»

Google od AdSensa pobere manj kot tretjino

Google - Google je prvikrat razkril konkretne številke, koliko odstotkov dohodkov od sistema AdSense dobijo založniki in koliko pobere Google. AdSense sestoji iz več delov: najbolj znan je vsebinski del, ki avtorjem omogoča nabiranje denarja s postavitvijo reklam ob vsebino na spletni strani. Priljubljen je še iskalni del, ki se prikaže ob iskalnih zadetkih.

Google lastnikom strani posreduje 68 odstotkov zbranega denarja od oglasov z AdSense, medtem ko preostanek porabijo zase. Kot pravijo, je ta delež konstanten že od splavitve AdSensa leta 2003. Iskalni partnerji dobijo nekoliko manjši delež, in sicer le 51 odstotkov za prikaz oglasov ob iskalnih rezultatih po svetu. Ta delež je konstanten od leta 2005, pred tem pa je bil še manjši. Za druge različice AdSensa (mobilna, za igre itn.) deležev niso želeli razkriti, saj se te še intenzivno spreminjajo.

2 komentarja

Nero toži MPEG-LA

Slashdot - Nemško podjetje Nero AG je vložilo tožbo zoper MPEG-LA, v kateri mu očitajo zlorabo monopolnega položaja in nespoštovanje dogovora z ameriškim pravosodnim ministrstvom. Leta 1997 je namreč MPEG-LA od ministrstva za pravosodje želel zagotovilo, da proti njim ne bodo sprožili nobene preiskave zaradi monopolnega položaja. Z ministrstva so odgovorili, da mora MPEG-LA v zameno spoštovati nekaj določil: sodelovati morajo z neodvisnimi strokovnjaki, ki bodo poskrbeli, da v sklopu MPEG-2 ne bo več patentov, kot je nujno potrebno, da bodo nepotrebne odstranili in da bodo licenčni pogoji pošteni, razumni in nediskriminatorni. Nero trdi, da se niso držali nobene izmed teh zahtev.

Strokovnjak, ki je sodeloval, naj ne bi bil neodvisen, saj je sodeloval v vseh fazah tvorjenja MPEG-LA. Poleg tega so nezakonito razširili svoj bazen patentov z dodajanjem nepotrebnih in nenujnih patentov v MPEG-2; sprva so objavili, da jih je le 53, neodvisni izvedenec pa jih je dodal še 800. Podobno naj bi storili...

28 komentarjev

Takojšnje sporočanje zamira

BBC - Pred nekaj leti se je zdelo, da bo takojšnje sporočanje (angl. instant messaging) povozilo vse druge oblike komuniciranja. V nevarnosti je bila elektronska pošta, saj je takojšnje sporočanje še hitrejše in neposrednejše od nje. Le nekaj let pozneje se je položaj popolnoma obrnil. Takojšnje sporočanje se sooča z največjo krizo.

Še leta 2007 so Britanci 17 odstotkov časa na spletu namenili takojšnjemu sporočanju, letos pa je ta številka upadla na pet odstotkov. Rezultate so objavili le nekaj dni po AOL-ovi odprodaji ICQ-ja za 188 milijonov dolarjev, kar je več kot dvakrat manj kot je bila nakupna cena leta 1998. Podatek, ki je ravno tako zgovoren. Do podobnih zaključkov je prišla anketa...

53 komentarjev