»

Izžrebanci

Slo-Tech - Bolje pozno kot nikoli, je rekel 80 letni mladec ter začel delati vozniško. Izžrebani so bili nagrajenci, ki so po elektronski pošti že prejeli podrobnosti o prejemu njihovih kart za na Infos. Srečneži so:
 • Jan Hrušovar
 • Bucan Boris
 • Sebastjan Lesjak
 • Jan Hančič
 • Matjaž Cimperšek
 • Luka Finžgar
 • Sašo Jovičič
 • Andrej Cenčič
 • Andrej Bukvič
 • Žiga Jenko
Če je vaše ime na tapeti, brž poglejte pošto ter preverite podrobnosti! Če ni, pa pač - več sreče prihodnjič .

4 komentarji

Yahoo Search

ZDNet - V svojih prvih dneh pisunstva sem pisal o 'dobroti' Microsoftovega Internet Explorerja: ob vpisu neveljavnega naslova nam IE ni prikazal znane strani '404', ampak nas je raje preusmeril na svoj iskalnik. Ne smemo pozabiti, da je, kar se tiče prirejanja Windowsov ter IEja, Microsoft v veliki prednosti pred konkurenti, saj ga lahko prireja na veliko nižjem nivoju, kot je to omogočeno drugim razvijalcem dodatkov za IE. A Yahooju je le uspelo: Yahoo Experience. Stvarca poleg IM programčka (ala MSN Messenger) nastavi tudi nemalo IE 'tweakov', med poglavitnimi pa sta možnost preusmerjanja uporabnika iz MSjevih iskalnih strani na Yahoojeve. Druga dobrota vsebuje dodatno orodno vrstico, ki se namesti pod obstoječe IEjeve. Stvarce ne kanim preskusiti, vaši komentarji pa so vsekakor dobrodošli. Aja - Klik!

2 komentarja

AMD bo prenehal izdelovati AMD-760 nabor

X-Bit Labs - Inženirji pri AMD-ju so dokazali, da znajo narediti odličen nabor, vendar pa niso nikoli kazali interesa, da bi ostali v tem poslu, ampak so imeli vedno bolj podporno vlogo. Tako je bilo pri prvih naborih Irongadle za prve Athlone, ki so se izkazali za zelo dobre, vendar pa jih je AMD zaradi Viine ponudbe kasneje umaknil. Nekaj časa smo sicer kupovali plošče s hroščatimi VIA nabori, vendar pa je AMD kmalu izdal nov nabor, ki se je imenoval AMD-760 in je bil namenjen spodbujanju drugih proizvajalcev, da se opogumijo in podprejo pomnilnik DDR SDRAM. AMD-jev nabor se je spet izkazal za odličnega in izjemno hitrega, vendar pa ga bo AMD prenehal proizvajati. Razlog tiči v tem, da je na trgu že dovolj naborov drugih podjetij, kot so ALi, VIA, SIS in Nvidia, ki bodo zagotovili dovolj pestro paleto, da zadovoljijo vsakega uporabnika. AMD je sicer že dalj časa načrtoval opustitev proizvodnje AMD-760, vendar tega ni mogel storiti, saj se je velika večina uporabnikov še vedno pripravljala na...

0 komentarjev

1 GB DDR moduli v prodaji

X-Bit Labs - Podjetje Transcend je najavilo, da so začeli prodajati svoje 1 GB DDR SDRAM module. Tiskano vezje modula je 8-plastno (8-layer PCB), saj je nanj pricinjenih kar 36 čipov. Celoten modul deluje s hitrostjo 133 MHz, je registriran, kar pomeni, da bo šel v vsako ploščo (tudi tiste, ki zahtevajo registriran DDR SDRAM - npr. Tyanova Thunder plošča) in opremljen z doživljenjsko garancijo. Cena še ni znana, gotovo pa ne bo nizka, saj so večplastna tiskana vezja malce dražja.

0 komentarjev

AMD toži Intel

The inquirer - Razne tožbe so postale v svetu računalništva že kar del vsakdana, saj večina računalniških podjetij prihaja iz ZDA, kjer pa se že po navadi tožijo kot po tekočem traku. Ker so tožbe postale že tako vsakdanje, jih sploh nebi omenjal, vendar pa bom to vseeno omenil, saj gre spet za pričkanje med AMD-jem in Intelom. AMD se je pred kratkim spet odločil, da bo tožil svojega največjega konkurenta - podjetje Intel. Kakšnih posebnih podatkov (razen tega, da se podjetji tožita) o tožbi zaenkrat še ni.

0 komentarjev

Red Hat Linux 7.2 ne bo podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Po odločitvi nemškega podjetja SuSE, da bodo opustili razvoj distribucij za procesorje Alpha, so se za podoben korak odločili še pri ameriškem Red Hatu, kjer so izjavili, da se je razvoj distribucije za procesorje Alpha končal. Zadnja Red Hatova distribucija za Alphe ostaja različica 7.1. Pri Red Hatu pravijo, da izključitev podpore Alpham ne pomeni, da se bo prenehala tudi podpora drugim RISC procesorjem.

0 komentarjev

Še več o Hammerju...

