»

DNK profiliranje po ameriško

Dokazni standardi v slovenskem pravosodju. Številna ključna pooblastila, ki so bila sprva namenjena zgolj pregonu organiziranega in drugega "hudega" kriminala, so danes na voljo zoper vse državljane, na podlagi minimalnih pogojev.

Slo-Tech - V Sloveniji so policijska pooblastila za odvzem in hrambo DNK praktično neomejena, smo pisali prejšnji teden. Tega v prihajajoči noveli Zakona o kazenskem postopku (ZKP-L) oz. novem Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPP) vlada ne misli spreminjati, čeprav Informacijski pooblaščenec, Vrhovno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice menijo, da bi bile spremembe nujne.

Obenem vlada oziroma Ministrstvo za notranje zadeve menita, da potrebujejo kvečjemu še več pooblastil. To zelo radi utemeljujejo s širokimi pooblastili organov pregona v tujini. Takšno stališče so v začetku...

217 komentarjev

TCP-NC omogoča za velikostni razred višje hitrosti v brezžičnih omrežjih

Technology Review - Raziskovalci z univerz MIT, Harvard, Caltech, TÜM (München) in Porto so predstavili novo implementacijo protokola TCP, ki omogoča za velikostni razred hitrejše prenose podatkov po brezžičnih omrežjih, kjer se paketki izgubljajo. Trenutni protokol TCP, ki se dandanes največ uporablja pri povezavi v omrežja, je bil zasnovan za žična omrežja, kjer se paketki prenašajo brez izgub. Izgube so v teh primerih posledica zasičenosti infrastrukture, zato jih protokol rešuje tako, da pošilja paketek redkeje. V brezžičnih omrežij so izgube po navadi posledica fizikalnih omejitev, zato bi jih morali premagovati z zvišanjem intenzitete oddajanja in ne obratno. To je glavni razlog, da se hitrost prenosa po brezžičnih omrežij drastično zniža, takoj ko se pojavi znaten odstotek izgubljenih paketkov.

Kot so pokazali v članku, lahko...

36 komentarjev

Novi procesorji iz AMD-ja

AMD - AMD je včeraj predstavil nove procesorje iz družine FX, ki so namenjeni namiznim računalnikom domačih uporabnikov. Njihove cene se gibljejo pod 200 dolarji, tako da bodo omogočali sestavo računalnikov po zmernih cenah. Novinci so štirje.

Najmočnejši je FX-8350, ki ima osem jeder in tiktaka s 4,2 GHz. Družbo mu dela megabajt drugonivojskega predpomnilnika na jedro in osem megabajtov tretjenivojskega pomnilnika. Stal bo 195 dolarjev. Nekoliko cenejši je FX-8320, ki za 170 dolarjev nudi enake karakteristike, le da teče s 4,0 GHz. Še nižje najdemo FX-6300 (132 dolarjev), ki sicer tiktaka s 4,1 GHz, a ima le šest jeder, medtem ko ima najšibkejši FX-4300 pri 4,0 GHz le štiri jedra in pol manj L3-predpomnilnika.

Novi...

41 komentarjev

Ameriški patentni urad razveljavil ključni patent v Apple v. Samsung sagi

Zloraba bounce backa je ena najbolj zabavnih kratkočasnikov na iOS napravah.

vir: Business Insider
Ars Technica - Decembrsko nadaljevanje sojenja v zadevi Apple v. Samsung, kjer je bila prvemu dodeljena malo več kot milijardna odškodnina, bo še zelo zanimivo. Ameriški patentni urad (USPTO) je pravkar zaključil preliminarno oceno veljavnosti ključnega patenta št. 7469381 in ocenil, da ga bo potrebno razveljaviti. Gre za ti. bounce back oz. rubber band programski patent (software patent), ki opisuje obnašanje iOS aplikacij za primer, če uporabnik povleče okno aplikacije stran od roba zaslona. Applova inovativna in patentirana rešitev predvideva, da se pokaže siva spodnja površina, ki traja do konca vlečenja, nakar aplikacijsko okno skoči nazaj, tako kot bi to storila napeta gumica.

Pomen...

17 komentarjev

Nataša Pirc Musar: "Našo ustavo bo verjetno treba malce zrahljati"

Nataša Pirc Musar

vir: Dnevnik
Dnevnik - Časopis Dnevnik je minuli konec tedna objavil zanimiv intervju (caveat: Piano) z našo Informacijsko pooblaščenko, Natašo Pirc Musar. V njem je osvetlila nekatere pretekle in sedanje primere, s katerimi se ukvarja njen Urad, obenem pa podala tudi mnenje o naši Ustavi, ki naj bi bila v 37. členu (varstvo komunikacijske zasebnosti) pretirano stroga do določenih državnih organov.

Po njenih besedah je ustava v tem obziru "ena najstrožjih v Evropi"; pravzaprav naj bi tako zagoneten režim poznala samo še peščica držav (Grčija, Estonija ter Bolgarija; vladna lestvica g. Petra Pavlina z MPJU je sicer 1. Romunija 2. Slovenija, 3. Nemčija). Zato da bo "enkrat verjetno treba ustavo malce...

17 komentarjev