»

Danes zvečer delni Lunin mrk

Slo-Tech - Danes ponoči bomo lahko tudi iz naših krajev lahko opazovali delni Lunin mrk, saj bo Mesec potoval skozi Zemljino senco. Luna ne bo s celotno ploskvico v Zemljini senci, ampak bo večji del v resnici prešel le skozi polsenco. Mrk bo zato eden krajših, zakrite (v senci) pa bo največ 0,3 odstotka Lunine ploskve. Kljub temu se bo Luna opazno potemnila, saj bo cela v Zemljini polsenci.

Mrk se bo začel ob 20.03 uri po našem času, ko bo Luna vstopila v polsenco, vrh bo dosegel okrog 22.07 ure, končal pa se bo dvanajst minut čez polnoč. Luna danes vzide že ob 19.55, tako da bomo lahko iz Slovenije spremljali celoten mrk.

...

22 komentarjev

Lani 96 odstotkov spletnih napadov na informacije iz Kitajske

Network World - Verizon je izdal letno poročilo o računalniški varnosti v preteklem letu, v katerem so analizirali 621 potrjenih vdorov v računalniške sisteme 47.000 varnostnih incidentov, kamor štejejo na primer tudi napade DDoS in podobno. Rezultati so zelo zanimivi, saj kažejo na tri prevladujoče tipe napadov glede na smoter.

Enega predstavljajo napadi za pridobivanje informacij. Te v veliki večini izvajajo Kitajci, saj jih je lani kar 96 odstotkov izvirali s tamkajšnjih IP-naslovov. Ciljali so na vse mogoče tarče, od industrije, storitvenih dejavnosti, infrastrukture in posameznikov, pa tudi potem se niso omejevali, ampak so se lotili osebnih računalnikov, strežnikov,...

3 komentarji

Microsoft sklenil patentni dogovor z ZTE

Bloomberg - Ta teden je Microsoftov pravni oddelek nadpovprečno dejaven, saj so sklenili že drugi veliki patentni sporazum. Najprej so ga sklenili s tajvansko-kitajskim proizvajalcem strojne opreme Foxconn, kar je bilo svojevrstno presenečenje, ker Foxconn ne razvija lastne strojne opreme, ampak je pogodbeni proizvajalec po načrtih drugih podjetij in kot tak neodgovoren za kršitve, sedaj pa se je Microsoft usedel za mizo še s ZTE-jem. To je precej razumljivejša poteza, saj ZTE telefone izdeluje.

ZTE je začel svojo pot kitajsko državno podjetje oziroma telekom, danes pa gre za četrtega največjega...

6 komentarjev

V Avstraliji aretiran samooklicani vodja LulzSeca

SMH - Avstralska zvezna policija je danes aretirala 24-letnika iz mesta Point Clare, ki je domnevni vodja hekerske skupine LulzSec. Aretirali so ga v povezavi z napadom na spletno stran avstralske vlade pretekli mesec, vodstvo skupine LulzSec pa si pripisuje sam. Gre za prvega posameznika iz omenjene skupine, ki so ga prijeli v Avstraliji; precej aretacij pa je bilo v ZDA, Veliki Britaniji, Španiji in na Nizozemskem.

Obtožen bo nezakonitega dostopa do računalniškega sistema in nepooblaščenega spreminjanja vsebine, ker je marca napadel stran avstralske vlade in jo spremenil (deface). Če bo spoznan za...

6 komentarjev