»

EPoX 8K3A+

Hardware Unlimited - EPoX je naredil osnovno ploščo, s katero bo zaoral v svet PC2700 pomnilniških modulov. EPoX 8K3A+, ki temelji na VIInem čipovju KT333, je osnovna plošča, ki bo še priljubljena, vsaj sodeč po testu na Hardware Pub. Plošča ima 6 PCI rež, manjek ISA reže, ATA133 kontroler za diske ter dvokanalni RAID vmesnik, tudi ta s podporo ATA133. Debug Display ostaja - prihaja pa uradna podpora delovanja pomnilnika na 166 MHz, medtem ko se procesor poti na deklariranih 133 MHz. Plošča, ki podpira PC2700 module, sicer že dolgo obstaja - sicer je to Iwillova XP333, ki bazira na ALi Magik1 čipovju. Boj bo še trd :D. Še opozorilo - zaradi očitne preobremenjenosti strani se bo test nalagal nenormalno dolgo...

6 komentarjev

Modri Dirkač

Reuters - Kako se mu je že reklo? Zmija Brzič al nekaj takega... Kakorkoli. IBM je danes objavil vest o svojem novem -- obenem tudi najitrejšem -- komunikacijskem čipu na svetu. Skupek tranzistorjev, temelječ na silicij-germanijevi ploščici utripa pri 110 GHz ter nadaljuje IBMjevo tradicijo izdajanja novih rekorderjev na tem področju.

Vezje je namenjeno vdelavi v superzmogljive komunikacijske naprave, kot so recimo razni usmerjevalniki (predvsem Ciscovi) in pretikala ('switch'), ki so seveda povezani preko optičnih vodov, po njih pa prste steguje tudi vojska. Po besedah Franka Dzubeck-a, predsednika svetovalne skupine pri 'Communications Network Architects', je poglavitna prednost vezja ravno prisotnost dodatnega sloja germanija, saj na njem tranzistorji delajo bolje ter porabijo manj energije.

Konkurenca pak ne spi: Conexant Systems, majhno kalifornijsko podjetje, razvija (takisto na silicij-germanijevi osnovi) 200 GHz vezje.

2 komentarja

Odprta ali zaprta?

Overclockers.com.au - Stranica ohišja - namreč. Na avstralskih navijalcih se je razplamtela dokaj zanimiva debata, ali je bolje uporabljati računalo z odprto ali zaprto stranico. Je važnejši brezprašni okoliš računala - ali bi raje imeli tistih nekaj stopinj hladnejši procesor? Ali zaprto ohišje dejansko pripomore k mešanju zraka? Klik! Še opozorilo - za gledanje foruma OC.AU morate biti prijavljeni, kar je neumno - a vam vseeno ne bo vzelo več kot 2 minuti vašega časa.

3 komentarji

Ekskluzivni test pri Tomu - P4 2666Mhz s 533 Mhz Rambusom

Tom's Hardware - Pri Tomu naj bi si njihov "vohun sposodil" nov procesor, ki naj ne bi prišel na trg še kar nekaj časa. Seveda so ga pri Tomu takoj spustili skozi teste. Kako se je odrezal? Testi izgledajo fenomenalno, v prid novega Intelovega procesorja seveda :D. Prav v vseh testih zavzame prvo mesto! Če bi procesor Intel začel tržiti danes, bi lahko s primerno ceno (česar pa pri Intelu nismo navajeni >:D ) hudo konkuriral AMD-ju. A žal tako le ostaja nekaj, nad čimer se lahko zaenkrat samo slinimo. Celotni test si lahko ogledate tukaj.

10 komentarjev

Distributed RC5-64

Distributed.Net - Pregledali smo že več kot 70 % ključev. Z današnjim rezultatom (0.083 odstotkov celotnega ključa dnevno), bi vse ključe dokončali v 357 dneh. Vsega skupaj pa je že 1.586 leta odkar smo se podali na to dolgo pot.

Za primerjavo RC5-56 ključ je bil odkrit po 212 dneh. Dešifrirano pa je bilo le 47.03% vseh možnih ključev.

Da ne pozabim omeniti še nagrade za razbitje: znaša $10.000, ki se razdeli na:
  • $1000 zmagovalcu
  • ,
  • $1000 zmagovalni ekipi - ali zmagovalcu, če ni prijavlen v nobeni ekipi
  • ,
  • $6000 neprofitni organizaciji po izbiri udeležencev
  • ,
  • $2000 distributed.net za povezavo uporabnikov in ostalih stvari
  • .
V projektu sodeluje 51 Slovencev in smo na skupnem 47 mestu. Če vas zanima več o tem - klik.

