»

Google bo v Franciji plačeval za prikaz izvlečkov iz novic

Slo-Tech - Medtem ko je Google Avstraliji zagrozil, da bo ukinil iskanje, če ga bodo skušali zakonsko prisiliti v plačevanje pristojbine za prikazovanje povezav do vsebin avstralskih medijev, so v Franciji z mediji našli skupni jezik. Google France je sporočil, da so sklenili okvirni dogovor z založniki, ki bo omogočil sklepanje individualnih dogovorov o višini nadomestila. Google dogovor označuje kot vzdržen način izplačil založnikom. Zadovoljni so tudi v združenju medijev APIG (Alliance de la presse d’information générale). Reuters je prvi medij, ki je javno oznanil, da je z Googlom podpisal dogovor v tem okviru. Google je potrdil, da so dogovor sklenili tudi z Le Mondom in Le Figarom.

Google bo nadomestila izplačeval v okviru storitve Google News Showcase, ki je na voljo le še v Braziliji in Nemčiji. Ključne informacije, ki bi zanimale tako javnost v Franciji kakor v drugih državah, pa tudi konkurente (zlasti Facebook), pa ostajajo neznanka. Tako ni jasno, koliko denarja bo Google namenil...

6 komentarjev

EU lani pridobila več elektrike iz obnovljivih virov kakor iz fosilnih

Deleži primarnih virov energije v Sloveniji. Vir: Agencija za energijo

Slo-Tech - Lani se je prvikrat zgodilo, da je so v Evropski uniji iz obnovljivih virov proizvedli več električne energije kakor iz fosilnih goriv. Delež električne energije iz sončnih in vetrnih elektrarn, hidroelektrarn in elektrarn na biomaso je znašal 38 odstotkov, medtem ko smo iz termoelektrarn na premog ali plin pridobili 37 odstotkov električne energije. V zadnjih desetih letih se je delež obnovljivih virov skorajda podvojil (z 20 na 38 odstotkov), medtem ko so fosilni viri tedaj dosegali 50-odstotni delež. Skoraj vsa rast gre na račun sončne in vetrne energije, manjši del pa še na biomaso, medtem ko se delež iz hidroelektrarn ne povečuje. Prispevek jedrskih elektrarn se je znižal s 33 na 25 odstotkov. V letu 2020 je zaradi epidemije koronavirusa in s tem zmanjšane potrošnje in proizvodnje poraba električne energije padla za štiri odstotke. Najnižja je bila aprila, ko je Evropa skoraj obstala - tedaj je poraba padla za 13 odstotkov, najbolj v Italiji, in sicer za 21 odstotkov.

Najbolj...

128 komentarjev

V kitajskem mestu Dalian težave na železnici zaradi ukinitve Flasha

HotHardware - Ko je Adobe nehal podpirati Flash in z nadgradnjo aktivno onemogočil stare verzije, so nekateri stari deli interneta obstali - denimo McGrawove animacije za poučevanje biologije. Precej bolj neverjetne težave pa so imeli na Kitajskem, kjer je v mestu Dalian sistem na Flashu skrbel za železniški promet. Zaradi motenj v nadzornih računalnikih se je za nekaj ur ustavil promet.

Včasih je bil Flash samoumeven in celo YouTube je do leta 2015 tekel na Flashu, pa cel kup brezplačnih spletnih kazniojev in seveda cel kup sumljive vsebine. Pred dvema tednoma pa je v Dalianu železniški promet obstal za 20 ur, preden so ga inženirji ponovno usposobili. Flash seveda ni krmilil vlakov, je pa skrbel za dispečerski sistem, brez katerega prometa ne more biti. Brez nadzora na tirih namreč vlaki ne smejo voziti. Težavo so rešili tako, da so namestili starejšo verzijo Flasha, ki je še delovala.

Vse skupaj se sliši precej surrealistično, saj ukinitev Flasha ni nenapovedana naravna katastrofa, temveč...

16 komentarjev

Opera kupila razvijalce GameMakerja

Gamasutra - Podjetje Opera, najbolj poznano po istoimenskem spletnem brskalniku, je kupilo studio YoYo Games, kjer razvijajo priljubljeno platformo za enostaven razvoj iger GameMaker. Pomembnejši je sam razlog: širjenje funkcij "igričarskega" spletnega brskalnika Opera GX.

Norveška firma Opera je sicer po poslovnih rošadah izpred štirih let, ko je odšla v naročje Kitajcev, malce drugačen studio kot pred desetletjem, na vrhuncu popularnosti kultnega istoimenskega brskalnika. Večina stare razvojne ekipe je danes pravzaprav v hiši Otello, v kateri je po nakupu ostal del, ki se ni ukvarjal z brskalniki; drugi so odšli že prej in na primer razvijajo brskalnik Vivaldi. Toda ekipa, ki še deluje pod staro znamko, grize dalje in je tako predlani lansirala samosvoj spletni brskalnik Opera GX. Gre za nadgrajeno Opero, namenjeno igričarjem. V ta namen premore integracijo s Twitchem in Discordom, pa omejevanje lastnih strojnih potreb (da čimmanj moti igranje) ter kup kozmetike, kot so dinamična ozadja. Na...

6 komentarjev

Chrome ukinil podporo za FTP in Flash

Slo-Tech - Da ne podpira več Flasha, je po upokojitvi konec leta logično. Drugi veliki rez s preteklostjo pa predstavlja umik podpore za FTP, ki smo ga takisto dočakali v novem Chromu 88. O Flashu ne gre izgubljati besed, saj je za vse praktične potrebe mrtev - kdor res potrebuje stare animacije, lahko uporabi emulator - drugače pa je s FTP. Protokol za prenos datotek je še kako živ, le da je v dobi oblačnih shramb podatkov izgubil nekaj priljubljenosti.

Da bo FTP izginil, je Google napovedal že vnaprej. V verziji 86 je FTP izginil iz kanalov canary in beta. V verziji 87 je polovica uporabnikov imela privzeto izključen FTP, ki pa ga je bilo možno vključiti z dodatnim stikalom. V zadnji verziji ga ni. Kdor bo želel še uporabljati FTP, bo torej moral poseči po namenskem odjemalcu, denimo FileZilli, ali drugem brskalniku (Firefox ga še podpira).

Druga večja novost je strožja obravnava datotek, ki ne prihajajo z varnih strežnikov. Če spletna stran, ki sicer uporablja HTTPS, kliče povezavo do nešifriranega vira (HTTP), Chrome ne bo več podpiral prenosa izvršljivih datotek, arhivov, večpredstavnostnih datotek in nevarnih dokumentov (docx, pdf). V novi Chromu so prispeli še zaznavanje neaktivnost (da bi obvestila preusmeril na drugo napravo,...

47 komentarjev