The inquirer - O arhitekturi Hammer procesorja, s katerim naj bi AMD začel invazijo na trg zmogljivih strežnikov in delovnih postaj, se lahko na internetu prebere marsikaj. Poleg Anandtechovega članka, sem zasledil še zanimivo razpravo na The Inquirerju, kjer so malce pošpekulirali o naslednjih dveh Hammer procesorjih:
 • Sledgehammerju - 1 MB L2 predpomnilnika in 3 HyperTransport kanali

 • Clawhammerju - 256 ali 512 KB L2 predpomnilnika in 2 HyperTransport kanala

Najbolj vroče so bile razprave o tem, zakaj ima prvi procesor 1 HT kanal več od drugega. Če vas zanima, potem kliknite sem in preberite celotno, malce daljšo novico.

0 komentarjev

Pozor, Pentium 4 - 423 pinov!

The inquirer - Kljub temu, da so stari Pentium4 procesorji še vedno občudovanja vredni, pa je nakup le-teh precej tvegana poteza, saj imajo ti samo 423 pinov, kar pomeni, da fizično niso združljivi s 478 pisnkimi primerki, na katere se Intel zadnje čase vse bolj opira. Kljub temu, da v 423 pinskih primerkih ni prihodnosti, pa Intel še vedno spodbuja proizvajalce matičnih plošč, da naj povečajo izdelavo matičnih plošč za te procesorje (logično, saj želijo prodati čim več zalog). O tem je pisal že Pretorijanec, vendar naj še enkrat poudarim, da so 423 pinski primerki slepa ulica, saj ne boste nikoli ugledali procesorjev, ki bodo hitrejši od 2 GHz. Če že kupujete nov računalnik in hočete v njem na vsak način imeti Pentium4, potem počakajte na pravi razmah 478 pinskih primerkov. Pa še nekaj: izogibajte se naboru i845, ter raje počakajte na prihod Viinih P4X266 ali SIS645 plošč....

0 komentarjev

Altavista stagnira

The inquirer - Altavista je bila v "zlati dobi interneta" (ko smo na splet hodili še z Netscapi 2.0 in 3.0, hehe ) in v času, ko je bil Digital še samostojno podjetje eden izmed najboljših spletnih iskalnikov brez prave konkurence. Vendar pa najboljši ponavadi zaspijo na lovorikah (poglejte si malo 3dfx in Matrox), zato je Altavista vse bolj stagnirala, dokler jo ni prehitel Google, ter nekateri popolnoma nepomembni iskalniki. Da z Altavisto nekaj ni v redu priča dejstvo, da uslužbenci že od julija naprej niso posodobili svoje baze povezav, ki jih išče crawler (poseben program, ki na internetu išče povezave), ter odpustitev 160. uslužbencev. Kljub malce zaspanemu delovanju Altavistine ekipe, pa le-ti sporočajo, da bo Altavista poizkušala ohraniti ugled, ki si ga je tekom let pridobila med uporabniki.

0 komentarjev

Prvi (uradni) testi nForca

več strani - Uradni zato, ker smo lahko zmogljivosti nForca občudovali že konec septembra v Anantechovemu testu (ki pa ga še vedno nisem utegnil prebrati - damn). Iz grafov smo lahko videli, da Nvidiin dolgo opevan čip ni dober samo na papirju, ampak tudi v resničnosti, saj je posekal skoraj vso konkurenco (preglavice sta mu delala SIS735 in VIA KT266A). Kljub vsem odlikam pa smo še vedno brali test inženirskega primerka, ki ponavadi ne slovijo ravno po najboljšem delovanju. No, po tem, ko je Nvidia poslala nForce v prosto prodajo, se lahko veselimo tudi uradnih testov. Enega izmed prvih testov (če odštejemo Italijane, ki so brez vednosti Nvidie nForce opisali že v začetku septembra in Anandtech) so opravili pri nemškem c't. Test najdete tukaj, vendar pa povezava v času, ko pišem to novice (še) ne deluje, zato se sklicujem na The Inquirer. nForce (na MSI-jevi 6373) so primerjali z GeForcem 2, ter naborom D850MD, ki mu je prav tako pomagal GeForce 2....

2 komentarja

Pomanjkanje P4 drugič

The inquirer - Že pred kakšnim tednom dni, smo lahko brali poročila o tem, s kakšnim pomanjkanjem se spopada Intel. Vendar pa so bile to bolj govorice, kot pa uradna novica. No, sedaj lahko potrdim, da je pomanjkanje resnično, saj je to trditevpotrdil celo Intel. Predstavniki so povedali, da so najbolj na udaru 478 pinski procesorji, ki gredo za med (po nekaterih podatkih, naj bi bila najbolj popularna 2 GHz verzija). Intel zagotavlja, da bo pomanjkanje kratkotrajno.
Ko smo že ravno pri procesorjih, moram omeniti še novico glede 900 MHz Xeon procesorja, ki ga je Intel umaknil iz prodaje zaradi problemov s pregrevanjem. Intelovci so probleme rešili in pripravili 900 MHz Xeona za ponovno osvajanje trgovin. 900 MHz Xeoni bodo napadli novembra.

0 komentarjev

Arhitektura AMD Hammerja

AnandTech - Tekma v razredu 32 bitnih procesorjev je trenutno na frekvenčni strani Intela. Pri novih 64-bitnih procesorjih pa je to malo drugače. Intel je že dolgotega napovedal Itaniuma, ki ga je tudi že predstavil in je že v prodaji v nekaterih high-end strežnikih. Drugačen pa je položaj pri AMDjevem Hammerju, čigar predstavitev je napovedana v naslednjih 12 mesecih. Če ste privrženec novih tehnologij, si preberite članek na AnandTechu, kjer so si podrobno ogledali arhitekturo tega prcesorja.

0 komentarjev