4 komentarji

Test Benq DVP1648A 16x DVD-ROM pogona

CDRLabs - Podjetje Benq je najverjetneje večini vas prava neznanka, zato naj takoj povem, da ga je ustanovilo podjetje Acer Communication & Multimedia, a je zadeva čisto ločena od ostale Acer proizvodnje. Pogon se po obliki zgleduje po novem Pioneerjevem DVD-118, njegove hitrosti pa so 16x za DVD ploščke ter 48x za ostale CD ploščke. Žal pa boste pogrešali nekaj stvari, med drugim tudi digitalni audio izhod. Je zadeva vredna svoje cene, ki v čezlužju znaša približno $60? Prepričajte se sami. Klik!

0 komentarjev

Prenosnik z Geforcem4 MX400 GO

CNet - Tudi to se že najde, ja. Toshiba, eden največjih proizvajalcev prenosnikov na našem ljubem planetu, je izdala pravo pošast, saj njen Satellite 5005-S507 poganja kar 1.1 GHz Pentium 3, sparjen s pol gigabajta pomnilnika in 40 gigabajtnim diskom. Toshiba je torej naredila pravo potezo s tem, ko je celotnemu pošastnemu paketu dodala še, vsaj za prenosne trge zmogljivo, grafično kartico, ki zmore poganjati Q3 (vsaj tako pravijo tukaj, čeprav ne navajajo stopnje detajla) z več kot 100 sličicami v sekundi. Če vam omenim še 15 palčni zaslon ter ločljivost 1600x1200 točk, se lahko vsi strinjamo z enim dejstvom - slin.

3 komentarji

Microsoft GolfPlatz

The Register - Evo, zopet luknje! Tokrat troje njih. Prva obstaja v Microsoftovemu jedru storitev XML (natančneje: XMLHTTP ActiveX kontrolniku), ki preprosto ignorirajo varnostne nastavitve računalnika. ZlobnaSpletnaStran bi torej iz uporabnikovega računala potegnila (zgolj za branje!) katerokoli datoteko, katere polni naslov bi seveda morala vedeti. Prizadeti smo uporabniki Oken XP, Internet Explorerja 6 ter strežnika SQL 2000. Več.

Naslednjo so našli v Commerce Server-ju 2000: napaka v modulu za avtentikacijo ter ISAPI filtru uporabniku odpira možnosti DoS napada. Več.

Zadnji problemček obstaja v VBScript-u v IE 5.01, pa vse tja do zadnje verzije, 6.0. ZlobnemuDečku omogoča branje datotek na lokalni ravni (izvajanje skript pa tudi na ravni iste platforme/različne domene), kar je zelo priročno za krajo SiOLovih ter drugih gesel. Več.

Krpice najdete v vseh bolje založenih trgovinah, sicer pa tudi na Windows Update-u oz. Microsoftovih Security Bulletin-ih, katere linke sem podal....

3 komentarji

Nov test

Slo-Tech - Na slovenskem trgu lahko že dolgo časa po ugodni ceni kupimo dosti različnih tipov DDR modulov. S tem se morajo pohvaliti tudi velika podjetja, kot so Crucial ter Kingmax, ter hkrati povdariti, da so njihovi moduli superiornejši ter grajeni za navijalce. Navkljub poviševanju cen pomnilnika med proizvajalci še vedno bije prava vojna, saj hočejo vsi odžreti čimvečjo količino trga. Kateri modul torej kupiti? Kateri ponuja za svojo ceno res največ v smislu hitrosti ter maksimalne frekvence? Berite naš novi test pomnilniških modulov, ki ga je samo za Slo-Tech spisal Telebajsek.

3 komentarji

Posnemite svoj DVD kar doma

Gambit - Zakaj pa ne. Potrebujete le pravšnjo napravo, za katero boste morali odšteti 1600 ameriških dolarjev. Za ta denar pa se lahko pred sosedom pohvalite z naravnost pestro bero podprtih formatov. Philips DVDR1000 zna snemati TV program, ki ga zajema z lastnim tunerjem, poleg tega ima Dolby AC3 dekoder/enkoder in je zmožen prostorskega zvoka, ki vanj pride po analogni ali digitalni poti. Zapeči zna tudi na zgoščenko. Na voljo je več snemalnih formatov. Poleg običajnega DVD, ki na plošček stlači dve uri posnetka, se lahko poslužite formata DV, ki z višjo kakovostjo slike plošček napolni v vsega eni uri. Manj zahtevni pa imate na izbiro še S-Video (3 ure) in VHS (4 ure). Philipsov čudežni strojček zna tudi predvajati skoraj vse dostopne zgoščenke DV+RW, DVD-R, DVD-Video, Video CD, Super VCD, Audio CD, CD-R ter CD-RW.

2 komentarja