»

Nov članek - Izdelava lesenih ohišij

Slo-Tech - Zadnje čase je veliko govora o modifikaciji računalniških ohišij, zatorej tudi ta panoga računalništva postaja vedno bolj priljubljena, avtorji modificiranih ohišij pa si vse pogosteje za cilj svoje "modifikacije" raje izberejo kar izdelavo celotnega ohišja.

In, kot ste morda že opazili, se od danes naprej na Slo-Techu nahaja članek, v katerem se je Eddy razpisal o izdelavi ohišja, izdelanega iz lesa. V svojem članku vam bo razložil vpliv oddajanja toplote...

25 komentarjev

Linux dobil "kopiraj - prilepi"

PC Linux Online - Eden izmed najhujših očitkov, ki jih je deležen Linux in zagovorniki uporabe Linuxa na namizju, je ta, da še vedno ne deluje možnost "kopiraj - prilepi", vsaj ne tako dobro, kot bi si želeli. Prenekaterim uporabnikom Linuxa se morda zdijo te vrstice precej čudne, vendar so v osnovi resnične. Če želite kopirati predmet iz nekega programa, pa slednjega nato zaprete in želite izbor prilepiti v drug program, boste uvideli, da vam ne bo uspelo. KDE, ki ima sicer večinski delež med namiznimi okolji, to omogoča, vendar samo preko posebnega programčka -- Kliperja, ki deluje le v tem okolju.

Odslej pa je na voljo tudi posebna izvedenka programčka, GNOME Clipboard Daemon, ki potrebuje samo knjižnico GTK+ in seveda grafični strežnik X, kar pomeni, da ni odvisna od namiznega okolja in jo lahko uporabimo v vsakem grafičnem okolju za Linux. Klik!

13 komentarjev

Test LiveCD distribucij Linuxa

Extremetech - Skoraj vsak uporabnik Linuxa se kdaj pa kdaj sooča s problemi, katerih sam ne more odpraviti, vsaj ne preko že nameščene distribucije in mora poseči po "zunanjih" pripomočkih. Med takšne spadajo predvsem distribucije Linuxa, ki jih zaženemo iz optičnega pogona ali USB ključa, potem pa se naložijo v delovni pomnilnik in omogočijo odpravo napak brez posega po trdem disku. Primerne so tudi za odpravo napak na računalnikih, ki imajo nameščen Windows, in služijo kot odličen pripomoček za demonstracijo Linuxa.

Tokrat so se na ExtremeTech odločili spisati preskus štirih priljubljenih LiveCD distribucij - Knoppix, Gnoppix, Feather in Mepis. Ocenjevali so predvsem založenost s programsko opremo, uporabnost, stabilnost in specifične lastnosti, vendar Gnoppixa niso ocenili, saj so preskušali različico beta.

Zatorej, če vas zanima Linux in se ga še vedno bojite, preberite preskus ter uporabite Linux brez strahu o izgubi podatkov in neprespanih nočeh. Na tem naslovu pa se nahaja tudi...

8 komentarjev

Spet neumnosti na E-bayu

The inquirer - Zadnjič smo poročali, da je neki Američan na E-bayu prodajal svoj glas na predsedniških volitvah, sedaj pa se je našel njegov mentalni ekvivalent, ki prodaja - mapo na svojem disku.

Tako uporabnik ehosin, kakršen je njegov vzdevek na strani, ponuja mapo "New folder", staro malo več kot dan, in seveda neuporabljeno, poroča Inquirer. Prodajalec pravi, da je mapa kompatibilna z vsemi verzijami Oken, cena po petih ponudbah pa znaša še nekaj več kot 10 funtov.

Pohitite, preden stran umaknejo. Klik.

Vzorec širjenja neumnosti je presenetljivo podoben članicam "zavezniških sil v Iraku"...

17 komentarjev

Jeklo iz mikrovalovke

Slashdot - Z mikrovalovi, s kakršnimi so se doslej grele pice in in druge jedi, bodo morda kmalu proizvajali tudi jeklo.

Namesto ur segrevanja v visokih pečeh "mikrovalovna pečica" stali rudo v minuti in porabi veliko manj energije. Tudi sicer je stroškov in svinjarije precej manj. Iz mešanice železove rude in premoga (ne koksa!) naj bi nastalo jeklo, tako da bi celo odpadel dosedanji dvofazni način pridobivanja jekla -- najprej plavž, potem še elektropeč.

Stvar je slišati logična, je pa lahko posredi še tudi kakšna neomenjena težava. Očitno je za radikalna izboljšanja prostor tudi še v tradicionalnih industrijah.

Sami po sebi se tudi postavljata (vsaj) dve vprašanji. Bo nekaj takega potem mogoče za vsako kovino? In še: Potem bi relativno lahko postavili plavže na Luni, Marsu, asteroidih. Ker zlasti na slednjih je rud v izobilju.

Link! MTU

18 komentarjev

Bo Bill Gates povišan v viteza?

