»

Kompres proti virusu HIV

New Scientist - Tehnike kompresiranja, ki pred dejanskim kompresiranjem naredijo analizo podatkov, se bodo prav mogoče izkazale v boju zoper viruse. Cepivo zanje je dostikrat težko narediti, ker različni soji virusov niso dovolj podobni, da bi jih imunski sistem naučen s cepivom prepoznal.

Toda če s temi posebnimi predkompresijskimi tehnikami zanaliziramo podatke, kot počno to (tudi) neki Microsoftovi kompresi, potem se da tako najti skupni imenovalec za cepivo, da potem s cepljenjem naučen imunski sistem prepozna in uniči celo družino virusov. Povezava.

85 komentarjev

Anatomija hekerskega napada

Slo-Tech - Pipin odprti termin v torek, 1. marca, ob 19.00 v Kiberpipi predstavlja predavanje Mateja Kovačiča, Jureta Čuhaleva in Gašperja Korena (sami kleni slotechovci) z naslovom: Anatomija hekerskega napada:

Poslovanja sodobne organizacije si ni več mogoče predstavljati brez uporabe interneta. Širokopasovne internetne povezave so cenovno dostopne in množično uporabljane. Tako imamo vedno več računalnikov s stalno in relativno hitro povezavo do interneta. Na drugi strani pa internet postaja vedno bolj neprijazen v smislu varnosti. Pojavlja se vedno več računalniških virusov, spywara in podobnih nadlog, ki povzročajo vse večjo gospodarsko škodo.

Predstavili bomo nekaj konkretnih primerov hekerskega napada na računalnike in računalniške sisteme v Sloveniji, ki so se zgodili v zadnjem času. Pokazali bomo kako izgleda okuženi računalnik, kako odkrijemo takšno okužbo ter kako izgleda prikrito omrežje računalnikov, iz katerih se je izvajal DDOS napad. Hkrati bo poseben del predstavitve...

19 komentarjev

Nič več reaktivacije Windows XP prek interneta

News.com - Microsoftovi kontroverzni koraki v boju proti gusarjem se nadaljujejo. Pred kratkim so uporabnikom legalnih kopij, ki jih poganjajo pod Wine (emulator okolja Windows pod Linux), preprečili posodobitve, z najnovejšo potezo pa so " razveselili" tiste uporabnike legalnih Oken XP, ki so jih dobili že prednameščene.

Če bo namreč tovrstni uporabnik iz kakršnegakoli razloga opravil ponovno namestitev, po novem ne bo več mogel izvesti aktivacije prek interneta. Namesto tega bo moral poklicati ustrezen MS oddelek, kjer mu bodo zastavili nekaj vprašanj in dodelili novo kodo. Nova politika, ki bo stopila v veljavo konec meseca, bo omejena le na Windows sisteme, ki so jih uporabniki kupili prednameščene skupaj z novim računalnikom (t.i. OEM-različice).

79 komentarjev

Uradni sistem obveščanja o virusih v VB

BBC - Britanska vlada napoveduje storitev IT Safe, ki bi opozarjala na nove viruse in hrošče v programih. Opozorilo naj bi povedalo, kako virus deluje in kako se mu izogniti. Storitev naj bi bila namenjena tako domačim uporabnikom kot tudi manjšim podjetjem. Brezplačna storitev bo ščitila telefone in računalnike, opozorila pa vas bo vsak drugi mesec ali pogosteje. BBC.

1 komentar