»

"Resnica" o Intelovi grafiki

"Obremenilni dokaz"

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

Hmm, na spletu se dogajajo tudi stvari, ki niso ne logične ne smiselne. Zadnja stvar, za katero bi pomislili, da jo je moč najti na AMD-jevi strani, so informacije o Intelovem čipovju 845G/GL z integrirano grafiko. In to se je zgodilo. No, pravzaprav AMD na svojih stranih ni predstavil tega konkurenčnega čipovja, temveč ga je želel le očrniti in promovirati svojega. Za kaj gre?

Intelova integrirana grafika je cenejše narave in kot taka ni ravno najprimernejša za poganjanje najnovejših superiornih grafičnih čudes -- iger. Zaradi dotične nezmogljivosti se lahko torej včasih zgodi, da pridejo na plano računalniški škratje in celotna zadeva se usuje tudi na najzanesljivejših sistemih. No, AMD je celotno zgodbo napihnil in privzel, da se...

9 komentarjev

Sunbeam kontroler

BoogleTech - Naši strojčki se grejejo in grejejo in da bi dosegli nižjo temperaturo, dostikrat posežemo po ventilatorjih, ki se nam sprva zdijo tihi, a ko jih je na kupu kakih 5 ali 6, nas ropot začne motiti. Ravno v ta namen so pri podjetju Sunbeam izdelali rheobus, ki zniža število vrtljajev s tem, da ventilatorju preprosto odvzame elektriko. Celoten nadzorovalnik sloni na principu potenciometrov, s katerimi poljubno nastavljamo napetost.

1 komentar

Clear Computer Case Blue Ice

PC Arena - Pleksi se ne uporablja le v steklarstvu, temveč je že kar nekaj časa prisoten tudi na področju računalnikov. Uporablja se kot okno v notranjost ohišja, ki so postala zelo priljubljena. Za nekatere pa je okno premalo in za te ljudi obstajajo ohišja, v katerih nekaj kovine najdemo le v vijakih, ki ohišje držijo skupaj. Eno izmed takih ohišij je tudi Blue Ice, ki ga je izdelalo podjetje Clear Computer Case. Pleksi steklo pa ni brezbarvno temveč je obarvano v komaj zaznavni modri barvi, še polepša pa ga...

5 komentarjev

Seagateovi SATA-diski

X-Bit Labs -

Kot je videti, smo zadnje čase priče pohodu novih tehnologij na računalniškem področju. Danes je tako Seagate storil nov korak k popularizaciji SATA-diskov, saj so štiri mesece za Maxtorjem le začeli prodajati svoje SATA-150 diske, tokrat na ameriških tleh.

Zaenkrat je moči dobiti le 80 in 120 GB inačici z 8 MB prepomnilnika in 7200 rpm hitrostjo vrtenja plošč. Cena manjšega modela bo 160, medtem ko bo cena večjega okroglih 200 dolarjev. Očitno lahko diske te vrste pričakujemo kmalu tudi na Slovenskem. Več o tem.

4 komentarji

Dellovi črnilci glukoze

Dell - O ameriškem Dellu zadnje čase res pišem le v smislu njihovega širjenja na nove trge in napovedi uresničevanja raznovrstnih načrtov (recimo recikliranje tiskalnikov in opreme).

Danes so pričeli s prodajo svojih lastnih (po obliki so prav nesramno podobnim nekim drugim) tiskalniških izdelkov. Serija obsega male vse-v-enem izdelke, laserske tiskalnike in izdelke, pripravljene na vklop v omrežje. V Sloveniji jih -- sodeč po napovedih za nove prenosnike -- lahko pričakujemo v roku kakšnih dveh mesecev, do takrat pa jih lahko občudujemo na Dellovi spletni strani.

3 komentarji

DDR-II prihaja

X-Bit Labs - Dejstvo je, da si DDR-II pomnilnik nezadržno utira pot v domače računalniške sisteme. Včeraj je tako podjetje Samsung Electronics objavilo, da so kot prvi na svetu sploh pričeli s proizvodnjo gigabajtnih DDR-II modulov, ki so sestavljeni iz 512 megabitnih DDR-II čipov.

Pomnilnik bo deloval pri delovni napetosti 1.8 V in delovni frekvenci 533 MHz. Dobavljivi bodo tudi 633 MHz-moduli, ki bodo namenjeni zahtevnejšim omrežjem in ostalim posebnim okoljem. A vendarle ostaja vprašanje, kdo ta trenutek tak pomnilnik sploh potrebuje, glede na to, da trenutno še ni platforme, ki bi ga podpirala. Novica.