Yahoo News -

The Sunday Telegraph poroča, da bo Microsoftovega predsednika, 48-letnega Billa Gatesa, na predlog britanskega ministra za finance Gordona Browna britanska kraljica Elizabeta II. povišala v častnega viteza za njegov prispevek h globalizaciji in podjetništvu. Uradno naj bi kraljica to potrdila jutri.

Tovrstne častne nazive britanska kraljica občasno podeljuje tudi Nebritancem, še zlasti Američanom, za posebne dosežke. Kakorkoli že, navkljub viteškemu nazivu se Nebritanci ne morejo nazivati sir. Tovrstno povišanje so med drugimi doslej prejeli tudi nekdanji ameriški predsednik George Bush, nekdanji newyorški župan Rudolph Giuliani, režiser Steven Spielberg in Alan Greenspan. Več o tem.

23 komentarjev

Italijani prižgali zeleno luč za modifikacijske čipe

The Register - Danes vam bomo na Slo-techu, če bo šlo tako naprej, očitno postregli s samimi dobrimi novicami, ki se nanašajo na odnose Veliko Podjetje VS mali uporabnik. Tako je Gandalfar že poročal o legalnosti DeCSS-ja, sam pa sem zasledil, da so po sklepu sodišča v Italiji dovoljeni modifikacijski čipi za konzole.

Tako Register poroča, da je eno od italijanskih sodišč določilo, da je produkt, ki je že v lasti končnega uporabnika izven pravnega dosega proizvajalca, ki tako ne more več odločati, kaj se s produktom sme oziroma česa se ne sme delati. Odločitev je prišla kot posledica zaplembe modificiranega Playstationa 2, ki jo je sodišče presodilo kot nezakonito. Kot primer so navedli, da je odločitev Sony-ja, da je njihove konzole ne sme modificirati približno takšna, kot če bi se recimo Fiat odločil, da si lahko njihova vozila lastijo samo prebivalci Apeninskega polotoka, pa še ti ne bi smeli zamenjati prevlek sedežev.

Odločitev bo, kot kaže, imela velik vpliv na področju zaščite, saj je...

14 komentarjev

DeCSS legalen

PC World - Kakor je znano, je svet v očeh velikih založnikov razdeljen na regije. V vsaki regiji izdajajo lastne DVD-je in da bi nam preprečili gledanje kvalitetnih ameriških filmov pred uradnim izzidom v Evropi, so DVD-ji zašifrirani in zaklenjeni na regije.

Nekaj let nazaj so si določeni bistri mladeniči vzeli par dni časa in razbili zaščito. S tem so omogočili dve stvari: gledanje DVD-jev v Linuxu in izdelavo divx filmov. Studiji so seveda ponoreli in padale so tožbe in kmalu je vsakdo, ki je želel gledati DVD-je v Linuxu, bil kriminalec. Pravne bitke je sedaj po štirih letih konec, saj so se pri DVD Copy Control Association odločili, da vse skupaj nima smisla in da bodo svoje moči usmerili raje v druge stvari.

Očitno bodo svoje moči strnili v kakšno drugo neumno tožbo ...

5 komentarjev

Vse najboljše, Mac!

Prvi Macintosh

Slashdot - "In videli boste, zakaj 1984 ne bo tako kot '1984'." Tako se je zaključil oglas podjetja Apple Computer, ki je na najbolj gledanem športnem dogodku v ZDA leta 1983 najavil predstavitev Macintosha. Ta je bil popolno nasprotje takratnim računalnikom, saj ni bil namenjen programerjem, ampak je domačim uporabnikom prvi omogočil zabavo, kreativnost in komuniciranje. Bil je prvi, ki je imel grafični uporabniški vmesnik, prvi, ki je imel miško, in prvi, ki je imel disketno enoto na 3,5-palčne diskete. Izvirna novica, intervju s Stevom Jobsom, takratnim in današnjim prvim možem Appla, in prenovljen Macintosh.

18 komentarjev

Nova priložnost na Marsu!

Nepopisno navdušenje ...

NASA - Kmalu po polnoči je na površju Marsa pristal že drugi raziskovalni robot v treh tednih, Opportunity, ki bo, tako kot njegov dvojček Spirit, poskušal odkriti sledove življenja na Rdečem planetu. Nahaja se v nižini Meridiani Planum, ki je prekrita s plastjo sivega hematita, minerala, ki na Zemlji nastaja v bližini vode. Znanstveniki bodo poskušali ugotoviti, ali je sivi hematit posledica usedlin izginulega oceana, z vročo vodo spremenjene vulkanske mase, ali kakšnega drugega delovanja v daljnji preteklosti. Oglejte si prve slike!

Veselje v NASI pa je še večje, saj so le nekaj ur pred pristankom Opportunityja uspeli izboljšati zvezo s Spiritom, ki se nahaja na drugem koncu Marsa, v...

5 komentarjev