pacanja, pisanja, razhroščevanja in testiranja kode je herkulski podvig naposled končan. Duke Nukem Forever je napisan in zaključen, kar pomeni, da je razvoj igre prešel v stadij RTM, je pojasnil George Broussard iz 3D Realms. Sedaj morajo založniki natisniti zadostno količino zgoščenk z igro, pripraviti spremljevalni material in vse skupaj zapakirano v ličnih škatlah poslati v trgovine.

Randy Pitchford iz Gearboxa je preigral že celotno igro in je nad njo navdušen. Opisal jo je kot neverjetno izkušnjo - enkratni opus interaktivne zabavne, ki ponovno spomni, zakaj je Duke Nukem kralj. Igro so razvili 3D Realms, Triptych, Piranha in Gearbox, potem ko so zgladili nesporazume in...

103 komentarji