1 komentar

Šestnajstkratniki na kupu

Bench House -

Ni dolgo tega, kar so na Bench House opisali dva DVD-predvajalnika -- Pioneer DVD-117 in TEAC DV-516E. No, tokrat nam predstavljajo še tri nove DVD-predvajalnike in sicer:

  • BENQ DVP1650P,
  • Pioneer DVD-119 in
  • SONY DDU-1612.
Ako se ravno odločate za nakup DVD-enote in kolebate med zgoraj naštetimi, utegne biti vaša odločitev po tem testu kanček lažja. Na Bench-House vam priporočajo namreč Pioneer DVD-119. Klik!

5 komentarjev

Ocene svežih Linux distribucij

OSNews - Na spletnih straneh OSNews so se pojavile prve ocene novih distrbucij Linuxa, ki smo jih pred dnevi omenjali tudi na Slo-Techu. Ogledali so si Yellow Dog Linux 3.0, priljubljeno distribucijo za Applovo arhitekturo, Ark Linux 1.0-0.alpha6.0, ki bo v prihodnosti morda ena priljubljenejših distribucij za domačo rabo in Mandrake Linux 9.1, ki uradno sploh še ni obljavljen. Obilo prijetnega branja!

0 komentarjev

Intel striže krilca navijalcem

The inquirer -

Navijalski sceni, vsaj Intelovi, se očitno obetajo črni dnevi. The Inquirer poroča, da je Intel bojda izumil in patentiral metodo, ki bo navijalcem resnično zagrenila življenje. Dotični sistem naj bi bil namreč sposoben zaznati navitje procesorja, nakar naj bi, kako izvirno, frekvenco nižal nazaj na prednastavljeno.

Intel trdi, da skuša s tem ukrepom le stopiti na parkeljce ZlimProdajalcem™, ki menda 'na veliko' kupujejo cenejše in počasnejše variante procesorjev, jih nato frizirajo in nazadnje dražje prodajajo. Zaščita neukih potrošnikov pač. Poročilo sicer ne navaja podatkov, kolikšen delež med prodajalci predstavlja omenjeni ceh ZlihProdajalcev™. Izgovori? Izvirna novica.

9 komentarjev

Abit BH7

vir: HardOCP
HardOCP - Z AMD-jevimi Athloni zadnje čase dosegajo ljudje veliko rekordov v navijanju. Ravno nasprotno pa se dogaja z Intelovimi P4, ki jih zaklenjeni množilniki zelo ovirajo pri navijanju. Medtem ko vsak povprečen navijalec z AMD-jem brez problemov pride do 190 MHz FSB, je s Pentiumi4 povsem drugače.

Pri ABIT-u so skušali temu narediti konec in zato na trg poslali matično ploščo BH7, ki temelji na vezju Intel i845PE. To vezje podpira procesorje s Hyper-Threading tehnologijo, ima podpro do 800 MHz FSB (navitega seveda), ter sprejme procesorje s 400 ali 533 megaherčnim vodilom. Podpira pomnilniške module DDR 400 (največ 2 GB), ima en priključek SATA in vgrajeno zvočno 6-kanalno kartico, mrežno...

0 komentarjev

Osvetljeni molexi

Metku.net - V današnjih časih, ko skoraj ni več računalnika brez pleksi stekla in modro neonko, so na Metku Mods pripravili eno izmed najbolj inovativnih modifikacij v zadnjem času. Vzeli so en uporček, 3 mm modro LED diodo in moški molex konektor, ter z malo spajkanja naredili zelo lepo modifikacijo - molex konektor je namreč obdala modra svetloba, ki je pri modificiranju postala že kar zvezda stalnica.

4 komentarji

Red Hat Linux 9 kmalu

Slashdot - Podjetje Red Hat, avtor najbrž najbolj uporabljane distribucije Linuxa na svetu, se je očitno ognilo tradiciji, zato nas konec marca, oziroma v začetku aprila (sedmega), čaka povsem sveža različica operacijskega sistema Red Hat Linux 9. Neučakanci pa se tako ali tako igrate že z beta verzijo, oziroma raznoraznimi leaki (če ti seveda obstajajo [:D]). Klikot!

6 komentarjev

Linux jedro v treh dimenzijah

Slashdot - Uf, morda se bo kdo malce začudil, ko bo po dolgem času na prvi strani Slo-Techa zopet uzrl moj nadimek, ampak kaj morem - tudi nekoč najbrž najbolj priden pisun in trenutno eden izmed najbolj lenih članov tima kdaj dobi kanček motivacije, da se usede za nekaj minutk na svoj škripajoč stol in kaj spiše [:D]. Začnimo z bolj nezahtevno temo:

Oboževalci Linuxa si lahko na tej strani ogledate, kako si nekateri predstavljajo jedro tega operacijskega sistema. Če me spomin ne vara, sem o nečem podobnem pred časom že pisal, vendar pa je šlo takrat zgolj za 2D sličico. Tokrat si lahko jedro Linuxa ogeldate kar v 3D (tako vsaj pravijo na Slashdotu). Torej, če vam radovednost ne da miru, potem - saj veste - KLIK![:D]

3 komentarji