»

Meta pokazala svoj jezikovni model

Slo-Tech - ChatGPT je zaslovel, ker je bil dovolj dober in in dostopen sleherniku, a še zdaleč ni edini. Svoj jezikovni model (LLM) je razvila tudi Meta, ki se je pohvalila, da je primerljivo kakovosten, dasiravno desetkrat manjši. Poimenovali so ga LLaMA in prihaja v več inačicah, ki imajo od sedem do 65 milijard parametrov. GPT-3, na katerem temelji ChatGPT, jih ima 175 milijard. LLaMA-13B s trinajst milijardami parametri naj bi bil že boljši od ChatGPT, trdi Meta.

Meta trdi, da je njihov model povsem združljiv z avtorskimi pravicami, saj so pri treningu uporabljali le prosto dostopna besedila. V praksi so to na primer Wikipedia, korpus Common Crawl in C4. Zato je lahko celoten model tudi javno dostopen, če se bo Meta za to odločila. Za zdaj se še ni v celoti, tako da ga enostavno ne moremo preizkusiti, lahko pa to storijo raziskovalci. Oskubljena lama je na voljo na Githubu, raziskovalci pa lahko zaprosijo za dostop do polnega modela.

Znižanje zahtevnosti modela in njegova odprtost...

10 komentarjev

Motorola in Bullitt s satelitsko povezljivostjo v telefonih

Slo-Tech - Satelitska povezljivost pametnih telefonov postaja pravi hit, saj jo imajo novi iPhoni 14, medtem ko v androidnem taboru čedalje več ponudnikov napoveduje podobne izdelke (Samsung, MediaTek, Qualcomm, Huawei). Pridružuje se jim tudi Motorola, ki skupaj z britanskim podjetjem Bullitt predstavlja telefon Defy 2 s podporo za satelitsko komunikacijo.

Bullitt, ki je sicer najbolj znan po znamki Caterpillar, izdeluje pa tudi posebej okrepljene in robustne telefone, je pripravil storitev Bullitt Satellite Connect. Ta vsebuje aplikacijo Bullitt Satellite Messenger in telefon Cat S75, ki omogočata komuniciranje prek satelitov. Podobno bo z isto infrastrukturo nudila tudi Motorola Defy 2 (telefona sta praktično enaka) in aplikacija Motorola Defy Satellite Link. Cene bodo odvisne od paketa. Infrastrukturo zagotavlja ponudnik Skylo, ki najema pasovno širino na Inmarsatovih satelitih.

Osnovni paket bo za pet dolarjev mesečno omogočal do 30 sporočil na mesec, ki jih bo možno pošiljati in...

3 komentarji

Google zaradi medijske zakonodaje napenja mišice v Kanadi

Slo-Tech - V Kanadi se obeta sprejetje novega zakona o spletnih novicah (Online News Act), katerega osnutek (Bill C-18) je spodnji dom parlamenta potrdil decembra lani, sedaj pa bo o njem odločal še zgornji dom. Zakon uvaja nadomestila kanadskim medijem, ki jih bodo morali plačevati spletni velikani v zameno za poobjavo njihovih vsebin na svojih platformah. Google je že novembra javno izpostavil svojo nestrinjanje z novo ureditvijo, sedaj pa je začel preizkušati protiukrepe. Kanadske medije je izbrisal s svojih platform Google News in Search.

Za zdaj gre le za preizkus, ki je prizadel približno štiri odstotke kanadskih uporabnikov Googlovih storitev. Ti ob iskanju po aktualnih dogodkih ne dobijo povezav do kanadskih medijev, temveč le do tujih, denimo ameriških. Pri tem početju Google ni edini, saj je tudi Meta (Facebook) napovedala, da bo odstranila povezave do kanadskih medijev. Kanadska vlada je dejala, da novi zakon vzpostavlja ogrodje za določitev primernega nadomestila za ustvarjalce...

3 komentarji